De terugkeer van de Ford GT op het Circuit de La Sarthe in 2016.

Print Friendly, PDF & Email

logo FordDe geruchten gingen al een tijdje maar nu werd het grote nieuws, tijdens een persconferentie die gehouden werd op zaterdag 13 juni in Le Mans, officieel bekend gemaakt. Ford keert terug in de hoogste regionen van de autosport. De Amerikaanse autofabrikant zal in 2016 met twee auto’s gaan rijden in het FIA World Endurance Championship en in het Amerikaanse United Sportscar Championship. Chip Ganassi Racing is het team dat deze auto’s gaat runnen. Dus 50 jaar na hun eerste overwinning tijdens de 24 uur van Le Mans in 1966 gaat Ford het met een gloednieuwe auto weer proberen maar dan in de GTE-Pro klasse.

 

Ford wist met een GT40 Mk. II in 1966 als eerste Amerikaanse fabrikant de 24 uur van Le Mans te winnen en ze deden dat gelijk met een eerste, tweede en een derde plaats. Het werden uiteindelijk vier overwinningen op rij want ook in 1967  ’68 en ’69 waren ze de snelste op het Franse circuit. De overwinningen van Ford kwamen op een moment dat Ferrari erg dominant was op Le Mans en al zes overwinningen op rij had. Ford wilde in die jaren eigenlijk Ferrari kopen maar dit ging op het laatste moment niet door en dus besloot de Amerikaanse fabrikant het Italiaanse merk maar op een andere manier te verslaan en met succes.

 

De 2016 Ford GT

De 2016 Ford GT (foto: (c) fordperformance.com).

De nieuwe Ford GT maakt zijn debuut tijdens de eerste race in de United Sportscar Series de 24 uur van Daytona die gereden wordt op 30 en 31 januari 2016. Er zullen in 2016 twee teams gaan rijden die hun wagens verdelen over het FIA World Endurance Championship en het United SportsCar Championship. De nieuwe Ford GT wordt voorzien van een 3,5 liter EcoBoost V6 motor. Dezelfde motor wordt dit seizoen ook al gebruikt door Chip Gansssi Racing in de Prototype klasse van de United SportsCar Championship. Het is de bedoeling dat er tijdens de 24 uur van Le Mans in 2016 vier Ford GT’s meerijden in de LM GTE klasse. De auto’s worden gerund door het Amerikaanse Chip Ganassi Racing in samenwerking met het Canadese Multimatic. De laatste keer dat er een Ford meereed tijdens de 24 uur van Le Mans was in 2011. Deze Ford GT-R MK. VII kwam uit in de LM GTE-Am klasse en wist de race als 26ste te eindigen en werd toen gerund door Robertson Racing. 

 

Robertson Racing Ford GT (foto: Marco van de Bildt)

Robertson Racing Ford GT (foto: Marco van de Bildt)

Het Amerikaanse team van Chip Ganassi Racing zal o.a. samen met het Canadese Multimatic de auto’s gaan runnen voor Ford. Het team van Chip Ganassi Racing is opgericht in 1989 door de Cubaanse miljonair Felix Sabates onder de naam van Sabco Racing. In 2001 kreeg de voormalige coureur Floyd Chip Ganassi Jr.  80 procent van de aandelen in handen en veranderde toen de naam in Chip Ganassi Racing.

 

Ford EcoBoost Riley Daytona Prototype

Ford EcoBoost Riley Daytona Prototype (foto: racing.ford.com).

Het team heeft sinds de oprichting al vele successen geboekt zo werden ze van 1996 tot en met 1999 kampioen in de ChampCars en werd de beroemde Indianapolis 500 zelfs 4 keer gewonnen. Ook de kampioenstitel van de Indycar Series is door het team maar liefst 6 keer gewonnen. Het team rijd dit jaar ook met een Ford EcoBoost Riley DP mee in het United Sportscar Championship waar ze in 2014 een vierde plek overall wisten te behalen. Het team is dit jaar aanwezig in de volgende series: Nascar (2 auto’s) Indy Cars (4 auto’s) United Sportcar Series (1 auto). Het team van Chip Ganassi Racing heeft ondanks zijn vele Amerikaanse successen nog nooit meegereden in de 24 uur van Le Mans en je kan er wel vanuit gaan dat ze er alles aan gaan doen om deze race in 2016 te winnen. Maar of ze dat ook lukt? over een jaar weten we het!

 

 

 

Share