Deelnemerslijst van de 24 uur van Le Mans 2014, nader bekeken.

Print Friendly, PDF & Email

logo 24 uur van le mans 2014Op donderdag 13 Februari was het eindelijk weer zover, de bekendmaking door Automobile Club de l’Ouest (ACO) en de FIA, van de 56 deelnemers aan de 82ste editie van de 24 uur van Le Mans. De persconferentie vond plaats in de Franse hoofdstad Parijs en was via livestreaming te volgen. Behalve de deelnemers voor de 24 uur van Le Mans werden ook de deelnemers van het FIA World Endurance Championship (FIA WEC) en de European Le Mans Series (ELMS) bekend gemaakt. De lijst met deelnemers voor de 24 uur van Le Mans bestaat weer uit 56 auto’s die verdeeld zijn over 4 verschillende klassen, te weten de LM P1, LM P2, LM GTE Pro en de LM GTE Am. Net als in 2012 is er weer een 56ste deelnemer die is uitgenodigd om de nieuwste en innovatiefste ideeën, maar niet meerijd in het klassement.  

 

dsc03912

Foto: Marco van de Bildt

De LM P1 klasse bestaat dit jaar uit 10 auto’s waarvan de terugkerende Porsche 919-Hybrid de meest opvallende is. De LM P1 klasse is dit jaar voor het eerst onderverdeeld in de LM P1 -H  en de LM P1-L klasse. In de LMP1-H klasse vinden we de fabrieksteams met de hybride auto’s van Audi (3x), Toyota ( 2x) en van Porsche (2x). Normaal gesproken komt de winnaar van de 24 uur van Le Mans uit deze klasse, de vraag is echter wie zal Audi dit jaar kunnen verslaan. Is het Toyota die dit jaar voor de derde keer meerijd en vorig jaar een goed indruk maakte, of is het gelijk Porsche die na een afwezigheid van 14 jaar, in deze klasse,  in hun nieuwe auto met de eer gaat strijken.  

De LM P1-L klasse bestaat uit twee  privé teams te weten Rebellion, met twee keer een nieuwe Rebellion-Toyota-One, en één Lotus T 129-AER van het Lotus/Kodewa team. In de Lotus T 129 vinden we ook de eerste Nederlander terug die meerijd en dat is Christijan Albers die na afwezigheid van een paar jaar weer gaat racen.

 

toyota no 8

Foto: Marco van de Bildt

De LM P2 klasse is met 17 auto’s de grootste klasse van het deelnemersveld. Van deze 17 deelnemers rijden er 7 het hele seizoen mee in het FIA World Endurance Championship. Nissan is als motorenleverancier hier weer de grootste fabrikant want maar liefst 14 auto rijden met motoren van het Japanse merk. De andere merken van motorenleveranciers zijn Judd en HPD.

In deze klasse is het complete podium van 2013 ook weer van de partij en dat waren OAK Racing en Greaves Motorsport. Opvallend is de deelname van het uit Engeland afkomstige team van Strakka Racing die dit jaar een samenwerking is aangegaan met het Japanse Dome en uitkomt in de LM P2 klasse met de Strakka/Dome S103-Nissan. In 2013 was het team nog actief in de LM P1 klasse met een HPD auto. Dit jaar rijden er in deze klasse drie auto’s mee uit twee verschillende Russische teams. G-Drive Racing reed ook in 2013 mee en werd derde in de klasse maar werd later i.v.m een niet reglementaire tank gediskwalificeerd, het andere Russische team is dat van SMP Racing die met twee Oreca Nissan auto ‘s zal deelnemen.

Een andere opvallende deelnemer is het team van de meervoudig rallykampioen Sebastian Loeb, die met Oreca-Nissan gaat rijden. Ho-Pin Tung zal in deze klasse voor Nederland/China de eer hoog houden en met zijn Ligier JS P2-HPD voor het team van OAK Racing.

 

dsc01693

Foto: Marco van de Bildt

De reservelijst van de LMP auto’s bestaat, na afmelding van Caterham Racing, nog maar uit vier auto’s.  Alle vier zijn auto’s uit de LM P2 klasse.  De deelnemer op deze lijst die het meest opvalt is een Morgan-Judd van het team van Larbre Competition. Het Larbre team was vorig jaar nog actief in de GTE Am klasse tijdens het hele WEC seizoen en deed dat in een mooie gele Corvette C6-R. Andere deelnemers op de reservelijst zijn o.a. Boutsen Ginion Racing uit België en het Franse Signatech Alpine.

