Tom Kristensen stopt met racen.

Print Friendly, PDF & Email

Tom KristensenTom Kristensen, Mr. Le Mans, heeft tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat hij na dit seizoen stopt met de professionele autosport. Voor de negenvoudig Le Mans winnaar zal de 6 uur van Sao Paulo in Brazilië de laatste race zijn voor Audi. Vorig jaar wist hij samen met teamgenoten Loïc Duval en de vorig jaar gestopte Allan McNish, voor de 9de maal de 24 uur van Le Mans te winnen en de FIA World Endurance Championship titel. Kristensen blijft als ambassadeur aan Audi verbonden.

 

 

Tom Kristensen begon zijn carrière in 1984 met karten waar hij verschillende titels won. Na zijn overstap naar de Formule 3 won hij daar twee titels, in 1991 het Duitse kampioenschap en in 1993 het Japanse kampioenschap. Hij reed ook Formule 3000 en het Japanse Touring Car Championship waar hij tweemaal tweede werd in 1992 en 1994.

In 1997 wint hij bij zijn eerste deelname de 24 uur van Le Mans met teamgenoten MIchele Alboreto en Stefan Johansson met de TWR Porsche van Joest Racing. Hij werd gevraagd om in te vallen voor Davy Jones die na crash tijdens een testrit in Januari geblesseerd raakte.

 

Tom Kristensen

Tom Kristensen tijdens de Le Mans parade, 2013 (foto: Marco van de Bildt).

In 2000 wordt hij fabriekscoureur voor Audi. Hij wint daarna maar liefst zesmaal op rij de 24 uur van Le Mans, een absoluut record nadat Jacky Ickx in de jaren 70 driemaal op rij wist te winnen. In 2006 finisht hij als derde met de nieuwe diesel aangedreven Audi R10 TDI. In 2007 komt deelname in gevaar door een zware crash in de DTM race op Hockenheim. Kristensen hersteld wonderbaarlijk snel en krijgt van de artsen toestemming voor Le Mans deelname. Hij zou de race niet uitrijden vanwege een crash van teamgenoot Rinaldo Capello.

 

Audi R10 TDI 2008

24 uur van Le Mans 2008, de winnende Audi R10 TDI (foto: Marco van de Bildt).

In 2008 kwam hij terug naar Le Mans en wint met teamgenoten Rinaldo Capello en Allan McNish in de Audi R10 TDI, en in 2013 wint hij voor de 9de maal met teamgenoten Allan McNish en Loïc Duval. Ook wint dit drietal dat jaar het FIA World Endurance Championship.

 

Audi R18 TDI, 2013

De Audi R18 TDI, winnaar 24 uur van Le Mans 2013 (foto: Marco van de Bildt).

Naast het grote aantal Le Mans overwinningen wist Kristensen ook Petit Le Mans te winnen in 2002, en in datzelfde jaar won hij ook het American Le Mans Series kampioenschap. Ook heeft hij 6 maal de 12 uur van Sebring gewonnen, in 1999 met een BWM V12 LMR en de andere jaren met een Audi R8, R10 TDI, R15 TDI en een R18 TDI.

Tom Kristensen neemt niet helemaal afscheid van de autosport. Hij blijft als ambassadeur aan Audi verbonden.

 

Tom Kristensen Audi R15 TDI

Tom Kristensen met de Audi R15 TDI, 24 uur van Le Mans 2010 (foto: Marco van de Bildt).

 

 

Share