24 uur van Le Mans 2014, voorbeschouwing deel 3, de LM GTE-Pro klasse.

Print Friendly, PDF & Email

logo 24 uur van le mans 2014Nog even en dan is het weer zover. Een jaar lang aftellen en wachten komt dan weer ten einde als de grootste autorace ter wereld, 24 uur van Le Mans, van start gaat op 14 juni. We zijn inmiddels toe aan de 82ste editie van deze legendarische endurance klassieker op het Franse Circuit de La Sarthe nabij Le Mans. Een week lang zal Le Mans in het teken staan van autosport als de vele toeschouwers van over de hele wereld komen om de race, en alle erom heen live mee te maken, en velen anderen die de race zullen volgen via tv en internet. Het centrum van de wereld wordt een week lang gevormd door de 56 auto’s, hun 168 coureurs en de teams daaromheen. Verdeeld over vier verschuilende prototype en GT klassen zullen ze in een 24 uur durende uitputtingsslag strijden om de overwinning. Evenals voorgaande jaren zullen we aan de hand van de deelnemerslijst in een serie van vier artikelen vooruitkijken naar de 24 uur van Le Mans 2014. In ieder artikel zullen we één van de klassen nader bekijken. Vandaag bekijken we de LM GTE-Pro klasse. We hebben al de LM GTE-Am en de LM P2 klasse bekeken. Morgen volgt nog het laatste deel, de LM P1 klasse.

 

De LM GTE klasse tijdens de 24 uur van Le Mans is ook dit jaar weer onderverdeeld in twee verschillende klassen, te weten de LM GTE-Pro en de LM GTE-Am klasse en er rijden in totaal 27 van de 56 auto’s in mee. De Pro is de “Professionele” klasse binnen de LM GTE en heeft meerdere professionele coureurs op de auto rijden. Dit in tegenstelling tot de Am waar maar één professionele coureur op de auto mag rijden. Dit jaar telt de Pro klasse slechts negen auto’s, wat er weer drie minder zijn dan in 2013 maar net zoveel als in 2012. Het is weer een mooie verdeling geworden van de diverse merken en teams. De merken die aan de start van de 24 uur van Le Mans zullen verschijnen zijn de volgende: Aston Martin Vantage V8 (2x), Ferrari F458 Italia (3x), Porsche 911 RSR (2x) en natuurlijk twee keer de nieuwe Corvette C7-R. De grote afwezige in dit GT geweld is helaas de Viper, die op het laatste heeft afgezegd met als reden zich beter te kunnen focussen op de United Sportcar Series in Amerika. 

De grote winnaars van 2013 waren de twee Porsches van Manthey want die wisten vorig jaar de race in de GTE-Pro klasse als eerste en tweede te eindigen. Als derde eindigde vorig jaar de Aston Martin Vantage  GTE met startnummer 97 van Aston Martin Racing. Net buiten de prijzen viel vorig jaar de Corvvette C6-R van Corvette Racing. Dit jaar komt Corvette Racing met de nieuwe Corvette C7-R naar Le Mans en hopen hier mee weer meer succes op Le Mans te hebben, in de United Sportcar Series is de Corvette C7-R dit jaar al behoorlijk succesvol want daar wisten ze al twee van de vier races te winnen. 

Van de negen deelnemers aan de LM GTE-Pro klasse dit jaar  rijden er zeven het hele seizoen mee in de FIA World Endurance Championship (WEC). Het enige team wat niet meerijd in de WEC is het Amerikaanse Corvette Racing die dit jaar natuurlijk wel meerijd in het noord amerikaanse United Sportscar Championship. In het WEC kampioenschap heeft tot nu nu de Ferrari met nummer 51 van AF Corse de leiding met 39 punten totaal, gevolgd met slechts drie punten achterstand de Porsche no. 91 van Manthey Racing. Aston Martin ligt in dit kampioenschap enigszins teleurstellend op de vierde plek, maar een goed resultaat tijdens de 24 uur van Le Mans kan de stand weer helemaal veranderen. Helaas rijden er in deze mooie en snelle klasse geen Nederlanders mee dit jaar. 

