Voorbeschouwing 24 uur van Le Mans 2015, deel 3, LM GTE-Pro klasse.

Print Friendly, PDF & Email

logo Le Mans 2015We hebben er alweer een jaar op moeten wachten, maar nu is het bijna zover. Het Franse Le Mans is in Juni het autosport centrum van de wereld als daar het circus neerstrijkt rondom de 24 uur van Le Mans, die wordt verreden op 13 en 14 Juni. De endurance klassieker is inmiddels toe aan de 83ste editie, en vanuit de hele wereld zullen autosport fans toestromen om hun favorieten aan te moedigen. Op de deelnemerslijst staan 56 auto’s en de daarbij behorende 168 coureurs verdeeld over de vier Prototype en GT klassen. In een 24 uur durende slijtageslag zullen ze strijden om de overall, en klasse overwinningen. Evenals voorgaande jaren zullen we in een serie van vier artikelen, waarin iedere klasse aan bod komt, vooruit kijken naar de 24 uur van Le Mans van 2015. Vandaag, in deel 3, kijken we naar de LM GTE-Pro klasse. Eerder keken we naar de LM P2 en de LM GTE-Am klasse. Morgen volgt nog het vierde en laatste deel met de LM P1 klasse.

 

 

De LM GTE klasse is ook dit jaar weer onderverdeeld in twee verschillende klassen te weten de AM en de Pro klasse.  In de Pro (professionele) klasse rijden er op de auto’s meerdere professionele coureurs terwijl er op de Am (amateur) auto’s maar één professionele coureur mag rijden. De coureurs in deze klasse hebben allemaal al heel wat ervaring met het rijden van de 24 uur van Le Mans. Dit jaar rijden er in de Pro klasse, net als in 2014 slechts negen auto’s mee, terwijl er dat in de Am klasse 14 zijn. Het aantal merken dat mee rijd zijn ook gelijk als die van vorig jaar alleen de verdeling is iets anders. Zo rijden de volgende auto’s mee: Ferrari F458 Italia (2x) Porsche 911 RSR (2x) Aston Martin Vantage V8 (3x) en Corvette C7.R (2x). Ondanks het kleine aantal deelnemers in deze klasse zal de strijd er niet minder om zijn getuige de races van voorgaande jaren.

De winnaar in 2014  was de Ferrari F458 Italia met startnummer 51 en werd bestuurd door Gianmaria Bruni, Giancarlo Fisichella en Toni Villander, wat ook dit jaar weer coureurs op de auto zijn. Vorig kon de winnende Ferrari de Corvette C7.R met een ronde voorsprong net achter zich houden, of ze dat dit jaar gaat lukken is de vraag. De Corvette die vorig jaar als tweede eindigde is aan zijn tweede jaar bezig en heeft zich tot nu toe aardig doorontwikkeld want in het United Sportscars Championship gaan ze in hun klasse aan de leiding met o.a de overwinning van de 24 uur van Daytona. Natuurlijk zullen ze bij Aston Martin Racing er alles aan doen om te winnen zeker nu ze als enige team met drie auto’s aan de start verschijnen. 

In het klassement van het FIA World Endurance Championship staat de Ferrari bovenaan maar hun voorsprong op de nummer twee, Aston Martin no. 99, is zeer gering , slechts drie punten. De nummer drie in het klassement, Porsche no. 91, heeft slechts een achterstand van 4 punten op de leidende Ferrari no. 51. Je kan wel stellen dat alle auto’s er weer vol tegenaan gaan zeker omdat behalve de eer ook dubbele punten voor het kampioenschap te behalen zijn. 

 

no 51 AF Corse Ferrari

51. AF Corse – Ferrari F458 Italia

Gianmaria Bruni – Italië

Toni Vilander – Finland

Giancarlo Fisichella – Italië

 

AF Corsa rijd met twee auto’s in de Pro klasse en met drie auto’s in de Am klasse. De nummer 51 is de klasse winnaar van 2014 maar ook in 2012 gingen ze met deze wagen met de eer er vandoor. Het  is voor de vierde keer dat dit rijderstrio op deze wagen zit. Gianmaria Bruni rijd al sinds 2008 mee in de 24 uur van Le Mans en altijd in een Ferrari. Van zijn 7 deelnames is hij drie keer als eerste gefinisht en 1 keer als tweede. Toni Vilander en Giancarlo Fisichella hebben net als Bruni dezelfde resultaten geboekt op Le Mans. Fisichella kennen we natuurlijk ook van de 13 jaar die hij in de Formule 1 actief is geweest. Dit rijderstrio maakt zeker weer kans op de overwinning in de Pro klasse. 

