De 53ste editie van de Rolex 24 uur van Daytona.

Print Friendly, PDF & Email

ogo united sportscar championshipDe  53ste editie van de 24 uur van Daytona wordt zaterdag 24 en zondag 25 Januari verreden op de Daytona International Speedway. Het deelnemersveld voor deze eerste race uit de United Sportscar Championship is weer bijzonder groot en divers. De totaal 53 inschreven deelnemende auto’s zijn weer onder verdeeld in vier verschillende klassen te weten: Prototype, Prototype Challange, GTLM en de GTD klasse. Op deze grote deelnemerslijst zijn natuurlijk ook weer Nederlandse coureurs te vinden en dat zijn: Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen, Renger van der Zande en Ivo Breukers. 

 

Het is voor de tweede keer dat de 24 uur van Daytona de seizoensopener is van het in 2014 opgezette United Sportscar Championship. Deze 24 uurs race wordt verreden op de in 1959 in gebruik genomen Daytona International Speedway, Daytona Beach in Florida. Het Daytona circuit is gebouwd als een oval, maar de baan wordt voor deze race iets aangepast zodat maar een deel van de race over de oval gaat en de rest via het binnen terrein. Behalve deze race worden er voornamelijk  de verschillende Nascar series op de 4 kilometer lange oval gereden. Het seizoen van het United Sportcar Championship bestaat dit jaar uit 12 races waarvan de 24 uur van Daytona net als in 2014 de eerste is. Alle deelnemers hebben in het weekend van 10 en 11 januari al de gelegenheid gehad om twee dagen lang te testen op de Daytona International Speedway,  tijdens de Roar before the Rolex 24.  

 

Daytona 2015

Foto: (c) imsa.com

Het startveld ziet er met 53 deelnemers in vier verschillende de klassen weer bijzonder gevarieerd uit. De snelste klasse is de Protoype klasse, met 16 deelnemers, waarin o.a. verschillende LMP2 en Daytona Protype (DP) auto’s rijden. In de LMP2 klasse zijn de nieuwe Ligiers van Krohn Racing en Micheal Shank Racing of het nieuwe model van Extreme Speed Motorsport, Honda HPD ARX, die opvallen. Maar het is de vraag of ze sneller en betrouwbaarder zijn dan de acht Daytona Protoypes van de merken Corvette en Riley. In 2014 hadden de Daytona Prototypes auto’s een duidelijk voordeel en waren sneller dan de LM P2 auto’s. Maar of het verschil dit jaar nog zo groot is met de komst van de Ligier en Honda is maar zeer de vraag. Ook zijn de Delta Wing en twee Mazda’s weer van de partij dit jaar. In deze klasse rijden géén Nederlandse coureurs mee.

 

Krohn Racing Ligier 2015 Daytona

Foto: (c) imsa.com

De Prototype Challenge (PC) klasse bestaat dit jaar uit 8 deelnemers. Alle deelnemers rijden in dezelfde auto en dat is in deze klasse een Oreca/FLM 09 met een Chervrolet motorblok en Continental banden. In deze klasse vinden we twee Nederlanders terug. Renger van der Zande rijd net als in 2014, mee voor het team van Starworks Motorsport. Dit doet hij samen met o.a. Mirco Schultis waarmee hij ook in 2014 veel mee samen heeft gereden. De 24 uur van Daytona 2014 werd het team 24ste algemeen en vijfde in hun klasse, en in het eindklassement van het kampioenschap stonden ze tweede op slechts 19 punten achter de nummer 1. Ivo Breukers rijd dit jaar voor de derde keer mee aan deze 24 uurs race maar voor het eerste in de PC klasse. Dit jaar rijd Ivo de 24 uur van Daytona mee voor het team van BAR 1 Motorsport. 

 

24 uur van Daytona 2015

Foto: (c) imsa.com

De GT klasse is ook dit jaar weer onderverdeeld in de GTLM en de GTD klasse. Tijdens de 24 uur van Daytona rijden er in de GTLM klasse 10 auto’s mee. Ten opzichte van 2014 is de enige verandering dat de Vipers zich uit deze klasse hebben terug getrokken maar die zien we nog wel terug in de GTD klasse. De strijd in de GTLM klasse zal dus gewoon weer gaan tussen de teams van Porsche, BMW, Ferrari, Aston Martin en natuurlijk Corvette. Tijdens de 24 uur van Daytona 2014 was de Porsche 911 RSR van het Porsche North America team de winnaar van deze mooie strijd.

De GTD klasse de is met 19 deelnemers de grootste klasse binnen in het totale startveld. In deze klasse vinden we zes verschillende merken auto’s te weten: Porsche (9x), Ferrari (3x), BMW (1x), Audi (2x), Aston Martin (2x) en natuurlijk de Dodge Viper (2x). Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen rijden in deze klasse mee in een mooie Dodge Viper SRT voor het team van Riley Motorsport. Jeroen reed in 2014 ook in een Dogde Viper en wist de snelheid van deze auto goed te benutten. De twee Vipers zijn zeker een goede kanshebbers voor een  hoge klassering van de komende 24 uur van Daytona.

De complete deelnemers lijst is terug te vinden op de officiële site van de IMSA, en de race zal via Motors TV deels live te volgen zijn. 

 

 

Share