ELMS, Giedo van der Garde wint debuutrace.

Print Friendly, PDF & Email

2012 ELMS logo European Le Mans SeriesGiedo van der Garde heeft zijn debuut race in de Sportscars met een overwinning afgesloten. Samen met teamgenoten Harry Tincknell en Simon Dolan won hij met de G-Drave Racing Gibson Nissan de 4 uur van Silverstone, de seizoensopener van de European Le Mans Series. In de LM P3 klasse was er een mooie 1 – 2 voor United Autosports, en in de LM GTE klasse ging de overwinning naar de no. 99 Aston Martin Vantage. Pieter de Bruijn kwam helaas niet in actie. De no. 33 Eurasia Motorsport wagen viel al vroeg in de race uit.

 

foto: (c) europeanlemansseries.com

foto: (c) europeanlemansseries.com

Als de eerste race van het 2016 seizoen, de vier uur van Silverstone, een graadmeter is voor de rest van het European Le Mans Series seizoen, dan staat ons nog wat te wachten. De weersomstandigheden waren lastig voor de teams en rijders, ‘s ochtends was er zelfs nog sneeuw, de kwalificatie was in de regen, en de race ging van start op een opdrogende baan.

Al bij de start was er meteen het nodige spektakel, enkele wagens spinde of crashte, en Pierre Thiriet, die met de no. 46 Thiriet by TDS Racing van pole mocht vertrekken, was niet in staat om de koppositie vast te houden. Andreas Wirth nam met de no. 32 SMP Racing BR01 de leiding over, maar lang kon hij daar niet van genieten. Al na een halve ronde moest hij z’n meerdere erkennen in Harry Tincknell, die met de no. 38 G-Drive Racing Gibson 015S voorbij kwam en al snel een gat creëerde met z’n achtervolgers.

Thiriet kon nog wel terug vechten maar crashte, raakte een muur en moest uitvallen. Ook al vroeg in de race viel Tristan Commendy uit met de no. 33 Eurasia Motorsport, waardoor we helaas Pieter de Bruijn niet in actie hebben gezien.

Tincknell bleef aan de leiding tot de rijderswissel. Na de stops kwam Simon Dolan op de tweede plaats terug op de baan op 15 seconden achter Fabian Barthez met de no. 23 Panis Barthez Competition Ligier. Barthez was wel de snelste van de twee, maar technische problemen gooide roet in het eten en het team viel uit, waarna de G-Drive Gibson weer aan de leiding kwam. De no. 32 SMP Racing BR01 op de tweede plaats vormde geen bedreiging voor Dolan. Van der Garde nam de laatste stint voor z’n rekening en bracht de wagen netjes terug, en liet daarbij zeer goede rondetijden noteren.

 

foto: (c) europeanlemansseries.com

foto: (c) europeanlemansseries.com

In de LM P3 klasse ging United Autosports met een mooie 1 -2 naar huis. De no. 2 wagen van Alex Brundle kwam aan de leiding waarna Michael Guasch en Christian England deze in hun stints niet meer uit handen gaven.

Voor de no. 3 zusterwagen ging het iets minder soepel. Mark Patterson moest binnen komen omdat de deur niet sloot. Vanaf de vierde plaats wist hij zich samen met teamgenoten Wayne Boyd en Matthew Bell terug te vechten naar de tweede plaats. De derde plaats was voor de no. 9 Graff Ligier van  Enzo Guibert, Paul Petit en Eric Trouilet.

In de LM GTE klasse ging de strijd in het begin van de race tussen Stuart Hall met de no. 96 Aston Martin Vantage en Alex MacDowall met de no. 99 Aston Martin Vantage. Zed werden op korte afstand gevolgd door de Ferraris van JMW Motorsport en AT Racing. tegen het einde van de race was het Rory Butcher die met de no. 66 JMW Motorsport Ferrari aan de leiding ging op de voet gevolgd door Andrew Howard met de no. 99 Aston Martin.

Tegelijkertijd werd er door Allessandro Pier Guidi en Richie Stanaway om plaats drie gestreden in de AT Racing Ferrari en de no. 96 Aston Martin. Stanaway komt als derde over de streep, maar krijgt een tijdstraf van 4 minuten voor het contact in de laatste ronde met Pier Guidi, zodat hij op de vierde plaats terecht komt achter de no. 56 AT Racing Ferrari.

De als eerste gefinishte no. 66 JMW Motorsport Ferrari wordt later uit de uitslag gehaald vanwege de frontsplitter die niet aan de reglementen voldoet. De als tweede gefinishte no. 99 Aston Martin Vantage schuift op naar plaats één, gevolgd door de AT Racing Ferrari en de no. 96 Aston Martin op plaats twee en drie.

De tweede race van het European Le Mans Series seizoen, de 4 uur van Imola, vind plaats van 13  t/m 15 Mei.

 

foto: (c) europeanlemansseries.com

foto: (c) europeanlemansseries.com

UITSLAG

1. 38. G-Drive Racing. DOLAN / TINCKNELL / VAN DER GARDE, Gibson 015S – Nissan, 118 ronden in 4:01’45.391

2. 32. SMP Racing. COLETTI / LEAL / WIRTH, BR 01- Nissan, op 1’35.052

3. 22. SO24 ! BY LOMBARD RACING. CAPILLAIRE / LOMBARD / COLEMAN, LIGIER JS P2 – Judd, op 1 ronde

4. 40. Krohn Racing. KROHN / JÖNSSON / WIRDHEIM, LIGIER JS P2 – Nissan, op 1 ronde

5. 44. SMP Racing. GELAEL / EVANS / GIOVINAZZI, BR 01- Nissan, op 1 ronde

6. 34. RACE PERFORMANCE. LEUTWILER / WINSLOW / MAILLEUX, Oreca 03R – Judd, op 2 ronden

7. 28. IDEC SPORT RACING. LAFARGUE / LAFARGUE / ENJALBERT, LIGIER JS P2 – Judd, op 2 ronden

8. 41. Greaves Motorsport. ROJAS / CANAL / GIERMAZIAK, LIGIER JS P2 – Nissan, op 3 ronden

9. 23. Panis Barthez Competition. BARTHEZ / BURET / CHATIN, LIGIER JS P2 – Nissan, op 4 ronden

10. 25. Algarve Pro Racing. MUNEMANN / HOY / GHORPADE, LIGIER JS P2 – Nissan, op 4 ronden

11. 2. UNITED AUTOSPORTS. BRUNDLE / GUASCH / ENGLAND, LIGIER JS P3 – Nissan, op 5 ronden (1ste LM P3)

12. 3. UNITED AUTOSPORTS. PATTERSON / BELL / BOYD, LIGIER JS P3 – Nissan, op 6 ronden (2de LM P3)

13. 9. GRAFF. TROUILLET / PETIT / GUIBBERT, LIGIER JS P3 – Nissan, op 6 ronden (3de LM P3)

20. 99. Aston Martin Racing. HOWARD / TURNER / MACDOWALL, Aston Martin V8 Vantage, op 9 ronden (1ste LM GTE)

21. 56. AT Racing. TALKANITSA / TALKA JR / PIER GUIDI, Ferrari F458 Italia, op 9 ronden (2de LM GTE)

22. 96. Aston Martin Racing. GOETHE / HALL / STANAWAY, Aston Martin V8 Vantage, op 9 ronden (3de LM GTE)

 

 

Share