United SportsCar Championship, voorbeschouwing 12 uur van Sebring.

Print Friendly, PDF & Email

ogo united sportscar championshipDe 62ste editie van de 12 uur van Sebring die dit weekend wordt verreden is al weer de tweede race in het United SportsCar Championship en wordt verreden op de Sebring International Raceway. Het is voor het eerst dat deze nieuwe raceklasse hier zijn intrede doet want in 2013 was het de American Le Mans Series die hier voor het laatst reed. De winnaars van de 24 uur van Daytona, Action Express Racing, zullen hier met een hele andere baan en omstandigheden te maken krijgen en het is dus maar weer zeer de vraag wie deze mooie en altijd spannende race gaat winnen. Er rijden dit jaar 66 auto mee en die zijn verdeeld over vier klassen te weten: Prototype (P), Prototype Challenge (PC), GT Le Mans (GTLM) en GT Daytona (GTD).  Aan de start zullen ook vier Nederlandse coureurs verschijnen en dat zijn: Jeroen Bleekemolen, Sebastiaan Bleekemolen, Patrick Huisman en Renger van der Zande.

 

De Prototype klasse is een samenvoeging van de LMP2 auto’s uit de American Le Mans Series en de Daytona Prototypes uit de Grand Am. Deze snelste klasse is met 18 deelnemers aanwezig tijdens deze race en uit deze klasse zal ook de winnaar komen. De winnaar van de 24 uur van Daytona was Corvette/DP van Action Express Racing met Christian Fittipaldi, Joao Barbosa en Sebastien Bourdais als coureurs. De 18 auto’s in deze klasse zijn verdeeld in Chevrolet Corvette DP (5x), Riley DP (4x), Mazda DP (2x), HDP ARX-3b (2x) , Oreca (2x) , Morgan (1x) en 1 zeer opvallende DeltaWing. Tijdens de 24 uur van Daytona waren de Daytona Protoypes (DP) duidelijk in het voordeel, of dat tijdens de 12 uur van Sebring ook zo is zullen we moeten afwachten. Het circuit waar wordt gereden is heel anders dan de Daytona Raceway en de LMP2 auto’s hebben het voordeel dat ze hier al verschillende malen hebben gereden. 

 

United Sportscar Championship Daytona 2014

Foto (c) IMSA.com

De Prototype Challenge (PC) komt uit de American Le Mans Series en heeft dit jaar totaal 11 auto’s aan de start staan. Alle auto’s in deze klasse zijn hetzelfde namelijk een Oreca FLM 09 chassis met een krachtbron van Chevrolet en rijdend op Continental banden. Het verschil zit hem dus in de afstelling van de auto en de snelheid van de coureurs. In deze altijd spannende klasse vinden we ook de eerste Nederlander terug en dat is Renger van de Zande. Renger komt het hele seizoen uit in één van de twee auto’s van het Starworks Motorsport team. Hij zal zijn auto deze race delen met Micro Schultis, Sam Bird en Martin Fuentes. Tijdens de 24 uur van Daytona eindigde deze auto, na de nodige problemen, nog knap als 24ste algemeen en vijfde in hun klasse. De auto van Core Autosport, winnaar in de American Le Mans Series 2013 in de PC Klasse, heeft na één race de leiding in het PC klassement.

De GTLM klasse is met met 11 auto’s aanwezig op Sebring en komt net als de PC klasse uit de American Le Mans Series. Deze klasse is verdeeld over vijf merken auto’s te weten de Porsche 911 RSR, Ferrari F458 Italia, BMW Z4 GTE,  SRT Viper GTS-R en de nieuwe  Corvette C7.R. Alle vijf de merken zijn aan elkaar gewaagt en in deze klasse zal het spannend blijven tot het einde. Tijdens de 24 uur van Daytona was de Porsche 911 RSR met Nick Tandy, Richard Lietz en Patrick Pilet de snelste, maar de BMW Z4 van Bill Auberen , Andy Priaulx en Joey Hand eindigde na 24 uur racen tweede maar wel in dezelfde ronde als de winnende Porsche.

 

United Sportscar Championship Sebring 2014

Foto (c) IMSA.com

De grootste klasse, met 28 deelnemers, tijdens de 12 uur van Sebring wordt gevormd door de GT Daytona ( GTD) klasse. De merken die in deze klasse rond rijden zijn Porsche, Audi, Ferrari, Aston Martin, BMW en één Viper GT3-R. Het is ook in deze klasse waar we de overige drie Nederlandse coureurs tegen komen, te weten Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen en Patrick Huisman. Jeroen en Sebastiaan klimmen achter het stuur van de snelle Viper GTS3-R voor het team van Riley Motorsports. Patrick Huisman zullen we net als tijdens de 24 uur van Daytona zien rijden in een Porsche 911 RSR en hij zal dat o.a samen met Damien Faulkner voor het team van GB Autosport. Dat ook deze klasse zeer spannend is was al duidelijk tijdens de 24 uur van Daytona toen de nummer één tot en met vier in de zelfde ronde finishte iets wat tijdens de 12 uur van Sebring ook zeker tot de mogelijkheden behoort. De race begint om 15.00 op zaterdag en duurt tot 03.00 uur op zondag.  In Nederland zal de 12 uur van Sebring bijna helemaal live te volgen zijn via Motors TV of via livestreaming op de website van de IMSA. De complete deelnemerslijst is trouwens ook te vinden op de site van de IMSA.

 

 

Share

One thought on “United SportsCar Championship, voorbeschouwing 12 uur van Sebring.

Comments are closed.