FIA WEC, voorbeschouwing zes uur van Spa-Francorchamps.

Print Friendly, PDF & Email

logo fia wecDit weekend, op zaterdag 2 Mei, wordt op het Belgische Ardennen circuit Spa-Francorchamps de tweede race gereden van het FIA World Endurance Championship. De zes uur van Spa-Francorchamps, is voor veel teams en rijders de laatste serieuze test voor de 24 uur van Le Mans op 13 en 14 Juni. Op de deelnemerslijst staan 34 wagens verdeeld over de vier klassen. Er staan helaas geen Nederlanders op de deelnemerslijst.

 

Aan de hand van de deelnemerslijst kijken we vast vooruit naar wat een mooi autosport weekend belooft te worden. Er staan 34 wagens op de startlijst. De LM P2 is daarbij de grootste klasse met tien deelnemers gevolgd door de LM P1 klasse met negen deelnemers. De LM GTE-Pro en -Am klasse hebben respectievelijk zeven en acht deelnemende wagens.

 

Spa-Francorchamps, FIA WEC 2013

Foto: Marco van de Bildt

Na de overwinning op Silverstone komt Audi als leider in het kampioenschap naar België, en als voorbereiding voor de 24 uur van Le Mans wordt er met een ander aerodynamisch pakket gereden. Tevens komt Audi met een derde wagen, waarbij Filipe Albuquerque vanuit JOTA Sport is overgekomen, en Rene Rast als debutant instapt.

Ook Porsche komt met een derde wagen naar Spa-Francorchamps. Nico Hülkenberg, Earl Bamber, Nick Tandy maken hun LM P1 debuut in de no. 19 Porsche. Hulkenberg is de eerste coureur sinds lange tijd die een lopende Formule 1 carrière combineert met racen in de sportscars. Toyota blijft het nog steeds bij twee wagens houden, zowel voor Le Mans als het kampioenschap.

Het is jammer om te zien dat Nissan er nog niet bij is in België. Het team kwam de nodige problemen tegen bij het testen met de nieuwe GT-R LM Nismo, o.a. met de crash test, en besloot om vooral te testen voor Le Mans, en de races tot die tijd over te slaan. Ook Rebellion Racing is er nog niet bij met de Rebellion R-One AER. O.a. de motorwissel naar AER zorgde voor vertraging van het programma. Team ByKolles is zodoende de enige niet fabrikant op de LM P1 lijst.

Audi won dan wel op Silverstone maar de verschillen waren klein. Op het podium waren ook Porsche en Toyota te vinden. Het belooft derhalve een spannende wedstrijd te gaan worden.

 

Toyota Spa-Francorchamps FIA WEC 2013

Foto: Marco van de Bildt

LM P1

1. Toyota Racing, Toyota TS 040-Hybrid. Anthony Davidson, Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima

2. Toyota Racing, Toyota TS 040-Hybrid. Alexander Wurz, Stéphane Sarrazin, Mike Conway

4. Team Bykolles, CLM P1/01 – AER. Simon Trummer, Vitantonio Liuzzi

7. Audi Sport Team Joest, Audi R18 e-tron quattro. Marcel Fässler, André Lotterer, Benoît Tréluyer

8. Audi Sport Team Joest, Audi R18 e-tron quattro. Lucas Di Grassi, Loïc Duval, Oliver Jarvis

9. Audi Sport Team Joest, Audi R18 e-tron quattro. Filipe Albuquerque, Marco Bonanomi, René Rast

17. Porsche Team, Porsche 919 Hybrid. Timo Bernhard, Mark Webber, Brendon Hartley

18. Porsche Team, Porsche 919 Hybrid. Romain Dumas, Neel Jani, Marc Lieb

19. Porsche Team, Porsche 919 Hybrid. Nico Hülkenberg, Earl Bamber, Nick Tandy

 

Met 10 auto’s op de startlijst is de LM P2 klasse de grootste in aantal. Nicolas Lapierre, die vorig seizoen, met de nodige geruchten omgeven, vertrok bij Toyota zien we deze race terug in de LM P2 klasse. De winnaar van de race van vorig jaar stapt in bij KCMG, terwijl Nick Tandy de overstap heeft gemaakt naar de LM P1 Porsche 919.

Extreme Speed Motorsports komt ‘eindelijk’ met de nieuwe Ligier-HPD. In een rap tempo zijn de auto’s opgebouwd en hebben ze hun shake-down gehad, en als ze net zo snel zijn als ze eruit zien moet het wel goed komen. Maar het team om rekening mee te houden is uiteraard G-Drive Racing. Na de 1 -2 overwinning bij de vorige race op Silverstone zijn zij het “team to beat”.

Uiteraard moeten we Strakka Racing en JOTA Sport niet uitvlakken. Strakka Racing behaalde in Silverstone met de Dome een mooie derde plaats. Jota Sport was daar niet bij. Met Filipe Albuquerque erbij heeft het team z’n visite kaartje toen afgegeven met een mooie tweede plaats in de European Le Mans Series. Albuquerque is voor deze race weer ingezet bij Audi in de LM P1 klasse.

Team SARD Morand maakt met de Morgan Evo-SARD haar debuut in de FIA WEC met o.a. Europeaan Le Mans Series kampioenen Pierre Ragues en Oliver Webb in de wagen.

