United SportsCar Championship, voorbeschouwing Petit Le Mans.

Print Friendly, PDF & Email

logo petit le mans 2014Komend weekend wordt op Road Atlanta de Petit Le Mans verreden. Petit Le Mans is de laatste race van het dit jaar debuterende United SportsCar Championship. Petit Le Mans is ook de vierde en laatste race van de North American Endurance Cup. Op de start lijst staan meer dan 50 wagens verdeeld over de vier verschillende klassen. De GTD klasse is de grootste met 21 deelnemers. Veel kampioenschappen moeten beslist gaan worden in deze laatste race van het seizoen. Op de lijst zijn vier Nederlander te vinden. Jeroen Bleekemolen die dit seizoen met de Viper in de GTD klasse rijd krijgt gezelschap van broer Sebastiaan. In de PC klasse is Renger van der Zande bezig aan een goed seizoen en in de OAK Racing Ligier (P klasse) is Ho Pin Tung aan de line up toegevoegd.

 

Petit Le Mans is pas toe aan de 17de editie, maar inmiddels al wel een klassieker op de kalender. De eerste Petit Le Mans werd verreden op 10 Oktober 1998, als onderdeel van de IMSA kalender, en in 1999 was de race een onderdeel van de American Le Mans Series.

De 10 uurs race op Road Atlanta is de laatste race van het United SportsCar Championship seizoen en van de North American Endurance Cup. Het kampioenschap maakt dit jaar zijn debuut, en is een samenvoeging van de Grand Am en de American Le Mans Series. Ondanks de nodige (opstart) problemen hebben we als fans een mooi seizoen gezien, waarbij we dus nu al toe zijn aan de seizoensafsluiter.

Eén van de meest in het oog springende problemen is de Balance of Performance (BoP) in de Prototype (P) klasse. In de P klasse zijn de Daytona Prototype (DP) wagens uit de Grand Am en de LM P2 wagens uit de ALMS samengevoegd. Dit is een politieke keuze geweest, maar wel één die verkeerd uitpakt vanwege de grote verschillen tussen de twee soorten wagens.

In de Prototype (P) klasse staan 11 wagens op de startlijst. Zeven wagens zijn Daytona Prototypes en er zijn 3 LMP wagens, waarbij gezegd moet worden dat de Mazda eigenlijk niet serieus meedoet. In, wat hun debuut/test seizoen is laten ze weinig progressie zien over gehele seizoen bekeken. De DeltaWing is ook ingedeeld bij de Prototype klasse.

Toen we het seizoen begonnen met de 24 uur van Daytona hadden we nog 18 deelnemers in de P klasse. Inmiddels is Muscle Milk Picket Racing helemaal gestopt en heeft Extreme Speed Motorsports haar inspanningen verlegd naar het FIA World Endurance Championship, om zoals Scott Sharp het zegt: “..op het podium te finishen.”, en met succes, bij de 6 uur van Circuit of the Americas finishte ze als derde in de LM P2 klasse. Het team zal weer te zien zijn bij de 6 uur van Shanghai. En zo is de OAK Racing Ligier de enige serieuze LM P2 wagen op de lijst.

 

Sebring action express kwalificatie 2014 pole

foto: (c) IMSA.com

Action Express Racing wint de team titel als de no. 5 wagen van start gaat, waarbij Christian Fittipaldi en Joao Barbosa bij de rijders het kampioenschap winnen als ze de minimale tijd van 45 minuten hebben gereden. De constructeurs titel is voor Chevrolet als één van de Corvettes van start gaat. Mocht de no. 5 wagen het af laten weten dan is er nog een kleine kans voor Gustavo Yacaman en OAK Racing. Voor deze race is Ho Pin Tung aan de line up van de OAK Racing Ligier toegevoegd. Het zou toch mooi zijn als ze het podium weten te bereiken.

Prototype (P) klasse.

0. Andy Meyrick / Katherine Legge / Gabby Chaves, DeltaWing Racing Cars, DeltaWing DWC13
5. Christian Fittipaldi / Joao Barbosa / Sébastien Bourdais, Action Express Racing, Chevrolet Corvette DP
9. Brian Frisselle / Burt Frisselle / Jon Fogarty, Action Express Racing, Chevrolet Corvette DP
10. Jordan Taylor / Ricky Taylor /Max Angelelli, Wayne Taylor Racing, Chevrolet Corvette DP
31. Eric Curran / Boris Said / Max Papis, Marsh Racing, Chevrolette Corvette DP
42.Gustavo Yacaman / Alex Brundle / Ho Pin Tung, OAK Racing, Ligier HPD Honda
60. Oswaldo Negri, Jr. / John Pew, Michael Shank Racing, Riley DP Ford EcoBoost
70. Sylvain Tremblay / Tom Long / Ben Devlin, SpeedSource, Mazda
90. Richard Westbrook / Michael Valiante / Mike Rockenfeller, visitflorida.com Racing, Chevrolette Corvette DP
01. Scott Dixon / Memo Rojas / Scott Pruett,Chip Ganassi Racing, Riley DP Ford EcoBoost
07. Joel Miller / Tristan Nunez / Tristan Vautier, SpeedSource, Mazda
 
