De vierde race in het FIA World Endurance Championship, Circuit of the Americas.

Print Friendly, PDF & Email

logo fia wecNa een zomerstop van ruim drie maanden gaat het gevecht in het FIA World Endurance Championship dit weekend weer helemaal los. Het strijdtoneel van deze vier race is het mooie en 5,46 kilometer lange Circuit of the Americas in Austin, Texas. In 2013 werd deze race nog gewonnen door een Audi, maar of ze dat dit jaar weer kunnen is de vraag want de eerste twee races dit seizoen was Toyota ijzersterk. De race dit weekend wordt gecombineerd met de elfde race in de United SportsCar Championship. 

 

Alle teams die meerijden  in de FIA WEC dit weekend hebben ruim de tijd gehad om zich op deze race voor te berijden en te testen. Het aantal teams in deze race van de FIA WEC is met drie Amerikaanse deelnemers uitgebreid en dat zijn in de LM P2 klasse is de HPD ARX 03b van Extreme Speed Motorsport, in de LM GT Pro klasse Corvette Racing met een Corvette C7.R en in de LM GTE Am klasse een Ferrari  F458  Italia van Krohn Racing.  

De LM P1 klasse heeft deze race negen deelnemers aan de start staan en die zijn onderverdeeld in de LMP1-H en de LMP1-L. Nieuw in deze klasse is het lang verwachte debuut van het team Lotus met een Lotus CLM 1/1 – AER in de LMP1-L. In het klassement van de LMP1 klasse is het bijzonder spannend want Toyota heeft slechts één punt voorsprong op hun rivaal Audi. Audi die de 24 uur van Le Mans wist te winnen en hierdoor dubbele punten wist te scoren kwam hiermee goed terug na een teleurstellend begin in de eerste twee races. Porsche die dit jaar voor het eerst sinds 1999 weer meerijd in de snelste klasse staat na drie races derde maar het Duitse team zou de rest van het seizoen ook zomaar races kunnen winnen en dan wordt het pas echt spannend. In de LMP1-L  klasse gaat Rebellion aan kop wegens gebrek aan concurrentie maar ook dat kan zo maar veranderen door de komt van de nieuwe Lotus.

 

DSC03137

Foto: Marco van de Bildt

De LM P2  klasse bestaat deze race uit vijf auto’s i.p.v. vier. Het Amerikaanse Extreme  Speed Motorsport zal voor deze gelegenheid met één HPD ARX-3b aan de start verschijnen. Het klassement van de LM P2 auto’s wordt aangevoerd door het team van SMP Racing en heeft totaal 77 punten maar wordt op de voet gevolgd door het team van G-Drive Racing. Het verschil tussen de nummer 1 en 2 in deze klasse bedraagt dan wel 25 punten maar met een winnende race voor de nummer twee wordt het weer helemaal anders. Dus ook hier geld dat het seizoen nog lang kan duren. 

 

SMP LM P2

Foto: Marco van de Bildt

De LMGTE-Pro heeft deze race als extra deelnemer een Corvette CR.7, van Corvette Racing, op de startgrid staan. Deze klasse heeft zeven deelnemers met auto’s als Ferrari F458, Porsche 911 RSR, Aston Martin Vantage V8 en Corvette. Het team van AF Corse, met een Ferrari F458 Italia, staat met 90 punten bovenaan in het klassement gevolgd door twee Porsche’s 911 RSR van het Porsche Manthey Team,  op de tweede en derde plaatst. Ook in deze klasse kan er nog van alles gebeuren zeker nu ook de Aston Martin zijn snelheid heeft bewezen. 

 

DSC01572

Foto: Marco van de Bildt

De LM GTE-Am klasse heeft totaal 8 deelnemers aan de start staan van de zes uurs race in Texas. Ook in deze klasse zien we een extra deelnemer voor deze race en dat is de opvallend groene Ferrari F458 Italia van het Krohn Racing team. Behalve vier Ferrari’s F458 rijden er ook twee Porsche’s 911 GT3 RSR en twee Aston Martin Vantage V8 mee. De leider in deze klasse is een Aston Martin Vantae V8 van Aston Martin Racing die met 93 punten aan de kop van het Am klassement staat. De Ferrari van AF Corse ligt tweede en de Porsche 911 GT3 RSR van Proton Competition ligt knap derde. 

 

DSC01562

Foto: Marco van de Bildt

Deze vierde race in het World Endurance Championship belooft op zondag weer een mooie race te worden. De Spanning zal net zo spannend worden in de race die op zaterdag wordt verreden namelijk de elfde race in het United Sportscar Championship. Deze mooie race die 2,45 uur duurt heeft een startveld van maar liefst 51 auto’s en waar ook nog eens twee Nederlanders in meerijden te weten Jeroen Bleekemolen en Renger v/d Zande. Het wordt weer veel TV kijken dit weekend maar het zal,zeker met podium kansen voor de Nederlanders, meer dan de moeite waard zijn. 

 

 

Share