De LM GTE Pro klasse bestaat dit jaar, net als in 2013 uit 12 deelnemers. De verdeling van de auto is ook gelijk als in 2013 te weten 3x Ferrari 458 Italia, 3x Aston Martin Vantage V8, 2x Porsche 911 RSR, 2x Viper GTS en 2 keer de nieuwe Corvette C7. Het enige team wat dit jaar nieuw is in deze klasse is het Britse team van RAM Racing die met een Ferrari F458 Italia gaan rijden.

Van de 12 auto’s rijden er 7  het hele seizoen mee in het FIA World Endurance Championship, de twee Amerikaanse teams te weten SRT en Corvette Racing zijn niet aanwezig in de WEC maar rijden wel mee in het Amerikaanse United Sportcar Championship.. In 2013 was de nieuwe Porsche 911 RSR van Mathey Racing die als 1ste en tweede in deze klasse wisten te eindigen, of ze dat dit jaar weer kunnen doen is zeer de vraag want de Vipers van SRT zijn goed doorontwikkeld en Corvette Racing komt met de nieuwe Corvette C7 aan de start. Ook zal Aston Martin Racing gebrand zijn op een goed resultaat met hun drie auto’s terwijl de Ferrari’s altijd onvoorspelbaar blijven. Al met al een zeer mooie klasse met vette auto’s.

In deze klasse vinden we tevens de derde Nederlander terug die, tot nu toe, dit jaar meerijd in de 24 uur van Le Mans en dat is Jeroen Bleekmolen. Jeroen rijd mee bij het team van SRT Viper en zal samen met Marc Goossens en Domenick Farnbacher de Viper met nummer 94 besturen.

 

dsc01726

Foto: Marco van de Bildt

De LM GTE Am klasse heeft dit jaar 16 deelnemers aan de start terwijl dat er in 2013 nog 14 waren. De helft van alle deelnemers uit deze klasse heeft zich ook ingeschreven voor het hele seizoen van het FIA WEC. Deze LM GTE-Am klasse bestaat maar uit drie merken auto’s, te weten Ferrari (8x), Porsche (4x) en Aston Martin (4x).  In 2013 waren er in deze klasse ook nog twee Corvettes terug te vinden van Larbre Competition maar dit team staat nu op de reservelijst in de LMP klasse.

Het Italiaanse AF Corse is met vier Ferrari’s wel het team met de meeste auto’s, gevolgd door Aston Martin Racing die drie Vantage V8’s heeft rijden. De vierde Aston Martin wordt gerund door de winnaar in de GTC klasse van de Asian Le Mans Series 2013 en dat is het uit Honk Kong afkomstige Craft Racing. Ook de Amerikaanse acteur Patrick Dempsey is net als vorig jaar weer aanwezig met een Porsche 911 GT3 RSR die gerund wordt door het Dempsey Racing-Proton team. In 2013 wist Patrick netjes als vierde te eindigen in deze klasse. Het uit Rusland afkomstige SMP Racing is ook hier met één Ferrari aanwezig dit jonge team staat ook in de LM P2 klasse met twee auto’s op de startgrid .

 

dsc02280

Foto: Marco van de Bildt

De reserve auto’s voor de GTE klasse bestaat uit vijf auto’s waarvan 3 Ferrari’s en 2 Porsche’s. Het uit België afkomstige Prospeed Competition staat met een tweede Porsche 911 GT3 RSR in deze lijst en de Nederlander Xavier Maassen als eerste coureur. Andere teams die op deze lijst voorkomen zijn o.a JMW Motorsport, IMSA  Performance Matmut, Team Taisan en enigszins verbazend het uit Amerika afkomstige Risi Competizone.

Ten slotte is ook de 56ste deelnemer bekend, die is uitgenodigd om zijn innovatieve en nieuwe technologieën te laten zien. Dit jaar is dat de Nissan Zeod RC die op uitnodiging van de ACO meerijd maar niet meestrijd in het klassement, en zal proberen om per stint één ronde volledig elektrisch te gaan rijden. Tot nu toe zijn de namen van drie Nederlanders bekend die meerijden, te weten Jeroen Bleekmolen, Christijan Albers en Ho Pin Tung, maar laten we hopen dat dit in de loop van de komende maanden meer gaat worden.

 

 

Share