 

no 63 Corvette

63. Corvette Racing-GM – Chevrolet Corvette C7.R

Jan Magnussen – Denemarken

Antonio Garcia – Spanje

Ryan Briscoe – Australië

 

Corvette is er dit jaar natuurlijk ook weer bij met twee auto’s. De nummer 63 eindigde vorig jaar als tweede in de klasse met 1 ronde achterstand op de winnaar de Ferrari 51 van AF Corsa. Alleen Ryan Briscoe is nieuw in het team dit jaar. Ryan heeft al een zeer indrukwekkende carrière achter de rug met vele overwinningen zoals de Indy 500 in 2012 en dit jaar de Daytona 500 in deze auto ook met dezelfde coureurs. Voor Ryan wordt het wel de eerste keer dat hij Le Mans rijd. Jan Magnussen en Antonio Garcia rijden al heel wat jaren samen op deze auto en hebben bij elkaar al 25 jaar ervaring op Le Mans. Zowel Jan als Antonio hebben deze 24 uurs race al drie keer gewonnen in de GT klasse.

 

no 64 Corvette

64. Corvette Racing-GM – Chevrolet Corvette C7.R

Oliver Gavin – Groot Brittannië

Tommy Milner – Verenigde Staten

Jordan Taylor – Verenigde Staten

 

Beide Corvette’s rijden het hele seizoen in het United Sportcar Championship. De nummer 64 staat daar op dit moment 6 in het klassement terwijl de nummer 63 daar aan de leiding gaat. Oliver Gavin is de routinier op deze auto met al 14 Le Mans en 3 overwinningen op zijn naam. Tommy Milner rijd dit jaar al weer zijn vijfde Le Mans voor dit team. Daarvoor was hij twee jaar lang één van de drie coureurs op een Panoz Esperante tijdens Le Mans. Jordan Taylor rijd in het United Sportcar Championship samen met zijn broer in de DP klasse en staan op dit moment op een derde plek in het klassement. Vorig jaar was Jordan ook al te zien in een Corvette op Le Mans en werd toen netjes tweede. 

 

no 71 AF Corse Ferrari

71. AF Corse – Ferrari F458 Italia

Davide Rigon – Italië

James Calado – Groot Brittannië

Olivier Beretta – Monaco

 

De tweede Ferrari van AF Corse in deze klasse is de no. 71 auto. Deze auto was in  2014 ook van de partij maar viel toen al in de 28ste ronde uit. Ook deze auto rijd het hele seizoen mee in de WEC en liggen daar nu na 2 races op een vijfde plek in het Pro klassement. Davide Rigon zat in 2014 ook in deze auto en zal dit jaar voor de tweede keer Le Mans gaan rijden. Ook James Calado reed vorig jaar in deze auto en zal net als Davide zijn tweede Le Mans gaan rijden. James rijd ook sinds vorig jaar pas mee in GT auto’s. De ervaring in deze auto komt natuurlijk van Oliver Beretta die inmiddels al 19 keer op Le Mans heeft gereden. In al die jaren heeft hij Le Mans 6 keer gewonnen in zijn klasse. Vier van de zes overwinningen waren overigens voor het team van Corvette Racing.

 

no 91 Porsche

91. Porsche Team Manthey – Porsche 911 RSR

Richard Lietz – Oostenrijk

Michael Christensen – Denemarken

Jörg Bergmeister – Duitsland

 

Porsche Team Manthey is natuurlijk ook dit jaar weer aanwezig op Le Mans met twee Porsches 911 RSR. De 91 Porsche van het team wist vorig jaar de race wel uit te rijden maar kwam pas als 36ste over de streep. Richard Leitz is een echte Porsche rijder en zal dit jaar zijn negende Le Mans rijden. Hij wist deze race in de GT klasse al drie keer eerder te winnen. Micheal Christensen is nieuw binnen het team en op Le Mans hij heeft vooral ervaring op gedaan in Formule BMW en GP 3 races. Jörg Bergmeister heeft binnen dit team de met 14 deelnames de meeste Le Mans ervaring. Behalve Le Mans heeft Jörg veel geracet in de Verenigde Staten en was daar voor het team van Flying Lizards Motorsport een belangrijke en vaste coureur. Zo was hij vijf keer kampioen bij de coureurs van de GT klasse in de American Le Mans Series en won hij één keer Le Mans en dat alles in een Porsche.

