Black Falcon wint de 10de editie van de 24 uur van Dubai.

Print Friendly, PDF & Email

logo 24 uur van Dubai 2015Het uit Duitsland afkomstige team van Black Falcon had in totaal 604 ronden nodig om tijdens de 24 uur van Dubai als eerste over de finish te komen. Yelmer Buurman vormde samen Hurbert Haup, Oliver Web en Abdulaziz Al Faisal de coureurs die in de snelle Mercedes Benz SLS AMG GT3 reden. Op de tweede plek, met een achterstand van vier ronden, eindigde de Mercedes Benz SLS AMG GT3 van het team van RAM Racing. Als derde in het  algemeen klassement eindigde het team van Dragon Racing 1 die met een Ferrari F458 Italia in de Am klasse reden. Nederlands succes was er verder ook nog in de Cup1 klasse waar de dames van de RacingDivas de eerste plaats wisten te behalen.

 

De 24 uur van Dubai startte om 14.00 uur lokale tijd met op pole de Porsche 997 GT3 van het Fach Auto Tech team. De Porsche weet de leiding de eerste 21 ronden nog vast te houden maar haalt uiteindelijk de finish van de race niet.  De kop van het veld is tot ronden 276 nog aardig in gevecht met diverse wisselingen in de leiding tot gevolg. Echter vanaf ronde 277 neemt de winnende Black Falcon Mercedes nr 2  met o.a Yelmer Buurman achter het stuur, voor de vijfde keer de leiding over om deze de rest van de race niet meer af te staan. Op de tweede plaats en met vier ronden achterstand eindigt de Mercedes AMG SLS GT3 van RAM Racing, met slechts1.09 min achter de nummer twee eindigt de Ferrari F458 Italia van het Dragon Racing team, dat afkomstig is uit de Verenigde Arabische Emiraten.

 

 start van de 24 uur van Dubai

De start van de 24 uur van Dubai ( foto (c) 24hseries.com).

Jeroen Bleekemolen, tweevoudig winnaar van deze race, die in de A6 klasse uitkwam voor het team van Abu Dhabi Racing Black Falcon wist helaas de race niet uit te rijden. De auto van Jeroen had na een botsing, te veel schade opgelopen die niet meer te herstellen was, helaas want de snelheid zat er zeker wel in en de auto had voor het uitvallen nog kortstondig aan de leiding van de race gereden. De Mercedes AMG SLS GT3 van het Zwitserse Hofor Racing team met o.a. Christiaan Frankenhout ook uit de A6 klasse moest het na één uur racen al opgeven met mechanische pech. Peter Kox wist de 24 uur van Dubai, in de Ferrari F458 Italia, netjes als zesde te eindigen met een achterstand van 18 ronden op de winnaar. 

 

Foto: (c) 24hseries.com

Nederlands succes was er ook voor de dames van RacingDivas die in hun Cup 1 klasse knap eerste wisten te worden. Het waren Lisette Braams, Sandra van der Sloot, Gaby Uljee en de Duitser Maximilian Partl die hun BMW E 46 GTR als eerste in hun Cup 1 klasse en 23ste algemeen wisten te eindigen. Dit is de derde keer dat de dames van RacingDivas de overwinning weten te behalen. Voor Jaap van Lagen was er ook een podium plaats want deze eindigde met zijn Porsche 991 Cup op de derde plek in de 997 klasse en een elfde plek algemeen.

In totaal waren er van de 94 geclassificeerde auto’s er 89 van start gegaan en wisten er zich na 24 uur 63 auto’s de finish te bereiken. De race was minder spannend dan voorgaande jaren want de winnende Mercedes had zijn zaakjes heel goed voor elkaar en heeft totaal 550 van de totaal 604 ronden aan kop gelegen. In de andere klassen was de strijd om de leidende positie in de klasse vaak wel spannend tot het einde. Er zijn totaal dertien keer “code 60” situaties geweest, die totaal ruim drie uur duurde, maar er hebben zich gelukkig geen ernstige ongevallen voorgedaan. 

 

Foto: (c) 24hseries.com

Een datum voor de 11de editie van de 24 uur van Dubai is inmiddels ook bekend gemaakt en die zal plaatsvinden in het weekend van 15 en 16 januari 2016. Dit is een week later dan de afgelopen 24 uurs races maar op deze manier is er meer tijd met de voorbereidingen en valt het niet samen met de “Roar Before the Rolex 24”  2016.

De volgende race in de 24H Series is de 12 uur van Italië op het circuit van Mugello. Deze race wordt gereden in het weekend van 13 en 14 maart.

 

Share