In 2015 Extreme Speed Motorsports het hele seizoen in het FIA World Endurance Championship.

Print Friendly, PDF & Email

header-esmlogoHet Amerikaanse team van Extreme Speed Motorsports (ESM) heeft onlangs aangekondigd om in 2015 het hele seizoen in het FIA World Endurance Championship te gaan rijden. Het team van Scott Sharp zal met twee Honda HPD ARX – 04b coupe auto’s te vinden zijn in de LM P2 klasse van het kampioenschap. Met deze aankondiging is de eerder aangekondigde overstap van het Untited Sportscar Championship naar het FIA World Endurance Championship definitief.

 

Extreme Speed Motorsport is in 2010 opgericht door de in 1968 geboren Amerikaanse coureur Scott Sharp. Het eerste jaar reed het team mee met twee Ferrari’s van het type F430 in de GT2 klasse van de American Le Mans Series. Hun debuut jaar wisten ze totaal 70 punten te scoren en werden 10de in hun klasse. In 2011 stapt het team over naar de Ferrari 458 Italia GT waarmee ze dan twee jaar in de GT klasse van de American Le Mans Series rijden. Het beste resultaat boekt het team in 2012 als ze, na twee gewonnen races, een tweede plek in de GT klasse weten te veroveren in het eindklassement van het kampioenschap. In 2013 stapt het team over naar de LM P2 klasse van de American Le Mans Series en dit doen ze met deelname van twee HPD ARX-03b auto’s. Het team eindigde als derde in het kampioenschap in hun klasse met twee overwinningen die waren behaald tijdens de race in de straten Long Beach en op het mooie circuit van het Canadese Mosport. 

 

Extreme Speed Motorsports, Laguna Seca 2014

Foto: (c) imsa.com

Dit jaar reed Extreme Speed Motorsport mee met een HPD ARX-03b in de United SportsCar Championship. Dit doen ze echter maar voor de helft van het seizoen en besluiten dan al de overstap te maken in 2015 naar het FIA WEC. Hun eerste race in de WEC was dit jaar tijdens de zes uurs race op het Circuit of the Americas waar ze gelijk derde in de klasse werden. In 2015 rijd ESM dus het hele seizoen mee in de WEC en doen dit in de LM P2 klasse met twee auto’s beide een Honda HPD ARX0-04a coupé. Door de deelname aan het FIA World Endurance Championship verzekerd het team zich ook van deelname met twee auto’s aan de 24 uur van Le Mans 2015. Het zal echter niet Scott Sharp zijn eerste 24 uur van Le Mans zijn want die was in 1996  toen uitkomend voor het Amerikaanse team van Riley en Scott Cars.

In 2015 zullen de twee auto’s van Extreme Speed Motorsport nog wel beperkt in Amerika te zien zijn want het team rijd nog wel mee in de Noord Amerika Endurance Cup (NAEC). Dit kampioenschap is een onderdeel  van de United SportCar Championship en bestaat uit de vier lange races uit het kampioenschap en dat zijn de 24 uur van Daytona, 12 uur van Sebring, de zes uur van de Glen en natuurlijk Petit Le Mans. Het is de bedoeling dat beide HPD ARX-03b aan dit kampioenschap meedoen. 

 

Extreme Speed Motorsports

Foto: (c) esmracing.com

Scott Sharp heeft als coureur al een behoorlijke staat van dienst want hij is al sinds 1993 actief in Amerika. Scott rijd van 1996 tot en met 2009 mee in de IndyCar series en doet dat voor diverse teams met als beste resultaat een derde plek algemeen in 2001. Natuurlijk heeft hij ook de beroemde Indy 500 gereden, hij deed dit maar liefst 15 keer met als beste resultaat een pole position in 2001 en een finish als zesde in 2007 voor het team Rahal Letterman Racing. Coureurs die voor het team gaan rijden in 2015 zijn ook al bevestigd en dat zijn: Rayan Dalziel, Ed Brown en Johannes van Overbeek. Deze drie coureurs hebben al eerder voor ESM gereden en Ed Brown is behalve coureur ook nog een de mede eigenaar van de hoofdsponsor “Patron”. De overige coureurs voor hun twee auto’s worden t.z.t. aangekondigd.

 

Share