 
Voor een strijd met gelijkwaardige wagens moeten we bij de Prototype Challenge (PC) klasse zijn. Alle wagens zijn van het type Oreca FLM09, de wagen ontwikkeld voor het voormalige Formula Le Mans kampioenschap. Ook hier 11 deelnemers op de startlijst, waaronder de Starworks Motorsport Oreca met Renger van der Zande.
Colin Braun en Jon Bennett hebben het rijders kampioenschap al gewonnen, terwijl ze aan een finish op de zesde plaats genoeg hebben om ook het team kampioenschap met CORE Autosport te winnen. 8Star Motorsports is de enig bedreiging, op 10 punten achter CORE Autosport.
 
Prototype Challenge (PC) klasse.
7. Martin Fuentes / John Martin / Adam Merzon / Ryan Eversley, Starworks Motorsport, ORECA FLM09 Chevrolet
8. Mirco Schultis / Renger van der Zande / Alex Popow, Starworks Motorsport, ORECA FLM09
25. Sean Rayhall / Eric Lux / Tom Kimber-Smith, Winston, 8Star Motorsports,ORECA FLM09 Chevrolet
38. David Ostella / Jerome Mee / James French,  Toronto, Performance Tech Motorsports, ORECA FLM09
52. Gunnar Jeannette / Frankie Montecalvo, PR1/Mathiasen Motorsports, ORECA FLM09
54. Jon Bennett / Colin Braun / James Gue, CORE Autosport, ORECA
85. Chris Miller / Mikhail Goikhberg / Stephen Simpson, JDC/Miller Motorsports, ORECA FLM09
87. Marc Drumwright / Martin Plowman / Tomy Drissi, BAR1 Motorsports, ORECA FLM09

88. Tom Papadopoulos /Johnny Mowlem / David Cheng, BAR1 Motorsports, ORECA FLM09
08. Jack Hawksworth / Chris Cumming / Rusty Mitchell, RSR Racing, ORECA FLM09
09. Duncan Ende / Bruno Junqueira / David Heinemeier Hansson, RSR Racing, ORECA FLM09
 
 
In de GT Le Mans klasse staan 11 wagens op de startlijst. De GTLM klasse is de GT klasse vanuit de American Le Mans Series met GT2 wagens. Ook in de GTLM klasse is er ieder race strijd. Het kampioenschap is dan ook nog niet beslist, en de verschillen zijn klein.
Jonathan Bomarito en Kuno Wittmer gaan met hun no. 93 Dodge Viper aan de leiding van het kampioenschap. Ze hebben dit weekend aan de derde plaats genoeg om het rijders en team kampioenschap te winnen. Als de no. 93 wagen 4de of lager finisht pakt Antonio Garcia bij winst met de no. 3 Corvette de titel. Om hun kansen te vergroten heeft het SRT team Kuno Wittmer op de no. 91 ingedeeld en Farnbacher verschoven  naar de no. 93 wagen.
Bij het constructeurs kampioenschap kan het nog alle kanten op, niets is daar nog beslist. Dodge en Porsche gaan met evenveel punten aan de leiding, 308 punten, gevolgd door Chevrolet en BMW met 300 punten. Ferrari volgt met 294 punten.
 
GT Le Mans (GTLM) klasse.
3.Jan Magnussen / Antonio Garcia / Ryan Briscoe, Corvette Racing ,Chevrolet Corvette C7.R
4. Oliver Gavin / Tommy Milner / Ryan Briscoe, Corvette Racing, Chevrolet Corvette C7.R
17. Wolf Henzler / Bryan Sellers  /Marco Holzer, Team Falken Tire, Porsce 911 RSR
55. Bill Auberlen / Andy Priaulx / Joey Hand, BMW Team RLL, BMW Z4 GTE
56.Dirk Müller / John Edwards / Dirk Werner, BMW Team RLL, BMW Z4 GTE
57. Tracy Krohn / Nic Jonsson  /Andrea Bertolini, Krohn Racing, Ferrari F458 Italia
62.Giancarlo Fisichella / Pierre Kaffer / Olivier Beretta, Risi Competizione, Ferrari F458 Italia
91. Ryan Hunter-Reay / Marc Goossens / Kuno Wittmer,  SRT Motorsports, Dodge Viper SRT
93. Jonathan Bomarito / Robert Bell / Dominik Farnbacher, SRT Motorsports, Dodge Viper SRT
911. Nick Tandy / Patrick Pilet / Jorg Bergmeister , Porsche North America, Porsche 911 RSR
912. Michael Christensen / Patrick Long / Earl Bamber, Porsche North America, Porsche 911 RSR
 
