De 56ste deelnemer aan de 24 uur van Le Mans: De Nissan ZEOD RC.

Print Friendly, PDF & Email

logo 24 uur van le mans 2014De 56ste deelnemer aan de 24 uur van Le Mans 2014 is, zoals het hoort, weer een bijzondere auto. Dit jaar zal de Nissan ZEOD RC zijn kunsten mogen laten zien in deze loodzware 24 uurs race. Tijdens de 24 uur van Le Mans 2012 was het ook al de beurt van Nissan om als 56ste deelnemer aan de start van de race te verschijnen en dat deed men toen met de DeltaWing, maar helaas wisten ze toen de 24 uurs race niet uit te rijden. Deze 56ste deelnemer is uitgenodigd door de ACO  op basis van hun vernieuwende en innovatieve techniek van de auto en zal derhalve niet meestrijden voor de winst of een klassering in het eindklassement van de race.   

 

De nieuwe Nissan ZEOD RC  (Zero Emission On Demand Racing Car) is ontworpen door Ben Bowlby, die ook mede verantwoordelijk was voor het ontwerp van de in 2012  op Le Mans debuterende DeltaWing. De DeltaWing is ook dit jaar nog actief in het United SportsCar Championship maar Ben Bowlby maakt daar geen deel meer van uit. De nieuwe Nissan ZEOD RC is zo ontworpen dat hij in elke stint tijdens de 24 uur van Le Mans één volledige ronde (13,629 kilometer) elektrisch rijd. De rest van de gemiddeld 1 uur durende stint wordt de ZEOD RC aangedreven door een Nissan DIG-T R 1,5 liter driecilinder benzine turbomotor.

 

Foto: (c) nissan-global.com

Foto: (c) nissan-global.com

De nieuwe Nissan Le Mans turbomotor heeft een afmeting van  50 x 40 x 20 centimeter en zou zo meekunnen in de handbagage alleen het gewicht van 40 kilo is dan iets te veel. De zeer compacte motor levert een vermogen van 401 pk en dat is per kilo meer dan die van een Formule 1 auto. De Nissan DIG-T R motor is speciaal ontwikkeld voor deze auto en drie cilinders draaien maximaal 7500 toeren per minuut en dat levert een maximum koppel op van 380Nm. Er wordt al volop getest met de auto om de 24 uurs race uit te kunnen rijden zo worden de testen door twee verschillende auto’s uitgevoerd. Eén auto is voorzien van enkel een elektrische motor en de tweede auto zitten beide motoren in dit om zoveel mogelijk te weten te komen over de auto.

 

Nissan ZEOD 2 24 uur van Le Mans 2014

Foto: (c) nissan-global.com

Er zijn tot nu toe twee coureurs bekend gemaakt die tijdens de 24 uur van Le Mans achter het stuur kruipen en dat zijn Lucas Ordonez en Wolfgang Reip. De uit Spanje afkomstige Lucas Ordonez is sinds 2009 actief in de autosport en heeft al twee maal eerder meegereden in de 24 uur van Le Mans. Het beste resultaat van Lucas tijdens de 24 uur van Le Mans is  in 2011 met een negende plaats algemeen /tweede in de LMP2, in een Oreca 03 voor het team van Signatech-Nissan.

De uit België afkomstige Wolfgang Reip heeft iets minder ervaring want hij is pas sinds 2013 actief in de autosport. Wolfgang reed vorig jaar voor het team van Nissan GT Academy in een Nissan GT-R. De enige 24 uurs race ervaring van Wolgang is zijn race tijdens de 24 uur van Spa waar hij en zijn team nog wel mooi zevende algemeen werd. 

 

 

Share