De terugkeer van Ligier.

Print Friendly, PDF & Email

logo LigierHet legendarische Franse merk Ligier is dit seizoen, na afwezigheid van vele  jaren weer volop te bewonderen op de diverse circuits. Het merk Ligier had zijn hoogtijdagen in de Formule 1 vanaf eind ’70 tot en met eind jaren ’90.  Ligier begon zijn carrière begin jaren zeventig in sportscarseries en tijdens de 24 uur van Le Mans. Het Franse Onroak Automotive heeft het nieuwe chassis ontworpen en gefabriceerd en het zal voorzien kunnen  worden van diverse merken motoren. Tijdens de 24 uur van Le Mans van 14 en 15 juni a.s. zullen twee van deze nieuwe Ligier’s te zien zijn. Ook in de nieuwe Amerikaanse serie, United Sportscar Championship, zal in de loop van het seizoen een Ligier JS P2 gaan rijden.

 

Het Franse Ligier werd in 1969 opgericht door de ex rugby speler en autocoureur Guy Ligier. Dit besluit had hij genomen naar aanleiding van een dodelijk raceongeluk van zijn goede vriend Jo Schlesser in 1968. De eerste auto die werd gebouwd is de JS1 en hiermee werd in 1969 door Guy  ook de eerste race gereden. In 1970 en 1971 werden er door Guy Ligier met de JS1 en de JS2 diverse endurance races verreden waaronder ook de eerste  deelname aan de 24 uur van Le Mans in 1970. In de jaren 1972 tot en met 1975 werden er tijdens de races op Le Mans meerdere auto’s (JS2) ingezet met als beste resultaat een tweede plek overall tijdens de 24 uur in 1975.

 

Ligier JS11

Foto (c) wikipedia

Vanaf 1976 gaat het merk Ligier Grand Prix races rijden in de Formule 1 waar ze in 1977 hun eerste overwinning wisten te behalen tijden de race in Zweden. Jacques Laffite en later ook een paar races Jacky Ickx waren in die tijd de coureurs van het team, dat in de jaren ’79 en ’80  zelfs drie auto’s hadden rijden. Het jaar 1979 was voor Ligier het beste jaar in de Formule 1 want in toen miste ze op een haar na het kampioenschap en eindigde op een tweede plek.  In 1979 werden 3 races gewonnen en 2 keer eindigde als tweede en drie keer op een derde plek. Vanaf 1980 ging het bergafwaarts met het team, en hun laatste overwinning in de formule 1 werd gemaakt in 1996 met de JS43. Uiteindelijk werd in 1997  het team na vele omzwervingen verkocht aan Alain Prost die er Prost Grand Prix van maakte en daarmee verdween de naam  van Ligier uit de autosport.

 

Ligier JS P2 Onroak Automotive

Foto (c) Onroak Automotive

De Franse chassisbouwer Onroak Automotive (onderdeel van OAK Racing ) brengt dit jaar een nieuwe auto op de markt onder de naam de Ligier JS P2. De nieuwe Ligier is een gesloten prototype auto die gaat uitkomen in de LMP2 klasse.  De Ligier JS P2 zal de komende drie seizoenen leverbaar zijn en is geschikt voor drie verschillende krachtbronnen, te weten de Judd HK, de Nissan VK45 en de HPD van Honda.

Er zullen tijdens de komende 24 uur van Le Mans twee Ligiers aan de start verschijnen en deze zijn voor het OAK Racing Team Asia (met een HPD motor) en voor Thiriet by TDS Racing (met een Nissan VK45 motor ). Thiriet rijd ook mee in de European Le Mans Series maar zal de eerste race op Silverstone beginnen in een Morgan/Nissan, ook ontworpen door Onroak Automotive. In het United SportsCar Championship zal de nieuwe Ligier JS P2 ook te bewonderen zijn. 8StarMotorsport heeft de nieuwe Ligier inmiddels besteld en zal er naar verwachting de laatste drie races van het kampioenschap mee gaan rijden. Nog niet bekend is welke motor er gebruik gaat worden. De nieuwe Ligier JS P2 heeft inmiddels al zijn eerste testritten naar volle tevredenheid afgelegd op het Bugatti Circuit van Le Mans en nu is het dus wachten tot de 24 uur van Le Mans op 14 en 14 juni om ze echt in actie te zien.

 

Share