 

 AF Corse Ferrari 458

51. AF Corse – Ferrari F458 Italia (box no. 23)

Gianmaria Bruni – Italië

Toni Vilander – Finland

Giancarlo Fisichella – Italië

AF Corse is dit jaar met twee auto’s aanwezig in de LM GTE-Pro klasse. In 2013 werd de auto met nummer 51 nog zesde, maar een jaar eerder tijdens de 24 uur van Le Mans 2012 werden ze nog de winnaar in deze Pro klasse. Het rijderstrio is dan nu ook weer de zelfde als dat van 2012 in de hoop dit jaar er weer met de winst vandoor te kunnen gaan. Gianmaria Bruni zal dit jaar voor de 7de keer aan de start van deze 24 uurs race verschijnen waarvan er 5 voor het AF Corse Team. Gianmaria heeft deze 24 uurs race al twee keer in de GT klasse gewonnen, in 2008 en in 2012. Toni Vilander zal voor de 6de keer deelnemen en heeft dit in het verleden altijd voor AF Corse gedaan. Toni reed in 2012 ook in de winnende Ferrari in de GTE Pro klasse. Giancarlo Fisichella kennen we vooral uit zijn Formule 1 verleden waar hij 14 jaar in heeft gereden, maar sinds 2010 is hij vaste coureurs voor het AF Corse team waar hij ook in 2012 zijn Le Mans won.

 

no 52 RAM Racing Ferrari 458

52. Ram Racing – Ferrari F458 Italia (box no. 48)

Matt Griffin – Ierland

Alvaro Parente – Portugal

Frederico Leo – Italië

Het Britse Ram Racing rijd dit jaar met twee auto’s mee in de LM GTE klasse  tijdens de 24 uur van Le Mans waarvan er één in de Pro- en één in de Am klasse. Het team had in eerste instantie aangekondigd om met beide auto’s mee te rijden in de FIA WEC maar men zag daar later weer van af. Matt Griffin rijd sinds 2003 in de GT autosport en dan voornamelijk in de Britse GT klassen. In 2012 rijd hij zijn eerste Le Mans en vorig jaar was hij coureurs in een Ferrari van het AF Corse team. Alvaro Parente, die zijn eerste 24 uur van Le Mans rijd, begint zijn carrière in de Formule auto’s om vervolgens vanaf 2012 in het FIA GT1 kampioenschap te gaan rijden en dat doet hij in een mooie en snelle McLaren MP4-12C. Frederico Leo is sinds 2011 actief in de GT autosport en doet dat voornamelijk voor het team van AF Corse. In 2013 rijd hij het hele seizoen mee in de ELMS, maar dit jaar zal hij zijn eerste 24 uur van Le Mans rijden.

 

AF Corse Ferrari 458

71. AF Corse – Ferrari F458 Italia (box no. 22)

Davide Rigon – Italië

James Calado – Groot Brittannië

Olivier Beretta – Monaco

De no. 71 Ferrari van AF Corse rijd dit jaar het hele seizoen in de WEC waar ze tijdens de 6 uur van Silverstone vijfde werden, en tijdens de 6 uur van Spa-Franchorchamps knap derde. In 2013 reed deze auto ook al mee en werden ze na 24 uur racen knap vijfde in de LM GTE Pro klasse. Davide Rigon rijd sinds 2012 veelvuldig GT races en heeft wel de 24 uur van Spa en de 24 uur van Daytone gereden maar zal dit jaar zijn eerste Le Mans race rijden. James Calado rijd dit jaar voor het eerst een seizoen met GT auto’s, maar is zijn loopbaan begonnen in de Formule auto’s. Olivier Beretta is een oude rot in het vak die al sinds 1998 de 24 uur van Le Mans rijd. Olivier heeft deze race in de GT klasse al zes keer weten te winnen, de laatste keer was in 2011 Corvette Racing waar hij maar liefst 8 jaar voor het Amerikaanse merk heeft gereden.

