10de editie van de 24 uur van Dubai.

Print Friendly, PDF & Email

logo 24 uur van Dubai 2015De 24 uur van Dubai is ook dit jaar weer de eerste lange afstandsrace van het nieuwe jaar. Deze race is een onderdeel van de 24 H series die sinds kort ook de goedkeuring heeft van de FIA. De race van 2015 wordt verreden in het weekend van 9 en 10 januari op het circuit van Dubai Autodrome. De 24 uur van Dubai is de laatste jaren steeds populairder geworden en heeft tot nu toe voor de 10de editie al 96 inschrijvingen die zijn onderverdeeld in diverse race klasse.

 

De 10 de editie van de 24 uur van Dubai start op vrijdag 9 januari om 14.00 uur plaatselijke tijd en zal 24 uur later op zaterdag 10 januari eindigen. De 24 uur van Dubai wordt georganiseerd door het Nederlandse bedrijf Creventic en behalve deze race organiseert dit bedrijf nog eens vijf verschillende endurance races door het jaar heen. Behalve de 24 uur van Dubai zijn dit nog de 24 uur van Barcelona, 24 uur van Paul Richard, 12 uur van Italië, 12 uur van Brno, en sinds 2014 ook de 12 uur van Zandvoort. Alle zes de races vallen onder de 24H series en hebben sinds 2014 ook de goedkeuring van de FIA. 

 

start 24 uur van Dubai

Foto: (c) 24hdubai.com

Met een startveld van 96 auto’s kan deze editie van de 24 uur van Dubai weer zeer succesvol worden genoemd. De deelnemers zijn verdeeld over acht verschillende klassen, dus er is tijdens de 24 uur wel altijd ergens een strijd gaande om de leiding. De klassen zijn de: A2, A3T, A5, A6, Cup1, SP2, SP3 en de 997 klasse (bestaande uit alleen maar Porsche’s 911 en 997). De grootste en snelste klasse is met 27 auto’s de A6 en hieruit zal dan ook de overall winnaar komen. Voorgaande jaren was er ook een aparte diesel klasse maar die is dit jaar komen te vervallen.

 

Mercedes SLS AMG GT3 winnaar 24 uur van Dubai 2012

Foto: (c) 24hdubai.com

Met zo’n groot starveld is de verscheidenheid van merken auto’s ook bijzonder groot. Het merk Porsche is met 23 auto’s aanwezig gevolgd door de BMW met 13 auto’s. Overige auto’s die op de startgrid te bewonderen zijn zijn: Mercedes SLS AMG GT3, Ferrari 458 GT3, Corvette C6R ZR1, Lamborghini Gallardo FL2, Nissan GT-R, Aston Martin Vantage, Marc Focus V8, GC Automobile, Masarati Gran Turismo, Audi R8, Ginetta G50, Seat Leon Supercopa, Volkswagen Golf, Honda DC5, Mini Cooper, Renault X-85 Cup en Toyota GT86.  De winnaar van 2014 was een Porsche 997 GT3 van het uit Zwitserland afkomstige team Stadler Motorsport en die is er ook dit jaar weer bij, maar of ze dit jaar weer kunnen winnen is maar zeer de vraag want het deelnemersveld in de A6 klasse ziet er weer zeer competitief uit. 

Met zo’n groot startveld zijn er ook heel veel coureurs aanwezig want per auto rijden er 4 of 5 mee. Enkele bekende coureurs internationaal zijn o.a. Bernd Schneider, Oliver Web, Matteo Malucelli, Andreas Simonsen, Eric Lux en Stefan Mücke. Natuurlijk zijn er tijdens de 24 uur van Dubai ook Nederlandse teams en vele Nederlandse coureurs aanwezig. Nederlandse teams zijn V8 Racing (A6 klasse), Red Camel Jordans 1 (SP2 Klasse) en 2 (A2 klasse) en JR Motorsport 1 en 2 (beide in de A5 klasse). Coureurs van vaderlandse bodem zijn er maar liefst 29 . De bekendste zijn o.a. Jeroen Bleekemolen, Yelmer Buurman, Peter Kox, Christiaan Frankenhout, Nicky Pastorelli, Duncan en Patrick Huisman, Jaap van Lagen en Indy Dontje. 

 

Racing Divas 24 uur van Dubai 2014

Foto: (c) 24hseries.com

Jeroen Bleekemolen wist deze race samen met o.a. Bernd Schneider in 2012 en 2013 op zijn naam te schrijven. In 2014 werd Jeroen na technische mankementen derde. Ook dit jaar is er weer een dames team aanwezig, de inmiddels bekende RacingDiva’s zijn ook nu weer van de partij met o.a. Lisette  Braams, Sandra van der Sloot en Gaby Uljee achter het stuur van hun BMW 325i in de Cup 1 klasse. De Nederlandse inbreng is tijdens deze eerste 24 uurs race van het jaar groot dus de kans op diverse podiumplaatsen is zeker aanwezig.

De race en de kwalificaties van deze 24 uur zijn op tv live te volgen via MotorsTV.

 

 

Share