Audi R18 e-tron quattro.

Print Friendly, PDF & Email
Audi R18 e-tron quattro

Foto: Marco van de Bildt

Op 29 Februari 2012 presenteert Audi de R18 hybride LM P1 wagen met de naam e-tron quattro. De ontwikkeling van deze hybride versie van de R18 TDI werd al in 2010 gestart, en de eerste testritten waren in 2011.

 

Specificaties:

chassis: Monocoque van carbon fiber.

motor: 3,7 l. V6 turbo diesel, ongeveer 510 pk

transmissie: S tronic, 6 versnellingen, sequentiële versnellingsbak. De versnellingsbak behuizing is van carbon fiber composiet.

brandstof: diesel, 65 l. tankinhoud

De Audi R18 e-tron quattro maakt gebruik van het vliegwiel systeem ontwikkeld door Williams voor het opslaan van kinetische energie. Bij een snelheid vanaf 120 km/uur drijft een elektrische motor de vooras aan. De conventionele turbo diesel motor drijft de achteras aan.

 

De R18 e-tron quattro maakt z’n race debuut bij de 6 uur van Spa-Francorchamps, de tweede wedstrijd van het FIA World Endurance Championship, waar ook de R18 Ultra voor het eerst in actie komt. De hybride e-trons finishen op de plaatsen twee (Marcel Fässler, André Lotterer, Benoit Tréluyer) en vier (Dindo Capello, Tom Kristensen, Allan McNish).

 

Audi R 18 e-tron quttro

Foto: Marco van de Bildt

Bij de 24 uur van Le Mans komt Audi met vier wagens, waarvan twee R18 e-tron quattro’s. De quattro’s finishen op de plaatsen één en twee. De winst op Le Mans is voor de tweede maal op rij voor het trio: Marcel Fässler, André Lotterer en Benoit Tréluyer.

Bij de races van het FIA World Endurance Championship zet Audi één e-tron in, en vanaf Bahrein twee voor de rest van het seizoen. In Bahrein wint Audi met een 1 – 2. In de laatste twee races op Fuji en Shanghai finishen de Audi’s op de tweede plaats achter de Toyota TS030. Het kampionschap in het eerste seizoen FIA WEC is wel voor Audi.

 

 

Share

2 thoughts on “Audi R18 e-tron quattro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.