 

no 73 Corvette

73. Corvette Racing – Chevrolet Corvette C7.R (box no. 34)

Jan Magnussen – Denemarken

Antonio Garcia – Spanje

Jordan Taylor – Verenigde Staten

Corvette Racing is dit jaar natuurlijk ook weer met twee auto aanwezig tijdens de 82ste 24 uur van Le Mans. Het team rijd sinds 2000 mee aan deze 24 uurs race en zal dit jaar met de Nieuwe Corvette C7.R een gooi doen naar de overwinning in de Pro klasse. De drie coureurs die op wagen no. 73 zitten zijn dezelfde al die uit 2013. Voor de Deen Jan Magnussen wordt het dit jaar al weer de 16de deelname aan Le Mans. Dit jaar is Jan ook te zien in een Ferrari F458 waarin hij uitkomt voor het Formula Racing team in de European Le Mans Series. Antonio Garcia rijd dit jaar voor de 8ste keer Le Mans en is verder het hele seizoen samen met Jan de twee coureurs dit op deze auto in het United Sportscar Championship rijd. Jordan Taylor is het hele jaar actief in de Protoypes klasse van het United Sportcar Championship en rijd daar voor Wayne Taylor Racing in een Chevrolette Corvette DP.

 

o 74 Corvette

74. Corvette Racing – Chevrolet Corvette C7.R (box no. 35)

Oliver Gavin – Groot Brittannië

Tommy Milner – Verenigde Staten

Richard Westbrook – Groot Brittannië

Beide Corvettes zijn dit jaar ook actief in het Amerikaanse United Sportscar Championship waar het team met beide auto’s in de GT LM klasse rijd. Ook op de auto met startnummer 74 zitten dezelfde drie coureurs als vorig jaar. Oliver Gavin rijd dit jaar voor de 13de keer de 24 uur van Le Mans en doet dit sinds 2002 voor het team van Corvette Racing. Oliver is al knap vier keer als eerste in deze klasse geëindigd. Tommy Milner rijd sinds 2011 voor het team en vormt samen met Oliver Gavin het vaste rijders duo. Richard Westbrook zal zijn vierde Le Mans rijden en is derde coureur voor Corvette Racing sinds 2012 en hij is dit jaar o.a. actief in het United Sportscars Championship voor het team van Spirit of Daytona waar hij in een Corvette DP rijd.

 

Porsche Team Manthey Porsche 911 RSR 

91. Porsche Team Manthey – Porsche 911 RSR (box no. 5)

Patrick Pilet – Frankrijk

Jörg Bergmeister – Duitsland

Nick Tandy – Groot Brittannië

Het team van Porsche Manthey is ook dit jaar weer met twee auto’s actief tijdens de 24 uur van Le Mans. Het team rijd ook het hele seizoen mee in de WEC waar ze op een tweede en derde plek in het klassement liggen net achter de leidende Ferrari van het AF Corse team. De Porsche met nummer 91 eindigde in 2013 op een mooie tweede plek. Patrick Pilet en Jörg Bermeister reden beide in 2013 op deze Porsche, en vormen samen met Nick Tandy het rijders trio van dit jaar. Patrick, Nick en Jörg rijden ook het hele jaar samen in het FIA World Endurance Championship. Totaal hebben de drie coureurs 18 keer Le Mans gereden waarvan Jörg 12 jaar ervaring op het circuit de La Sarthe heeft, met in 2004 een eerste plaatst in de GT klasse.

