Hollands Glorie tijdens de 24 uur van Le Mans 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Eindelijk is het bijna weer zover dat we kunnen gaan genieten van de 86ste editie van de 24 uur van Le Mans. Ook dit jaar rijden er natuurlijk  weer Nederlandse coureurs mee aan deze mooiste race van het jaar op het Franse Circuit de La Sarthe. Van de 180 coureurs die deelnemen aan deze 24 uurs race zijn er maar liefst acht met een Nederlandse nationaliteit en dat zijn dit jaar: Jan Lammers, Frits van Eerd, Giedo van der Garde, Ho-Pin Tung, Renger van der Zande, Nicky Catsburg, Ate Dirk de Jong en natuurlijk Jeroen Bleekemolen. Deze acht coureurs, dit zijn er drie meer als in 2017, zijn vertegenwoordigd in alle vier de klassen, dus dat maakt het de race voor ons extra spannend.

 

Renger van der Zande komt dit jaar als enige Nederlander uit in de snelle LMP1 klasse. Renger begon in 2005 zijn race carrière, net als vele andere coureurs, bij van Amersfoort Racing in de Formule Renault 2000 serie. Hij rijd, met wisselend succes, tot en met 2010 voor verschillende teams in de Formule 3 Euro Series. In 2011 rijd Renger een jaar in de DTM series en in 2012 probeert hij het in de Porsche Supercup series. Vanaf 2013 rijd Renger hoofdzakelijk in de Verenigde Staten waar hij begint in de PC klasse van het United Sportscars Championship en deze weet Renger te winnen in 2016 uitkomend voor het team van Starworks Motorsports en rijd daar in een Oreca FLM 09. In 2017 gaat hij rijden voor het team van Visit Florida Racing in de P2 klasse waar hij mooie resultaten weet te boeken. Dit jaar rijd Renger voor het top team van Wayne Taylor Racing in een Cadillac DPi-V.R. Dit doet hij samen met Jordan Taylor, met een tweede plek tijdens de 12 uur van Sebring als beste resultaat tot nu toe. Het wordt de eerste 24 uur van Le Mans voor Renger en hij zal uitkomen voor het  Amerikaanse team van Dragon Speed Racing in de LMP1 klasse. De overige races in het WEC seizoen zal Renger ook als derde coureur meerijden in de BR Engineering BR1-Gibson auto van het Dragon Speed Racing team. Een druk seizoen voor de boeg voor deze Nederlander. 

 

foto: (c) alms.com

Ate Dirk de Jong is zijn race carrière laat begonnen en rijd pas sinds 2016 mee in Sportscar Racing. Hij rijd de eerste twee jaar hoofdzakelijk in de Asian Le Mans series waar hij in 2017 coureur was voor het team van Algarve Pro Racing in de LMP2 klasse. Dit jaar rijd hij mee in de European Le Mans Series ook voor het Portugese team, in een mooie Ligier JSP217 – Gibson. Ate zal dit jaar voor de eerste keer deelnemen aan de 24 uur uur van Le Mans en doet dit natuurlijk ook voor het Algarve Pro Racing team uitkomend in de LMP2 klasse. Van de andere twee coureurs op deze auto heeft alleen de Amerikaan Mark Patterson met 6 Le Mans deelnames de meeste ervaring voor deze 24 uurs race.

Nicky Catsburg geboren in Amersfoort en is sinds 2005 actief in de autosport en gaat dus al wat jaren mee. Hij begon zijn loopbaan in de Seat Cupra Cup en was in 2006 Formule Ford kampioen en in dat zelfde jaar reed hij ook al zijn eerste 24 uurs races. In 2011 gaat Nicky de GT kampioenschap rijden om vervolgens in 2014 t/m 2016  de Blancpain GT  series te gaan rijden. In de jaren 2015 t/m 2017 is Nicky ook te zien in het WTCC kampioenschap met als beste resultaat een vijfde plek in dit kampioenschap in 2017 met een Volvo S60 Polestar TC1. Nicky rijd dit hele jaar mee in het FIA World Endurance Championship voor het BMW Team MTek en zal daar uitkomen in de GTE Pro klasse met een mooie en snelle BMW M8 GTE. De 24 uur van Le Mans rijd Nicky dit jaar voor de eerst keer en zal dit samen doen met Martin Tomczyk en Philipp Eng.

 

De no. 24 BMW met o.a. Nicky Catsburg ((c) imsa.com).

foto (c) imsa.com

Frits van Eerd is de trotse mede oprichter/eigenaar en coureur van het Racing Team Nederland, en hij blijkt ook nog een een zeer bekende en grote supermarktketen te runnen. Het team dat in 2017 zijn debuut maakte in de European Le Mans Series zal dit jaar meerijden in het World Endurance Championship. De eerste race in dit kampioenschap bleek de aangepaste Dallara PS217 Gibson goed mee te kunnen in de LMP2 klasse en lag enige tijd aan de kop van het veld. Frits die al heel wat jaren als coureur in de diverse raceklassen meerijd, met o.a. deelname aan Le Dakar, zal dit jaar zijn tweede 24 uur van Le Mans rijden. In 2017 wist het Racing Team Nederland mooi op een 11de positie algemeen te eindigen en nu maar hopen op een nog hogere eindklassering of zelf winst in de LMP2 klasse. 