LM P2

26. G-Drive Racing, Ligier JS P2 – Nissan. Roman Rusinov, Julien Canal, Sam Bird

28. G-Drive Racing, Ligier JS P2 – Nissan. Gustavo Yacaman, Luis Felipe Derani, Ricardo Gonzalez

30. Extreme Speed Motorsports, Ligier JS P2 – HPD. Scott Sharp, Ryan Dalziel, David Heinemeier-Hansson

31. Extreme Speed Motorsports, Ligier JS P2 – HPD. Ed Brown, Johannes van Overbeek, Jonathon Fogarty

35. Oak Racing, Ligier JS P2 – Nissan. Jacques Nicolet, Jean-Marc Merlin, Erik Maris

36. Signatech Alpine, Alpine A450b – Nissan. Nelson Panciatici, Paul Loup Chatin, Vincent Capillaire

38. JOTA Sport, Gibson 015S – Nissan. Simon Dolan, Mitch Evans, Harry Tincknell

42. Strakka Racing, Strakka Dome S103 – Nissan. Nick Leventis, Danny Watts, Jonny Kane

43. Team SARD Morand, Morgan Evo – SARD. Pierre Ragues, Oliver Webb, Zoel Amberg

47. KCMG, Oreca 05 – Nissan. Matthew Howson, Richard Bradley, Nicolas Lapierre

 

FAI WEC Spa Francorchamps 2014

Foto: Marco van de Bildt

Op de startlijst van de LM GTE-Pro klasse staan 7 wagens. Drie Aston Martins en twee Porsches en Ferrari’s. Gianmaria Bruni en Toni Vilander komen als leiders in het kampioenschap naar België na hun overwinning op SIlverstone. Al twee jaar op rij was het de AF Corse Ferrari die met de overwinning huiswaarts keerde, vorig jaar met Bruni en Vilander, en in 2013 was Giancarlo Fisichella de teamgenoot van Bruni.

Bij de Porsches is wat geshuffeld. Frédéric Makowiecki en Richard Lietz delen de no. 92 wagen. De no. 91 Porsche wordt gedeeld door de debutanten Sven Müller en Kevin Estre.

De drie Aston Martins finishte op SIlverstone teleurstellend op de plaatsen 3, 4 en 5. Bij de polesitters, de Deense no. 95 wagen, ontbreekt deze race Nikki Thiim, terwijl Rob Bell is toegevoegd aan de line-up van de no. 97 wagen.

LM GTE-Pro

51. AF Corse, Ferrari F458 Italia. Gianmaria Bruni, Toni Vilander

71. AF Corse, Ferrari F458 Italia. Davide Rigon, James Calado

91. Porsche Team Manthey, Porsche 911 RSR. Sven Müller, Kevin Estre

92. Porsche Team Manthey, Porsche 911 RSR. Frédéric Makowiecki, Richard Lietz

95. Aston Martin Racing, Aston Martin Vantage V8. Christoffer Nygaard, Marco Sørensen

97. Aston Martin Racing, Aston Martin Vantage V8. Darren Turner, Stefan Mücke, Rob Bell

99. Aston Martin Racing, Aston Martin Vantage V8. Alex MacDowall, Fernando Rees, Richie Stanaway

 

In de LM GTE-Am klasse staan 8 deelnemers op de lijst. De zeven deelnemers voor het hele seizoen komen ongewijzigd aan de start. Toegevoegd voor deze race is de no. 55 AF Corse Ferrari met Alexander Mortimer en de European Le Mans runner-ups Duncan Cameron en Matt Griffin.

Dit is de klasse waarin Jeroen Bleekemolen bij de 24 uur van Le Mans in actie zal komen met de Dodge Viper samen met Ben Keating en Marc Miller. Maar we moeten nog wel even geduld hebben om ze bezig te zien. Dit weekend rijd de Riley Motorsports Dodge Viper op Laguna Seca in het Uniteded SportsCar Championship.

LM GTE-Am

50. Larbre Competition, Chevrolet Corvette C7. Gianluca Roda, Paolo Ruberti, Kristian Poulsen

55. AF Corse, Ferrari F458 Italia. Duncan Cameron, Matt Griffin, Alexander Mortimer

72. SMP Racing, Ferrari F458 Italia. Victor Shaytar, Andrea Bertolini, Aleksey Basov

77. Dempsey Racing – Proton, Porsche 911 RSR. Patrick Dempsey, Patrick Long, Marco Seefried

83. AF Corse, Ferrari F458 Italia. François Perrodo, Emmanuel Collard, Rui Aguas

88. Abu Dhabi-Proton Racing, Porsche 911 RSR. Christian Ried, Khaled Al Qubaisi, Klaus Bachler

96. Aston Martin Racing, Aston Martin Vantage V8. Francesco Castellacci, Roald Goethe, Stuart Hall

98. Aston Martin Racing, Aston Martin Vantage V8. Paul Dalla Lana, Pedro Lamy, Mathias Lauda

 

De vrije trainingen zijn op donderdag 30 April en vrijdag 1 Mei. Op vrijdag zijn ook de kwalificatie trainingen en de race is op zaterdag om 14:30 uur. De race wordt in Nederland live uitgezonden op MotorsTV.

 

 

Share