Deelnemerslijst 24 uur van Le Mans 2016, nader bekeken.

Print Friendly, PDF & Email

logo 24 uur van Le Mans 2016De ACO, Automobile Club de L´Ouest, heeft op 5 Februari j.l. in Parijs de deelnemers van o.a. de 24 uur van Le Mans bekend gemaakt. Het opvallendste van deze lijst is dat het aantal deelnemers is verhoogt van 56 in 2015 naar 60 dit jaar. Het deelnemersveld is weer verdeeld in de 4 bekende klassen te weten: de LM P1 (9 x), LM P2 (22 x), LM GTE-Pro (14 x) en de LM GTE-Am (14 x). Ook zal er, na afwezigheid van een jaar, ook weer een deelnemer in de “Garage 56” meerijden. Ook is er dit jaar weer een reservelijst die bestaat uit 10 deelnemers. Er zijn inmiddels al drie Nederlandse coureurs bekend gemaakt die gaan deelnemen aan deze legendarische 24 uursrace iets wat hopelijk de komende maanden nog meer gaat worden.  

 

De LM P1 klasse is met 9 deelnemers de kleinste klasse geworden, in 2015 waren dat er nog 14. Helaas is het project van Nissan met de GT-R LM Nismo, wat vorig jaar was gestart, al voor het einde van het jaar weer gecanceld, en dus we zullen deze bijzondere auto helaas niet mee terug zien op Le Mans. Zowel Porsche als Audi zullen dit jaar maar met twee auto’s (in plaats van drie) aan de start verschijnen wat een direct gevolg is van het dieselschandaal bij het moederbedrijf Volkswagen. Toyota zal dit jaar met twee nieuwe, TS 050 Hybrid’s, aan de start verschijnen en net als alle deelnemers proberen de race dit jaar te winnen. Het aantal deelnemers in de LM P1 klasse voor de privateers is hetzelfde als in 2015, te weten twee auto’s Rebellion R-One-AER en één auto voor het KollesBy Racing Team de CLMP P1/01-AER. Alle 9 auto´s in deze LM P1 klasse vinden we dit jaar ook terug in het hele seizoen van het FIA World Endurance Championship (WEC), die dit jaar uit negen races bestaat.

 

DSC01232

Foto: Marco van de Bildt

De LM P2 klasse levert net als in 2015 de meeste auto´s en dit jaar zijn dat er 22 wat er weer drie meer zijn dan in 2015. Er wordt in deze klasse in 6 verschillende chassis gereden te weten: Oreca 03 (2x) en 05 (5 x), Ligier JSP2 (8 x), Alpine A460 (2 x), Gibson 015S (2 x), BR01 (2 x) en de Morgan LM P2 (1 x). Nissan is ook dit jaar weer de grootste leverancier voor de motoren in de LM P2 klasse want 19 van de 23 teams kiezen voor deze krachtbron in hun auto. De overige drie motoren worden geleverd door Judd en Honda. De 22 deelnemers zijn verdeeld over 11 verschillende landen. In deze klasse rijden er 10 deelnemers het hele seizoen mee in het World Endurance Championship en 9 teams komen uit in de European Le Mans Series. Micheal Shank Racing is het enige team in deze klasse dat het hele seizoen meerijd, met een zeer fraaie Ligier PS2, in het Amerikaanse United Sportscars Championship. De winnaar uit 2015 in deze klasse KCMG Racing is er dit jaar ook weer bij met een Oreca 05 Nissan. Er zijn tot op heden 3 Nederlandse coureurs die in deze klasse gaan meerijden op Le Mans en dat zijn: Nick de Bruijn (Eurasia Motorsport), Giedo van der Garde (G-Drive Racing/Jota Sport), Ho Pin Tung (Baxi DC Racing Alpine). 

 

DSC01650

Foto: Marco van de Bildt

De LM GTE-Pro klasse telt dit jaar 14 deelnemers en dat zijn er 5 meer dan in 2015. Opvallend in deze klasse is de terugkeer van de Ford GT die dit jaar met vier nieuwe auto’s aan de start verschijnt en deze worden gerund door het bekende Amerikaanse team van Chip Ganassi. Twee van deze Ford GT auto’s rijden het hele seizoen mee in het WEC en de andere twee in het United Sportscar Championship. Het Amerikaanse team van Corvette Racing mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze klasse en zullen met twee auto’s deelnemen. Het team wist in 2015 met de nummer 64 auto de 24 uur van Le Mans te winnen en dit jaar hebben ze met hun Corvette C7.R de 24 uur van Daytona op hun naam geschreven. De nieuwe en zeer fraaie Ferrari F488 GTE, de opvolger van de zeer succesvolle F 458 Italia, is in deze klasse net als de Aston Martin Vantage GTE met twee auto´s aanwezig. De Porsche 911 RSR zal dit jaar met drie auto´s in deze klasse strijden om de winst. Uit deze klasse rijden zeven auto’s het hele seizoen mee in de WEC en drie Amerikaanse teams met vijf auto’s in het United Sportscar Championship. 

 

DSC01316

Foto: Marco van de Bildt

De LM GTE-Am klasse telt net als de Pro klasse 14 deelnemers, hetzelfde aantal als in 2015. Er rijden totaal 5 merken in deze klasse te weten Ferrari (5 x), Porsche (4 x), Aston Martin (3 x) en Chevrolet Corvette (2 x). De winnaars van de 24 uur van Le Mans 2015, SMP Racing Ferrari F458, keren dit jaar niet terug in deze klasse, maar we zien ze wel met twee auto’s in de LM P2 klasse terug. Zes van de deelnemers in deze klasse rijden het hele seizoen mee in de WEC en vijf auto’s zien we terug in de European Le Mans Series. Opvallend is in deze klasse is dat behalve Larbre Competition ook het uit Taiwan afkomstig team, Team AAI, ook met een mooie Corvette aan de start verschijnt. De vijf Ferrari’s in deze klasse zijn allemaal nog van het succesvolle type F458 Italia. 

 

DSC09938

Foto: Marco van de Bildt

De reserve lijst bestaat dit jaar uit 10 deelnemers die alle nog hopen op een deelname door het terugtrekken van een team uit de officiële deelnemerslijst. De verdeling in deze lijst is: 5 x een LMP2 auto en 6 x een LM GTE-Am auto. Opvallend in deze reserve lijst is dat de Dogde Viper GTS-R van Riley Motorsport pas op de zevende plek staat ondanks het feit dat deze auto in 2015 de 24 uurs race bijna helemaal uitreed en ook toen op de reservelijst stond. Door de afwezigheid van de Viper is ook Jeroen Bleekemolen nog niet zeker van deelname. Wie er in welke klasse gaat winnen deze 24 uur van Le Mans is natuurlijk net als ieder jaar weer zeer moeilijk te voorspellen maar het uitrijden van deze monsterrace is voor iedere deelnemer al een overwinning op zich. 

 

DSC01304

Foto: Marco van de Bildt

 

 

Share