 

DSC00344

foto: Marco van de Bildt

Jan Lammers is een echte Nederlandse racelegende die in zijn actieve racecarrière in bijna alles heeft geracet waar vier wielen onder zit. Ook nu op zijn 62 jarige leeftijd is hij nog altijd actief op de baan aanwezig. Deelnames in het verleden aan o.a. Formule 1, Daytona 24 uur, 12 uur van Sebring, Indycars, Formule 2, BTCC, Japanse Formule 3000, A1 GP, Formule 3000 en natuurlijk de race Le Dakar. Jan zal dit jaar voor de 24ste keer deelnemen aan de 24 uur van Le Mans en heeft natuurlijk zijn mooiste resultaat bereikt in 1988 met een overall overwinning voor het team van Silk Cut Jaguar racing en dat deed hij in een mooie Jaguar XJR-9LM/7.0L V12. Jan had in de jaren 2001 t/m 2007 een eigen Racing for Holland team en boekte daarmee een zevende positie als beste resultaat. Jan die samen met Frits van Eerd de drijvende kracht is achter het Racing Team Nederland zal ook dit jaar weer plaats nemen in de Dallara. Jan Lammers zal dit jaar voor de 24ste keer deelnemen aan de 24 uur van Le Mans, een super prestatie die nog niet door veel coureurs is gehaald.

 

DSC01277

foto: Marco van de Bildt

Giedo van der Garde is de derde Nederlandse coureur in de auto van het team van Racing Team Nederland. Giedo is zijn carrière begonnen in de karts en werd hiermee in 1998 Nederland kampioen Super A. Na de karts is Giedo in 2003 bij van Amersfoort Racing Formule Renault gaan rijden en de jaren die daarop volgden werd het Formule 3 Euro Series en de Masters of Formule 3. In de jaren 2007 en 2008 is hij ook nog testrijder voor de Formule 1 teams van Spyker F1 en Force India. Van 2008 t/m 2012 rijd Giedo mee in de GP2 Series en de GP2 Asia Series en weet daar aardig wat punten bij elkaar te rijden. Formule 1 rijd Giedo in de jaren 2012 en 2013 voor het Caterhan F1 Team om in 2014 weer testrijder voor Sauber te worden. Giedo gaat voor G-Drive Racing in 2016 meerijden in de European Le Mans Series en weet dit kampioenschap in de LMP2 klasse te winnen en dat zelfde jaar rijd hij ook zijn eerste 24 uur van Le Mans voor dit team maar weet helaas de finish, door mechanische pech,  dan niet te halen.

 

DSC02192

foto: Marco van de Bildt

Ho-Pin Tung, geboren in Velp in 1982, zal dit jaar weer aan de start verschijnen in een Oreca 07-Gibson met startnummer 38 uitkomend voor het Jackie Chan DC Racing Team. Ho-Pin is zijn racecarrière begonnen in 1997 en dat deed hij zoals vele in een kart. In zijn begin jaren komt Ho-Pin in verschillende series terecht zo heeft hij gereden in : IndyCar Series, Formule BMW Asia, A1 GP, GP2, GP2 Asia, SuperLeague en Formule E. Ho-Pin gaat in 2013 in de Asian Le Mans Series rijden waar hij al snel goede resultaten boekt en weet het seizoen 2014 en 2016 op zijn naam te schrijven. Voor Ho-Pin is het dit jaar al weer zijn zesde keer dat hij deelneemt aan de 24 uur van Le Mans. In 2017 kwam Ho-Pin ook uit voor het team van Jackie Chan DC Racing en toen wisten hij en het team de race voor de LMP2 klasse te winnen en eindigde zelfs op een tweede plek in het algemene eindklassement.

 

DSC01465

foto: MArco van de Bildt

Jeroen Bleekemolen neemt dit jaar al weer voor de dertiende keer deel aan de 24 uur van Le Mans. Zijn mooiste resultaat is ongetwijfeld de overwinning in de LMP2 klasse in 2008, hij reed toen in een paars/witte Porsche RS Spyder samen met o.a Jos Vertappen. Vorig jaar was Jeroen nog te zien in een Riley MK 30 van Keating Motorsports en reed hij samen met Ben Keating en Ricky Taylor maar eindigde toen, door veel pech, op een 47ste plek in het algemene klassement. Jeroen komt dit jaar uit in de LM GTE AM klasse en doet dit in een Ferrari 488 GTE en wederom voor het team van Keating Motorsport. Zijn teamgenoten zijn dit jaar Ben Keating en de Duitser Luca Stoltz. Jeroen is dit jaar vooral actief in de Verenigde Staten waar hij met wisselend succes in het United Sportcar Championship rijd in de GTD klasse. 

 

DSC01121

foto: Marco van de Bildt

 

 

Share