 

Porsche Team Manthey Porsche 911 RSR

92. Porsche Team Manthey – Porsche 911 RSR (box no. 6)

Marco Holzer – Duitsland

Frédéric Makowiecki – Frankrijk

Richard Lietz – Oostenrijk

De Porsche met nummer 92 is tijdens hun debuutjaar gelijk de winnaar in de LM GT-Pro klasse van de 24 uur van Le Mans 2013. Dit jaar rijden ze ook mee in de FIA WEC en wisten daar de openingsrace, de 6 uur van Silverstone, met grote overtuiging te winnen. Het rijderstrio op deze snelle Porsche is geheel anders dan die uit 2013. Marco Holzer rijd dit jaar voor de vierde keer mee in de 24 uur van Le Mans, die hij in 2010 als derde wist te eindigen en vorig jaar viel hij na 114 ronden uit en reed toen in een Porsche voor het Amerikaanse Flying Lizard Team. Frédéric Makowiecki is al sinds 2010 actief in de GT autosport en is sinds dit jaar vaste coureur voor Porsche bij het Manthey Team. Richard Lietz was vorig jaar één van de coureurs op de no. 92 Porsche. Dit jaar zal zijn achte deelname aan de 24 uur van Le Mans worden, een race die hij al knap twee keer in deze klasse wist te winnen.

 

AMR Aston Martin Vantage V8

97. Aston Martin Racing – Aston Martin Vantage V8 (box no. 38)

Darren Turner – Groot Brittannië

Stefan Mücke – Duitsland

Bruno Senna – Brazilië

Aston Martin Racing is dit jaar weer met twee auto’s aanwezig in de LM GTE Pro klasse tijdens de 24 uur van Le Mans. Beide auto’s zijn ook actief in het hele seizoen van het FIA World Endurance Championship waar ze momenteel na twee races 4de en 6de staan in het Pro klassement. De auto met no. 97 eindigde in 2013 als derde tijdens Le Mans en stond dus op het podium. Darren Turner en Stefan Mücke reden ook in 2013 op deze auto en zijn goed voor samen 18 jaar Le Mans ervaring voor Aston Martin. Bruno Senna, de neef van, is al sinds 2004 actief in de autosport maar zal dit jaar pas voor de derde keer meerijden tijdens de 24 uur van Le Mans. In 2013 kwam hij ook in actie in een Aston Martin maar die auto wist helaas de finish niet te bereiken. Een wagen met genoeg ervaring aan boord.

 

AMR Aston Martin Vantage V8

99. Aston Martin Racing – Aston Martin Vantage V8 (box no. 39)

Alex MacDowall – Groot Brittannië

Darryl O’Young – Canada

Fernando Rees – Brazilië

De Aston Martin met startnummer 99 was ook in 2013 ook aanwezig in de LM GTE Pro klasse maar kwam toen niet verder dan ronde nummer 248 en in 2012 kwam deze auto niet verder dan ronde 34, hopen dat het deze race beter gaat. Dit jaar is het rijders trio geheel anders dan in 2013 en ze rijden wel het hele jaar mee in de FIA WEC. De 23 jarige Alex MacDowall rijd dit jaar voor de eerste keer mee in een echte GT auto en zal dus ook zijn eerste Le Mans rijden, tijdens de eerste twee ronden van de WEC heeft hij al laten zien dat hij goed kan doorrijden. Darryl O’Young rijd sinds 2004 in diverse series gereden zoals de FIA GT1, WTCC en Porsche Supercups. Darryl reed in 2013 voor het team van AF Corse mee en werd toen, tijdens de 24 uur van Le Mans, tweede in de Am klasse. Fernando Rees was in 2013 één van de coureurs die het hele WEC seizoen voor het team van Larbre Competition in een Corvette C6-R reed. Dit jaar rijd hij dus voor Aston Martin zijn tweede 24 uurs race in Le Mans.

 

 Alle foto’s (c) Marco van de Bildt, behalve no. 52 (c) FIA WEC, no. 73 en 74 (c) motors.all-free-photos.com.

 

 

Share