Christijan Albers keert terug in de LMP1 klasse van het FIA World Endurance Championship.

Print Friendly, PDF & Email

logo fia wecChristijan Albers komt komend seizoen uit voor het Duitse Kodewa team van teameigenaar Collin Kolles en hij zal het hele seizoen gaan in het rijden FIA  World Endurace Championship (WEC). Christijan zal dit doen in een Lotus T129 – AER, en hij zal tevens te zien zijn tijdens de komende 24 uur van Le Mans die zal plaatsvinden in het weekend van 14 en 15 juni a.s.. De Nederlandse ex Formule 1 coureur heeft al twee keer eerder meegereden aan de 24 uur van Le Mans en heeft 46 Formule 1 races op zijn naam staan.

 

Christijan Albers is geboren in Eindhoven en is al sinds 1998 actief in de autosport. De jaren 1998 tot en met 2ooo was hij vooral te vinden in de diverse Formule 3 kampioenschappen. Het hoogte punt van deze drie jaren was het winnen van het Duitse Formule 3 kampioenschap in 1999 waar hij dat jaar maar liefst 12 keer op het podium stond voor Opel Team BSR. De jaren 2001 tot en met 2004 rijd Christijan mee in het Duitse DTM kampioenschap. De beste resultaten boekt Christijan met zijn Mercedes in 2003 als hij met vier overwinningen en 6 podiumplaatsen tweede in het kampioenschap weet te eindigen. In de jaren 2001 en 2002 is Christijan ook al testcoureur voor het Formule 1 team van European Minardi.

Uiteindelijk na vier jaren DTM maakt Christijan de overstap naar de Formule 1 alwaar hij in 2005 gaat rijden voor het team van Minardi Crosworth. Christian rijd in totaal 46 Formule 1 races maar stopt halverwege het seizoen 2007 met zijn race carrière als Formule 1 coureur. Hij heeft in die tijd voor drie verschillende teams gereden, (Minardi, Midland en Spyker), en wist slechts 4  punten te behalen voor het kampioenschap. In 2008 rijd Albers weer een seizoen mee in de DTM maar weet daar geen indruk te maken, maar dit zelfde jaar rijd hij ook een race mee in de American Le Mans Series samen met de vijfvoudig Le Mans winnaar Emanuel Pirro in een Audi R10 TDI, en ze weten de race op Laguna Seca dan ook als tweede te eindigen.

 

Audi R10 TDI Team Kolles 2009

Foto: Marco van de Bildt

Christijan rijd in 2009 het hele jaar in de Audi R10 TDI voor het team Kolles, en is behalve in de Le Mans Series ook actief in de Asian Le Mans Series maar weet in beide series helaas geen punten te scoren. In 2009 rijd Christijan ook voor de eerste keer mee in de 24 uur van Le Mans en weet dan samen met Christian Bakkerud en Giorgio Mondini als negende algemeen te eindigen. In 2010 neemt Christijan alleen deel aan de 24 uur van Le Mans, maar met de sterk verouderde Audi R10 TDI halen ze de finish niet en moeten ze na 331 ronden de race door mechanische problemen staken.

De jaren die volgen wordt het stil rond Christijan Albers behalve in 2012 als hij nog 1 keer mag meerijden met team Lotus in een Lola B12/80 tijdens de 6 uur van Silverstone met een 19de plek algemeen als resultaat. Dit jaar zien we Christijan dus het hele seizoen terug tijdens de races in het FIA World Endurance Championship en dan voor het team van Kodewa. Hij zal dit gaan doen in de LM P1 klasse met een Lotus 129 AER, voorzien van een V6 twin turbo motor, en zal het moeten opnemen tegen de auto’s van Rebellion Racing. 

De eerste race voor Christijan zal de openingsrace worden in het World Endurance Championship, de zes uur  van Silverstone, die wordt verreden op het gelijknamige circuit in het weekend van 19 en 20 april.

 

Share