Hollands glorie tijdens de 24 uur van Le Mans 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Een jaar wachten duurt toch wel lang, maar nu is het bijna weer zover, de 85ste editie van de 24 uur van Le Mans. Het is altijd weer spannend welke teams er aan deze editie van de grootste en spectaculairste endurance race ter wereld meedoen en welke coureurs er mogen rijden. Totaal rijden er 180 coureurs mee uit vele verschillende landen en dus ook uit Nederland. Dit rijden er totaal 5 coureurs mee met een Nederlandse nationaliteit en dat zijn: Jan Lammers, Frits van Eerd, Ho-Pin Tung, Rik Breukers en natuurlijk Jeroen Bleekemolen. Alle coureurs komen uit in de LMP2 klasse en we zullen ze eens nader bekijken.

 

Jan Lammers is een echte Nederlandse racelegende die werkelijk bijna alles gereden heeft waar banden onder zit. De inmiddels 61 jarige coureur heeft totaal 23 keer deelgenomen aan een Formule 1 race en in Amerika reed Jan 12 keer mee in de 24 uur van Daytona en wist deze mooie 24 uurs race zelfs twee keer te winnen (1988 en 1990). Andere series waar Jan in gereden heeft zijn o.a Indy Car, Formule 2, Formule 3000, BTCC, A1 GP, Japanse Formule 3000 en de laatste jaren natuurlijk ook te zien tijdens Le Dakar. Maar Jan Lammers kennen we natuurlijk voornamelijk van zijn vele deelnames aan de 24 uur van Le Mans.

 

Jan zal dit jaar voor de 23ste keer deelnemen aan deze mooie 24 uurs race. Zijn beste resultaat was natuurlijk een overwinning in het algemene klassement in 1988, hij reed toen in een Jaguar XJR-9LM samen met Andy Wallace en Johnny Dumfries. Dit jaar rijd Jan samen met Frits van Eerd en Rubens Barrichello in een Dallara P217 voor het Racing Team Nederland uitkomend in de LMP2 klasse. 

 

 

foto: Racing Team Nederland

Frits van Eerd is inmiddels 50 jaar oud en o.a. mede eigenaar van de Jumbo Supermarkten ook de trotse coureur en mede eigenaar van het Racing Team Nederland. Hij rijd dit jaar met de Dallara P217 het hele seizoen samen met Jan Lammers in de European Le Mans Series en dus ook dit jaar zijn eerste 24 uur van Le Mans. Frits zijn race carrière begon in 1999 met races in de Formule Ford 1800. Omdat Frits de meeste tijd doorbreng met het runnen van zijn supermarkten is racen een bijzaak maar wel verdienstelijk. Hij rijd vele seizoenen mee in de Boss GP series en weet daar regelmatig op het podium te eindigen. Ook was Frits te zien met een gele vrachtwagen tijdens de zware woestijn rally Le Dakar. Dit jaar zien we Frits dus samen met Jan Lammers in de European Le Mans Series in de P2 klasse waar de eerste race op het circuit van Silverstone op de 10 plek eindigde.

 

   

Ho-Pin Tung, geboren in 1982 in Velp, zal dit jaar zijn 24 uur van Le Mans gaan rijden in een Oreca 07 uitkomend in de LMP2 klasse voor het team van Jackie Chan DC Racing. Ho Pin zal dit jaar voor de vijfde keer deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. Zijn beste resultaat was een zevende plek in de LMP2 klasse in 2014 voor het team van OAK Racing Asia. Ho-Pin rijd in 2001 nog Formule Ford 1800 en komt uit eindelijk via Formule BMW Azië, A1 Grand Prix, GP2, FIA GT1, en Indy Car Series in aanraking met de Asian Le Mans Series in het seizoen 2013/2014. Dit jaar rijd Ho-Pin Tung in de LMP2 klasse van het WEC waar het team nu op een 1ste plek staat na twee gereden races waarvan 1 gewonnen en op Spa een derde plaats. Ho-Pin zal er alles aan doen om deze 24 uur van Le Mans met een podiumplaats te eindigen want hij heeft snelle teamgenoten en weet zelf vaak de snelste rondetijd neer te zetten. 

 

Foto: Rik Breukers, Facebook.

Rik Breukers is met 19 jaar één van de jongste deelnemers van het startveld. Met zijn jonge leeftijd heeft Rik nog niet heel veel ervaring, en tevens wordt dit natuurlijk zijn eerste 24 uur van Le Mans. Rik is begonnen met racen in 2012/2013 en deed dit natuurlijk in de Karts waar hij in 2013 kampioen wist te worden. In 2015 en 2016 rijd Rik op jonge leeftijd al mee in de 24h Series waar hij ook een aantal overwinning weet te behalen. Rik komt in 2016 ook voor het eerst in contact met de LM P3 auto’s in de European Le Mans Series waar hij in een Ligier JS P3  twee races rijd. Rik rijd in 2016 ook veel races in Lamborghini Super Trofeo waar hij opvalt doordat hij regelmatig punten weet te scoren en op het podium verschijnt. Dit jaar rijd Rik ook weer in een Lamborghini Huracan, maar ook is hij te zien in de Asian Le Mans Series en de 24h Series. De 24 uur van Le Mans gaat Rik  rijden in een Ligier PS 217 uitkomend in de LM P2 klasse. Hij doet dit voor het uit Slovakije afkomstige team van ARC Bratislava. 

 

 

Jeroen Bleekemolen is met 11 eerdere deelnames aan de 24 uur van Le Mans een goede bekende geworden op het Circuit de La Sarthe. Jeroen wist in 2008 de race in LMP2 klasse te winnen hij deed dat samen met o.a. Jos Verstappen in een mooie paars/witte Porsche RS Spyder. Vorig jaar reed Jeroen ook in de LMP2 klasse en deed dit in een Oreca 03R Nissan met Ben Keating en Marc Goosens voor het team van Murphy Prototypes.

 

Foto: Marco van de Bildt.

Jeroen heeft in het verleden al in vele series gereden zoals: Porsche Supercup (2005-2013), A1 GP, DTM, Blancpain Seriesen, GT 1 en de ALMS. Jeroen rijd ook veel in de Verenigde Staten zo is hij het hele seizoen aanwezig in het United SportsCar Championship uitkomend in GTD klasse samen met Ben Keating en doet dit in een Mercedes GT3 voor het team van Riley Motorsports. In 2016 was hij tweede in het kampioenschap in deze GTD klasse en dit jaar staan ze met 4 gereden races aan kop van het kampioenschap. Jeroen komt dit jaar tijdens de 24 uur van Le mans uit voor het team van Keating Motorsports en rijd daar samen met Ben Keating en Ricky Taylor. Het team rijd op Le Mans met een Riley MK 30. Dit de enige auto van dit type in het hele LMP2 veld en rijd vooralsnog alleen deze 24 uur van Le Mans race.

 

 

Share