Blancpain Endurance Series gaan van start op Monza.

Print Friendly, PDF & Email

logo Blancpain GT SeriesDit weekend gaat op het circuit van Monza, Autodromo Nazionale di Monza, het 2014 seizoen van de Blancpain Endurance Series van start. Het is inmiddels het vierde seizoen van dit populaire endurance kampioenschap sinds de start in 2011. In totaal staan er 5 evenementen op de kalender van de Endurance Series. Naast de Blancpain Endurance Series is er dit jaar ook de Blancpain Sprint Series, voorheen de FIA GT Series. Dit kampioenschap telt 7 raceweekenden en zal in Juli Zandvoort aandoen tijdens de Zandvoort Masters.

 

De Blancpain Sprint Series maken dit jaar hun debuut, en staan open voor GT3 wagens. Vorig jaar was dit kampioenschap nog bekend als FIA GT Series. Dit kampioenschap is één seizoen actief geweest, en was een samenvoeging van twee kampioenschappen, het FIA GT1 World Championship en het FIA GT3 European Championship. Beide kampioenschappen, de Blancpain Endurance Series en de Blancpain Sprint Series, worden georganiseerd door de SRO Motorsports Group en vormen samen de Blancpain GT Series. De series hebben ieder hun eigen kampioenschap en titel maar er is ook een gezamenlijke titel met het bijbehorende prijzengeld voor teams en rijders als ze in beide series uitkomen.

 

dsc02960

Foto: Marco van de Bildt

Op de imposante lijst met deelnemers voor het hele seizoen staan vijf Nederlanders. Simon Knap en Nick Catsburg komen uit in de Endurance Series, Knap met de AF Corse Ferrari 458 in de Pro-Am Cup en Catsburg met de TDS BMW Z4 eveneens in de Pro-Am Cup. Peter Kox en Stef Dusseldorp verschijnen zowel in de Endurance Series als in de Sprint Series aan de start. Dusseldorp rijd in de Pro Cup met de HTP Motorsports Mercedes SLS. Kox komt met de SaReNi Camaro van Reiter Engineering uit in de Pro Cup. Jeroen Bleekemolen zal te zien zijn in de Sprint Series, in de Lamborghini Gallardo GT3 FL II van Grasser Racing Team.

Op de 2014 kalender van de Blancpain Endurance Series staan vijf raceweekenden, waarvan de 24 uur van Spa de belangrijkste is. Verder zijn er drie races van drie uur en de 1000 km. van de Nürburgring waarmee het seizoen wordt afgesloten in September.

Kalender Blancpain Endurance Series

11 – 13 April. Monza, 3 uur, Italië

24 – 25 Mei. Silverstone, 3 uur, Groot Brittannië

27 – 28 Juni. Paul Ricard, 3 uur, Frankrijk

23 – 27 Juli. Total 24 uur van Spa, België

19 – 21 September. Nürburgring, 1000 km, Duitsland

 

dsc03031

Foto: Marco van de Bildt

De kalender van de Sprint Series telt zeven evenementen. Het seizoen begint op het Franse Nogaro op 21 April en wordt afgesloten met de Baku World Challenge in November. In Juli zijn de Series te gast op Circuit Park Zandvoort tijdens het Masters weekend. Het wedstrijd format is gelijk aan dat van de FIA GT Series van vorig seizoen. In een weekend worden er twee races van ieder een uur verreden.

Kalender Blancpain Sprint Series

18 – 21 April. Coupes de Pâques, Nogaro, Frankrijk

17 – 18 Mei. Brands Hatch, Groot Brittannië

4 – 6 Juli. Zandvoort, Masters, Nederland

22 – 24 Augustus. Slovakia Ring, Slowakije

5 – 7 September. Algarve, Portugal

18 – 19 Oktober. Zolder, België

1 – 2 November. Baku World Challenge, Azerbaijan

 

 

Share