 

no 92 Porsche

92. Porsche Team Manthey – Porsche 911 RSR

Patrick Pilet – Frankrijk

Frédéric Makowiecki –  Frankrijk

Wolf Henzler – Duitsland

 

Beide Porsches zien we ook weer terug het hele seizoen tijdens het World Endurance Championship. Na twee races in de WEC ligt de Porsche nr 91 derde en de no. 92 vierde, maar de verschillen met de nummers 1 en 2 zijn minimaal. Patrick Pilet rijd dit jaar voor de derde keer voor dit team Le Mans. Patrick heeft totaal al zes Le Mans deelnames op zijn naam staan. Frédéric Makowiecki heeft behalve ervaring in een Porsche op Le Mans er ook gereden met een Ferrari en een Aston Martin met als beste resultaat een tweede plaats in de Pro in 2012. Het zal dit jaar zijn zesde Le Mans worden. Wolf  Henzler is een echte Porsche coureur en heeft inmiddels zes keer deze 24 uurs race gereden met als beste resultaat een eerste plek in 2010 met het  team van Felbermayer-Proton.

 

no 95 AMR Aston Martin

95. Aston Martin Racing – Aston Martin Vantage V8

Marco Sorensen – Denemarken

Nicki Thiim – Denemarken

Christopher Nygaard – Denemarken

 

Aston Martin is met drie wagens aanwezig in de Pro klasse. De 95 auto wist in 2014 deze 24 uurs race te winnen maar toen in de Am categorie. De Deen Marco Sorensen heeft veel ervaring opgedaan in de Formule Renault en de GP2 series maar rijd dit jaar voor het eerst in een Aston Martin en de 24 uur van Le Mans. Nicki Thiim heeft meer ervaring dan Marco en reed in 2014 ook op deze auto en heeft dus op het podium van Le Mans gestaan. Christopher Nygaard rijd dit jaar voor het vier jaar voor Aston Martin Racing. Het zal zijn vijfde Le Mans deelname worden met een derde plek als beste resultaat in 2010 ook in een Aston Martin  toen samen met o.a. Peter Kox.

 

no 97 AMR Aston Martin

97. Aston Martin Racing – Aston Martin Vantage V8

Darren Turner – Groot Brittannië

Stefan Mücke – Duitsland

Robert Bell – Groot Brittannië

 

Deze auto van Aston Martin Racing had in 2014 niet veel geluk tijdens de 24 uur van Le Mans, ze wisten de race wel uit te rijden maar eindigden op de 35ste plek algemeen. Dit jaar hopen ze op een beter resultaat maar de eerste twee races in de WEC waren niet al te best. Voor Darren en Stefan Mucke wordt het al weer de vijfde keer dat ze samen in deze auto zitten tijdens deze race, en samen zijn ze goed voor 20 jaar Le Mans ervaring. Robert Bell gaat ook al weer wat jaren mee op dit circuit en heeft behalve ervaring met een Aston Martin Vantage tijdens de 24 uur,  ook gereden in een Panoz Esperante, Ferrari F458 en F430. Er zit dus ook in deze auto genoeg rijervaring. 

 

no 99 AMR Aston Martin

99. Aston Martin Racing – Aston Martin Vantage V8

Fernando Rees – Brazilië

Alex MacDowall – Groot Brittannië

Richie Stanaway – Nieuw-Zeeland

 

De Aston Martin met no. 99 stond in 2014 wel op de startlijst maar is de race niet gestart, In het World Endurance Championship staat deze auto momenteel tweede in het klassement van de Pro-klasse. Fernando Rees reed vorig jaar ook op deze auto en heeft verder twee jaar voor Larbre Competition in een Corvette gereden op Le Mans. Alex MacDowell zat net als Rees op deze auto in 2014. Alex zat wel op deze auto toen ze tijdens de 6 uur van Spa-Franchorchamps de eerste plek wisten te pakken. Richie Stanaway rijd sinds 2013 voor het team van Aston Martin Racing maar zal als alles goed gaat dit jaar voor de eerste keer deelnemen aan de 24 uur van Le Mans.

 

Alle foto’s (c) Marco van de Bildt.

 

 

Share

One thought on “Voorbeschouwing 24 uur van Le Mans 2015, deel 3, LM GTE-Pro klasse.

Comments are closed.