TUSC, Winst voor Renger van der Zande op Laguna Seca.

Print Friendly, PDF & Email

logo united sportscar championshipDit weekend werd al weer de vierde ronde verreden in het United Sportscar Championship 2014, en deze vond plaats op de mooie en zeer uitdagende baan van Laguna Seca in Monterey, Californië.  De Nederlander Renger van der Zande wist in de LMPC klasse samen met Mirco Schultis de race te winnen  voor het team van  Starworks Motorsports in een Oreca FLM09. De GTD klasse, die in dezelfde race als de LPMC klasse werd gereden, werd spectaculair gewonnen door de BMW Z4 van Turner Motorsport met o.a. Dane Cameron achter het stuur. In de tweede race werd de strijd gestreden tussen de Prototype  en de GTLM  auto’s. De winnaar in de Prototype klasse was voor het eerst dit seizoen een auto uit de Le Mans Prototype klasse  te weten de HPD ARX-03b van Extreme met Johannes van Overbeek en Ed Brown achter het stuur. In de GTLM klasse ging de winst voor de tweede keer op rij naar de Corvette C7.R van Corvette Racing en met Jan Magnussen en Antonio Garcia achter het stuur. 

 

De race op Laguna Seca was de vierde in het United Sportscars Championship en de eerste race waarbij het totale deelnemersveld, i.v.m. met het groot aantal auto’s, in twee afzonderlijke races was opgesplitst. Het circuit van Laguna Seca heeft een lengte van 3,6 kilometer en is o.a. daardoor te klein om alle 55 deelnemers in één keer te laten rijden. De eerste race die  plaatst vond was met de LMPC en de GTD klasse en met de tweede race waren de Prototype’s en de GTLM klasse aan de beurt. 

Aan de eerste twee uurs race namen de auto’s deel uit de LMPC en de GTD  klasse. De strijd om de zege in de LMPC klasse werd vooral gevoerd tussen de auto’s van 8Star Motorsport en die van Starworks Motorsport met aan boord o.a. Renger van der Zande. Tijdens de laatste pitstop werden bij de auto van 8Star Motorsport alle vier de banden verwisseld terwijl er bij de auto van van der Zande alleen de twee rechterbanden werden vernieuwd. Deze tijdwinst leverde Renger de koppositie op en wist dit, ondanks de slechtere banden,  tot het einde te behouden. De slimme pitstopstrategie van Starworks Motorsport en de snelheid van van der Zande heeft hun op het laatste moment de overwinning bezorgd.

 

TUSC Laguna Seca 2014 BMW

Foto: (c) imsa.com

In de GTD klasse kon Jeroen Bleekemolen met een nieuwe Viper GT3-R  aan de slag. Helaas had de teamgenoot van Jeroen, Ben Keating,  minder geluk en moest hij in het begin van de race extra de pits in voor een stop-‘n-go penalty van 60 sec. en Ben spinde even verderop in de race ook nog waardoor een goede klassering niet meer binnen handbereik  was voor  Jeroen  die uiteindelijk met de Viper GT3-R  nog als 16de eindigde. De GTD klasse werd gewonnen door de BMW Z4 van Turner Motorsport want die wisten in de laatste ronde de Audi van Flying Lizard Motorsport  met Spencer Pumpelly in te halen omdat die stil vielen wegens benzine gebrek. 

 

Laguna Seca 2014 finish LMPC

Foto: (c) imsa.com

De tweede race dit weekend was voor de GTLM klasse en de snelle  Le Mans en Daytona Prototype auto’s. In de P klasse werd voor het eerst dit seizoen een overwinning behaald door een Le Mans Prototype auto te weten de HPD ARX-03b van Extreme Speed Motorsport. De HDP van Extreme Motorsport kon van pole vertrekken en Ed Brown en Johannnes van Overbeek konden redelijk onbedreigd naar de overwinning rijden, gevolgd op 5,8 sec. door de Corvette DP  nr 10 van Wayne Taylor Racing. De Prototype klasse kende deze race 4 uitvallers waaronder weer de Delta Wing , maar dat heeft deze race niet geleid tot een neutralisatie van de race. 

 

Laguna Seca 2014

Foto: (c) imsa.com

De GT LM klasse is deze race voor de tweede keer op rij dit seizoen gewonnen door het team van Corvette Racing. De Corvette C7.R, met Jan Magnussen en Antonio Garcia, had er 84 ronden voor nodig om de race te volbrengen en ze hadden een voorsprong van slechts 4,5 sec. op hun directe belagers de BMW Z4 GTE  van het BMW team RLL. Als derde eindigde, na lange tijd op kop te hebben gereden, de Ferrari F458 van Risi Competizione.

De volledige lijst met alle uitslagen van deze bijzondere race zijn terug te vinden op de site van de ISMA.

De volgende race in het United Sportscar Championship wordt gereden in het weekend van 30 en 31 mei op het circuit van Belle Isle Park, Detroit. Deze vijfde race in het kampioenschap zal alleen door de Prototype en de GTD klasse worden verreden.

 

Laguna Seca 2014 podium LMPC

Foto: (c) imsa.com

 

 

Share