Hollands glorie tijdens de 24 uur van Le Mans 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Eindelijk is het dan bijna zover dat kunnen we gaan genieten van een hele bijzondere 88ste editie van de 24 uur van Le Mans. Deze editie wordt verreden in September in plaats van Juni en de race zal plaats vinden achter gesloten deuren, dus zonder publiek. We zullen dus met z’n allen de race thuis achter de computer of tv moeten gaan kijken om te zien wie deze endurance klassieker dit jaar gaat winnen, en hoe de Nederlandse deelnemers het er van af brengen. Dit jaar  doen er maar liefst 10 Nederlandse coureurs mee verdeeld over de LM-P2 en de LM-GTE Am klasse. Het zijn: Renger van der Zande, Frits van Eerd, Ho-Pin Tung, Giedo van der Garde, Nyck de Vries, Job van Uitert, Beitske Visser, Larry ten Voorde, Max van Splunteren en natuurlijk Jeroen Bleekemolen.

 

Van de 10 Nederlandse coureurs komen er 7 uit in de LM-P2 klasse. Renger van der Zande komt dit jaar voor de derde keer naar Le Mans en ook nu weer voor het team van Dragon Speed Racing. De afgelopen twee jaar kwam dit team nog uit in de LM-P1 klasse. Renger is de afgelopen jaren in diverse race klassen te zien geweest, maar het meest was dit wel in het Amerikaanse WeatherTech Sportscar Championship, waar hij de afgelopen twee jaar racet voor het succesvolle Wayne Taylor Racing. Dit jaar staat het team eerste in het kampioenschap en wisten ze de afgelopen twee jaar de 24 uur van Daytona te winnen.

Ho-Pin Tung rijd dit jaar voor de achtste keer mee aan de 24 uur van Le Mans. Hij wist in 2017 de race in de LM-P2 klasse te winnen en eindigde vorig jaar weer op het podium maar dan op een tweede plek. Ho-Pin komt voor het vierde jaar uit voor het team van Jackie Chan DC Racing en is ook het hele jaar te zien in het FIA WEC waar ze, met nog twee races te gaan, op de tweede plek liggen.

 

DSC05708

FOTO: Marco van de Bildt

Racing Team Nederland is dit jaar natuurlijk ook weer op Le Mans te zien. Het rijders trio op de Oreca 07 Gibson met startnummer 29 is hetzelfde als in 2019 te weten Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries. Het team rijd dit jaar voor de vierde keer mee in deze 24 uurs klassieker waar ze in 2017 hun beste resultaat behaalde met een 7de plek in de LMP2 klasse. Het team ligt op dit moment met nog twee races te gaan derde in het FIA WEC kampioenschap dus een heel mooi resultaat tijdens de 24 uur van Le Mans dit jaar is dus zeker mogelijk. 

 

DSC06227

FOTO: Marco van de Bildt

De 22 jarige Job van Uitert rijd dit jaar voor de tweede mee aan de 24 uur van Le Mans. In 2018 werd Job nog kampioen in de LM-P3 klasse van de European Le Mans Series en een jaar later was hij tweede in de LM-P2 klasse. In 2019 reed hij voor de eerste keer Le Mans samen met het team van G-Drive Racing naar een zesde plek in de LM-P2 klasse en dit jaar komt Job uit voor het team van United Autosports.

Beitske Visser rijd dit jaar haar eerste 24 uur van Le Mans in een Oreca 07-Gibson met startnummer 50 en doet dit voor het team van Ricard Mille Racing. Zij rijd dit jaar ook mee in de European Le Mans Series voor dit Franse team. Haar Le Mans debuut rijd ze samen met twee andere vrouwen te weten de Colombiaanse Tatiana Caldaron en de Duitse Sophia Florsch.   

 

DSC05875

FOTO: Marco van de Bildt

In de GTE-Am klasse komen we nog drie coureurs tegen die racen voor een podium plaats. In een Porsche 911 RSR van het team van Proton Competition is Max van Splunteren één van de drie coureurs. De 24 jarige Max rijd al vanaf 2012 actief in de autosport en is heel vaak te zien in een Porsche. In 2019 won hij het Porsche Carrera Cup Benelux en dit jaar mag hij dus zijn Le Mans debuut maken bij het zeer ervaren Duitse Proton Competition Team.

Larry Ten Voorde debuteert ook dit  jaar en hij mag zijn eerste Le Mans racen voor het Duitse team Project 1 in een Porsche 911 RSR met startnummer 56. Larry Ten Voorde is dit jaar kampioen geworden in het Porsche Supercup kampioenschap waar hij drie van de 8 races wist te winnen.

Jeroen Bleekemolen is natuurlijk ook weer van de partij tijdens deze 88ste editie van de 24 uur van Le Mans. Jeroen heeft van de 9 andere Nederlandse coureurs er meeste achter zijn naam staan want dit jaar is het de vijftiende keer dat hij aan de start verschijnt van deze race. Zijn beste resultaat was in 2008 toen hij samen met o.a. Jos Verstappen eerste werd in de LM-P2 klasse . Dit jaar komt hij , net als Larry, uit voor het team van Project 1 ook in een Porsche maar dan met startnummer 57. Jeroen rijd met deze auto ook het hele seizoen in de FIA WEC en ze staan daar op dit moment derde in de Am klasse.

 

20080614-dsc06596.jpg

FOTO: Marco van de Bildt

 

De 88ste 24 uur van Le Mans gaat van start op Zaterdag 19 September om 14:30 uur, en zal te zien zijn op o.a. Eurosport en RTL7.

 

 

Share