Giedo van der Garde met Jota Sport in de ELMS.

Print Friendly, PDF & Email

2012 ELMS logo European Le Mans SeriesGiedo van der Garde zal dit jaar het hele seizoen voor het ervaren Britse Jota Sport gaan rijden in de European Le Mans Series. Na zijn GP2 en Formule 1 carrière is van der Garde nu overgestapt naar Endurance racing, een goede keus. Giedo zal in een Gibson 015S-Nissan uitkomen in de LMP2 klasse en zal dit samen doen met Simon Dolan en Harry Tincknell. Het team van Jota Sport heeft zich inmiddels ook ingeschreven voor deelname aan de 24 uur van Le Mans van dit jaar en dus wellicht zien we hem daar ook aan de start van deze mooie race verschijnen.

 

Giedo van der Garde begint zijn race carrière in kartsport  maar stapt in 2003 over naar de autosport en gaat, net als vele andere Nederlandse coureurs rijden voor Van Amersfoort Racing in het Nederlandse kampioenschap Formule Renault. Van 2004 t/m 2006 rijd Giedo voor diverse teams in de Formule 3 Euroseries, om in 2007 over te stappen naar de World Series By Renault waar hij in 2008  kampioen van wordt. 

Giedo gaat in 2009 meerijden in de GP 2 Series en doet dit t/m 2012, en weet in deze periode een flink aantal races te winnen maar geen kampioen te worden, zijn beste resultaat was in 2011 en hij eindigde toen op een vijfde plek in het eindklassement. In 2012 was hij ook al Formule 1 reserve coureur voor het team van Caterham en mocht zodoende ook al een paar keer mee rijden in de vrije trainingen. 2013 is v/d Garde één van de twee coureurs van het F1 Caterham team en rijd hij het hele seizoen Formule 1 , maar wist hier geen punten te scoren. In 2014 is Giedo dan weer reserve coureur voor het team van Sauber waar hij niet in actie komt om vervolgens in 2015 na een rechtszaak tegen Sauber te stoppen met het rijden in de Formule 1.

 

De Jota Sport Gibson Nissan, 24 uur van Le mans 2015 (Foto: Marco van de Bildt)

De Jota Sport Gibson Nissan, 24 uur van Le mans 2015 (Foto: Marco van de Bildt)

Het team waar Giedo van der Garde mee gaat rijden dit jaar is Jota Sport dat een onderdeel is van de Jota Group die is opgericht in 2000 en o.a. eigendom is van de coureur Simon Dolan. Het team gaat vanaf 2004 meerijden in de Le Mans Endurance Series en rijd vanaf 2005 mee tijdens de 24 uur van Le Mans. Vanaf 2005 tot en met 2008 rijd het Britse team mee in de LM P1 klasse met als beste resultaat een vijfde plek in 2006 en 2007. Jan Lammers rijd in 2008 ook mee als coureur maar in dat jaar weet het team de finish helaas niet te bereiken. 

Jota Sport rijd vanaf 2012 mee in de LM P2 klasse met een Zytek Z11SN (vanaf 2014 de Gibson 015S-Nissan), waarmee ze vorig jaar derde werden in het eindklassement van de European Le Mans Series. In 2014 wist het team van Jota Sport de 24 uur van Le Mans te winnen in de LM P2 klasse en in 2015 werden ze tweede in hun klasse en eindigde ze na 24 uur racen in dezelfde ronde als de nummer 1. Ook dit jaar wil het team weer meerijden tijdens de 24 uur van Le Mans en wellicht zien we dan eindelijk weer eens een landgenoot op het podium staan.

 

Share

One thought on “Giedo van der Garde met Jota Sport in de ELMS.

Comments are closed.