 
De GT Daytona, GTD klasse is met 21 auto’s de grootste van de vier.De GTD klasse is, zoals de naam al doet vermoeden, de GT klasse vanuit de Grand Am, en de wagens hebben een soort GT3 achtig reglement. Het is ook de klasse waar het hele seizoen al een mooie strijd te zien is. De wagens zitten ongelooflijk dicht bij elkaar in tijd. Op de startlijst staat de no. 30 nog ingeschreven, maar Earl Bamber is verhuisd naar de no. 912 Porsche in de GTLM klasse en Christina Nielsen naar de 007 TRG Aston Martin. Waarschijnlijk vallen de no’s. 18 en 71 ook nog af, coureurs zijn niet bekend en in de eerste vrije training hebben ze niet gereden.
Ben Keating en Jeroen Bleekemolen krijgen deze race gezelschap van de broer van Jeroen, Sebastiaan Bleekemolen. Sebastiaan wordt door de IMSA nog steeds niet als Pro gezien, wat voor dit Viper trio goed uitkomt. Helaas heeft het team nogal een slechte start van het seizoen gehad, met o.a. de brand in Sebring. Voor het kampioenschap doen ze niet meer mee, maar het winnen van de race is een mijlpaal op zich.
Dane Cameron gaat aan de leiding van het kampioenschap met 275 punten, en pakt de rijders titel en voor Turner Motorsport de team titel bij een tweede plaats of winst. Maar er zijn nog een groot aantal titel kandidaten zoals o.a. Leh Keen en Cooper MacNeil op 4 punten, Townsend Bell en Bill Sweedler op 7 punten en Christopher Haase en Bryce Miller op 16 punten.
Bij de constructeurs gaat het kampioenschap tussen Porsche, BMW en Ferrari. Audi en Dodge maken nog een mathematische kans.
 
GT Daytona (GTD) klasse.
18. TBA / TBA,  Muehlner Motorsports America, Porsche 911 GT America
19. Mark Kvamme / Daniel Lloyd, Muehlner Motorsports America, Porsche 911 GT America
22. Cooper MacNeil / Leh Keen / Craig Stanton, Alex Job Racing / WeatherTech, Porsche 911 GT America
23. Ian James / Mario Farnbacher / Alex Riberas, Alex Job Racing, Porsche 911 GT America
27. Patrick Dempsey / Andrew Davis / Joe Foster, Dempsey Racing, Porsche 911 GT America
30. Christina Nielsen / Kuba Giermaziak / Earl Bamber, NGT Motorsport, Porsche 911 GT America (terug getrokken)
33. Ben Keating / Jeroen Bleekemolen / Sebastiaan Bleekemolen, Riley Motorsports Viper Exchange, Dodge Viper SRT
35. Seth Neiman / Dion von Moltke / Alessandro Latif, Flying Lizard Motorsports, Audi R8 LMS
44. John Potter / Andy Lally / Marco Seefried, Magnus Racing, Porsche 911 GT America
45. Nelson Canache Jr. / Spencer Pumpelly / Andrew Palmer, Flying Lizard Motorsports, Audi R8 LMS
48. Matthew Bell / Christopher Haase / Bryce Miller, Paul Miller Racing, Audi R8 LMS Audi
49. Piergiuseppe Perazzini / Marco Cioci  / Eddie Cheever III, Spirit of Race, Ferrari 458 Italia
51. Pasin Lathouras / Matt Griffin / Michele Rugolo, Spirit of Race, Ferrari 458 Italia
58. Madison Snow / Jan Heylen, Snow Racing, Porsche 911 GT America
63. Allessandro Balzan / Jeff Westphal / Brandon Davis / Kyle Marcelli, Scuderia Corsa,Ferrari 458 Italia
71. TBA / TBA / TBA, Park Place Motorsports, Porsche 911 GT America
73. Patrick Lindsey / Kevin Estre / Norbert Siedler / Mike Skeen, Park Place Motorsports, Porsche 911 GT America
81. Philipp Eng / Damien Faulkner / Ben Barker, Stuttgart, Autosport Tully’s Coffee, Porsche 911 GT America
94. Dane Cameron / Markus Palttala / Christoffer Nygaard, Turner Motorsport, BMW Z4
007. David Block / Christina Nielsen / James Davison, TRG-AMR, Aston Martin V12 Vantage
555. Bill Sweedler / Townsend Bell / Conrad Grunewald, AIM Autosport, Ferrari 458 Italia
 
 
 
 

 

Share