Seizoen 2014, een vooruitblik.

Print Friendly, PDF & Email

dsc03912Het jaar 2013 is bijna ten einde dus is het de tijd om terug te blikken  maar ook om vast vooruit te kijken want het nieuwe seizoen 2014 wordt weer in meerdere opzichten bijzonder. Om er maar een paar te noemen: het nieuwe reglementen in de Formule 1, de terugkeer van het legendarische merk Porsche in de hoogste klasse van de sportscars en tijdens de 24 uur van Le Mans en de start van het United Sportcars Championship in de Verenigde Staten. Een mooie en druk raceseizoen op het Circuit Park Zandvoort en niet te vergeten het begin van 2014 met de enige echte “Le Dakar”. Ja, we hebben er weer zin in, het nieuwe autosportseizoen.

 

Het nieuwe seizoen van de internationale autosport begint natuurlijk traditiegetrouw met “Le Dakar 2014”.  De proloog van deze monsterrace begint dit jaar op 4 januari in de plaatst Rosario, Argentinië, om vervolgens via Bolivia twee weken later te finishen in Chili maar dan zijn we wel ruim 8000 kilometer, waarvan bijna 5000 kilometer Special Stage, verder. Als je de route bekijkt belooft het weer een mooi spektakel te worden met veel onherbergzame routes met uiteraard veel stof en zandduinen. Het deelnemersveld is ook dit jaar weer enorm zo rijden er 151 auto’s, 175 motoren, 41 Quads en 73 vrachtwagens mee. Natuurlijk rijden er ook dit jaar weer veel Nederlanders mee waarvan de meeste toch wel te vinden zijn in het vrachtwagenklassement. Enkele namen van Nederlandse deelnemers die al meerdere malen hebben meegereden zijn: Erik van Loon, Peter van Merksteyn, Tim Coronel, Frans Verhoeven, Henk Knuiman, Gerard de Rooij, Hans Stacey, Marcel van Vliet, Frits van Eert, Jurgen van den Goorbergh en natuurlijk niet te vergeten Jan Lammers.

 

Le Dakar 2013

Foto: (c) dakar.com

In 2014 zal het nieuwe Amerikaanse sportscars kampioenschap van start gaan en dat is het United Sportscars Championship, deze nieuwe serie is een samenvoeging van de American Le Mans Series en de Grand-Am. Het belooft een mooi seizoen te worden met enkele legendarische races in deze serie zoals de 24 uur van Daytona, de 12 uur van  Sebring, Laguna Seca en natuurlijk Petit Le Mans aan het einde van het seizoen. Het aantal inschrijving voor deze serie is enorm, want er hebben zich nu al 69 auto’s aangemeld verdeeld over de vier klassen waarin geracet gaat worden. Aan belangstelling dus geen gebrek. In deze nieuwe Amerikaanse serie rijd ook Jeroen Bleekemolen het hele seizoen mee, en dat gaat hij doen voor het Riley Motorsports  in de GTD klasse in een mooie en snelle SRT Viper GT3-R. Of Jeroen de enige Nederlander in deze serie blijft moet nog blijken de komende maand. De eerste race, de 24 uur van Daytona, in deze serie zal zijn op 25 en 26 januari en is live te volgen via Motors TV.

 

bron: Trackpedia.

bron: Trackpedia.

In het FIA World Endurance Championship van 2014 zal  behalve Audi en Toyota komend jaar ook Porsche een gooi gaan doen naar het kampioenschap. Het is voor het eerst sinds hun laatste winst in 1998 dat Porsche weer met een fabrieksteam gaat rijden in de snelste klasse van het Sportscar racen, en dus ook de 24 uur van Le Mans. De kalender voor het komend seizoen van het World Endurance Championship ziet er nagenoeg hetzelfde uit als die van dit jaar. De mooiste race van deze kalender en van het hele autosportseizoen vinden wij natuurlijk de 24 uur van Le Mans die dit jaar wordt verreden in het weekend van 14 en 15 juni. Het is altijd spannend wie er dit jaar weer in mee rijden en hoe de samenstelling van de vier verschillende klassen eruit gaat zien. Veel teams hebben al aangegeven dat ze ook in 2014 weer meerijden in de WEC, dus ook op Le Mans, zo is al zeker dat de LMP1 klasse uit o.a. Rebellion, Toyota, Porsche en Audi bestaat maar nu er nieuwe reglementen van kracht zijn is er misschien wel weer ruimte voor meer deelnemers in deze klasse. Op 13 februari a.s. zullen de deelnemers aan de 24 uur van Le Mans en van het FIA World Endurance Championship bekend worden gemaakt, spannend dus!!

 

dsc00871

Foto: Marco van de Bildt

In 2014 zal er ook weer de Le Mans Classic worden verreden. Dit bijzondere 24 uurs evenement vind één keer in de twee jaar plaats en wordt een aantal weken na de jaarlijkse 24 uur van Le Mans verreden. Het toneel van deze zeer bijzondere 24 uurs race is natuurlijk het originele 13,620 kilometer lange Circuit de La Sarthe. Er wordt tijdens deze 24 uur gereden over 6 verschillend periodes en die lopen van 1923 tot en met 1979. Aan dit mega spektakel wat in 2014 voor de zevende keer wordt gehouden, doen ruim vierhonderd verschillende auto’s mee in 2012 kwamen er ruim 100.000 bezoekers op af. De 24 uur van Le Mans Classic wordt verreden in het weekend van 5 en 6  juli.

 

12062010-dsc07153_0

Foto: Marco van de Bildt

Op Circuitpark Zandvoort is in 2014 ook weer genoeg te beleven zo begint het seizoen traditioneel met de nieuwjaarsrace en deze zal plaatsvinden op zaterdag 4 januari en wordt deels in het donker verreden. Een ander  bijzonder evenement wat zeker de moeite van het bezoeken waard is is de Historisch Grand Prix, tijdens dit weekend kan men ongestoord genieten van de rijke historie van de races die in het verleden op het circuit hebben plaatsgevonden. Een hoogtepunt van dat weekend is ongetwijfeld de race van historische Formule 1 auto’s die onder meer ook terug te zien zijn in het prachtige boek Historische Grand Prix Zandvoort , wat onlangs verschenen is. Group C zal ook tijdens het weekend van de Historische Grand Prix te zien zijn en zij verzorgen ook het voorprogramma van de 24 uur van Le Mans, echt iets om naar uit te kijken dus. Zandvoort zal in 2014 voor de eerste keer de gastheer zijn voor de 24H Series en hiervoor de “12 uur van Zandvoort” organiseren. Deze race wordt verreden in twee delen en is verdeeld over twee dagen.

 

DSC_0324

Tot slot blijft de vraag over wat de we kunnen verwachten van de Nederlandse coureurs in de diverse internationale race series. Duidelijk is al dat Jeroen Bleekemolen het hele seizoen te zien is in het United Sportscar Championship waar hij in een Viper GT3-R gaat rijden en dat Tom Coronel wederom te zien is in de WTCC maar dit keer in een Chevrolet. Blijft de vraag, zien we Giedo van de Garde nog terug in de Formule 1 en gaat Jan Lammers de 24 uur van Le Mans weer rijden? Xavier Maassen was dit jaar actief in de zeer succesvolle Blancpain Endurance series zal hij daar in 2014 ook te bewonderen zijn? En hoe vergaat het Stef Dusseldorp ,Yelmer Buurman, Nick Catsburg  en Renger van der Zande volgend jaar? Al met al een hoop vragen maar wel weer een mooi seizoen om naar uit te kijken.

 

 

Share