Strakka Racing gaat in 2014 rijden met de Dome S103 in het FIA World Endurance Championship.

Print Friendly, PDF & Email

logo Strakka RacingHet uit Engeland afkomstige Strakka Racing zal in 2014, net als dit jaar weer uitkomen in het FIA World Endurance Championship (WEC). Zij zullen dit keer doen in de LMP2 klasse waar ze het hele seizoen zullen gaan rijden met een Japanse Dome. In 2013 was het team nog actief in de LMP1 klasse van het FIA WEC maar ze verschenen helaas slechts tweemaal aan de start van een race. Het team dat is opgericht door coureur Nick Leventis is voor langere termijn een partnership aangegaan met Dome en heeft zich op deze manier goed voorbereid voor de komende jaren. De Dome S103 waar het team mee gaat rijden is voorzien van een degelijke en solide Nissan VK45 4,5 liter V8 LMP2 motor.

 

Het Strakka Racing team is in 2007 opgericht door de coureur Nick Leventis en is gevestigd in Engelse Towcester, vlakbij het circuit van Silverstone. In het seizoen 2008 reed het team voor de eerste keer mee in de Le Mans Series en dat deden ze in de GT1 klasse met een Aston Martin DBR9. Erg succesvol waren ze niet maar eindigde in het GT1 klassement als vierde met alleen punten uit de race op Silverstone en Spa-Francorshamps. Ook aan de 24 uur van Le Mans werd in 2008 deelgenomen maar die race moesten ze na 82 ronden al staken. In 2009 gaat het Strakka Racing team rijden in een Ginetta-Zytek GZ09S en komt hiermee terecht in de LMP1 klasse van de Le Mans Series. Helaas weten ze ook dit jaar niet veel punten te scoren en eindigden dit jaar op de twaalfde plek in de LMP1 klasse. De 24 uur van Le Mans 2009 wisten ze wel de finish te behalen en eindigde op een 14de plek in de LMP1 klasse.

 

dsc09043

Foto: Marco van de Bildt

In de jaren 2010 en 2011 gaat het een stuk beter met Strakka Racing, want het team gaan rijden met een HPD- ARX o1c, een auto die in de American Le Mans Series toen al erg succesvol was. In de Le Mans Series weet het team in 2010 en in 2011 de tweede plek in het eindklassement te bereiken. De 24 uur van Le Mans in 2010 weet Strakka Racing de LPM2 klasse te winnen en eindigde ze op een mooie vierde plek algemeen. Helaas wisten ze de race op het circuit van La Sarthe in 2011 niet tot een geod einde te brengen en vielen in ronde nr. 144 uit. In 2012 en 2013 werd er niet gereden in de European Le Mans Series maar wel in de LMP1 klasse van het FIA World Endurance Championship. Het team wist in 2012 als tweede te eindigen in het klassement van de Privateers van de LMP1 klasse, achter de Lola’s van Rebellion Racing. De 24 uur van Le Mans in 2012 finishte de HPD als 30ste met een achterstand op de winnaar van 75 ronden.

Het seizoen 2013 was voor Strakka Racing maar twee races groot want ondanks hun inschrijving voor een heel seizoen WEC, hielt het team er naar de 24 uur van Le Mans al mee op. Als reden voor deze onverwachtse terugtrekking werd opgeven dat men het geld en de tijd ging stoppen in het nieuwe seizoen 2014, met als resultaat dat Strakka Racing komend jaar samen met de Dome S103 gaat racen in de LMP2 klasse van het FIA World Endurance Championship. 

 

dome racing for holland driving-fun com

Foto: (c) driving-fun.com

Dome is ook absoluut geen onbekende op het gebied van formule en endurance racing  en is daar al sinds 1979 in actief. Met verschillende auto’s heeft het merk al 18 jaar lang mee gereden in de 24 uur van Le Mans waarvan het bekendste voor ons de Racing For Holland Dome is. De Dome auto’s die in de jaren 1979 tot 1986 actief op le Mans waren: type’s als de Zero RL, RC 82, RC 83 en de RC 86, maar geen van deze auto’s wisten ooit de finish van deze race te behalen. Vanaf 2001 tot en met 2007 werd er door het team Racing for Holland met een Dome S101 op Le Mans gereden met als beste resultaat een zesde plek overall in 2003. Jan Lammers, Jeroen Bosch en Andy Wallace waren in dat jaar de coureurs van de Dome S101. In 2008, 2010 werd er met de nieuwe  Dome S102 gereden en in 2012 was het de eer aan het Pescarolo Team om er mee te rijden op Le Mans, echter zonder goed resultaat. 

 

dsc01004

Foto: Marco van de Bildt

De ervaring van Strakka Racing, de techniek van de Dome auto’s en de betrouwbaarheid van de Nissan motoren zou wel eens een goede combinatie kunnen zijn. De eerste keer dat we deze nieuwe Dome S103 van Strakka Racing in aktie kunnen zien is op 20 april 2014 tijdens de openingsronde van het FIA World Endurance Championship op het circuit van Silverstone.

 

 

Share