ALMS, voorbeschouwing Petit Le Mans.

Print Friendly, PDF & Email

Logo Petit Le Mans 2013Dit weekend, op zaterdag 19 Oktober, zal op Road Atlanta de 16de editie van de Petit Le Mans worden verreden. Petit Le Mans is de tiende en laatste race van het American Le Mans Series (ALMS) kampioenschap 2013, en is daarmee tevens de allerlaatste ALMS race, omdat de serie volgend jaar samen met de Grand Am opgaat in het United Sportscar Championship. Op de startlijst staan 35 wagens verdeeld over de vijf verschillende klassen. Een aantal kampioenschappen zijn al beslist, maar o.a. in de GTC klasse is de titelstrijd voor zowel de teams als de rijders nog open. Maar juist in deze klasse zullen de gedachten vooral uitgaan naar de deze week verongelukte Sean Edwards. NGT heeft besluiten om uit respect niet met de no. 30 wagen aan de start te verschijnen.

 

Met de startlijst bij de hand kijken we vooruit naar de Petit Le Mans. De grootste van de vijf klassen is de GT klasse met 11 wagens. In de beide prototype klassen komen in totaal 8 wagens aan de start, 4 in de P1, waar ook de DeltaWing mee rijd, en ook 4 in de P2 klasse. In de Challenge klassen LMPC en GTC staan  respectievelijk 7 en 8 wagens op de deelnemerslijst.

 

In de LM P1 klasse staan er 4 deelnemers op de lijst. Heel erg spannend was het over het algemeen niet dit seizoen. Klaus Graf en Lucas Luhr waren vrijwel in iedere race de snelste met de Muscle Milk Pickett Racing HPD wagen. Ook nu weer, in de eerste testen op Road Atlanta, waar ze gezelschap krijgen van Romain Dumas, staat de no. 6 HPD weer bovenaan de ranglijsten. Het is mooi om de Rebellion Racing Lola weer te zien op Road Atlanta. Na zes races afwezig te zijn geweest zijn ze er bij de seizoensafsluiter weer bij. Zij kunnen in deze race wat tegenwicht bieden aan de Muscle Milk HPD.

 

Muscle Milk winnaar Laguna Seca

Foto: (c) alms.com

LM P1 klasse

6. Klaus Graf / Lucas Luhr/ Romain Dumas. Muscle Milk Pickett Racing,  HPD ARX-03c HPD.

12. Nick Heidfeld / Neel Jani /Nicolas Prost. Rebellion Racing, Lola B12/60 Toyota.

16. Chris Dyson / Tony Burgess /Chris McMurry. Dyson Racing Team, Lola B12/60 Mazda.

0. Andy Meyrick / Katherine Legge. DeltaWing Racing Cars, DeltaWing DWC13 Elan.

 

De LM P2 klasse telt evenals de P1 klasse maar vier deelnemers, van twee verschillende teams. Beide teams verschijnen aan de start  met de HPD ARX-03b en zijn (inmiddels) aan elkaar gewaagd, waarbij Level 5 Motorsports over het gehele seizoen de snelste is. Level 5 heeft de titel voor 2013 al te pakken, maar bij de rijders moet de beslissing vallen in de laatste race op Road Atlanta. Scott Tucker gaat aan de leiding gevolgd door Scott Sharp op zes punten. Ook Guy Cosmo kan vanaf de vierde plaats de titel nog winnen. Franchitti, plaats drie, kan niet meer winnen omdat hij in dezelfde wagen zit als Tucker.

LM P2 klasse 

01. Scott Sharp / Anthony Lazzaro/ David Brabham. Extreme Speed Motorsports, HPD ARX-03b HPD

02. Ed Brown / Johannes van Overbeek /Rob Bell. Extreme Speed Motorsports, HPD ARX-03b HPD

551. Scott Tucker / Ryan Briscoe / Marino Franchitti. Level 5 Motorsports, HPD ARX-03b HPD

552. Guy Cosmo / Jonny Kane / Peter Dumbrek. Level 5 Motorsports, HPD ARX-03b HPD

 

De GT klasse is de grootste met 11 deelnemers. Zoals in ieder race dit seizoen zal ook deze laatste race een mooie strijd te zien geven in deze klasse. De wagens en coureurs zijn aan elkaar gewaagd, en dat zal bij de seizoensafsluiter niet anders zijn. Corvette Racing heeft de titel bij de teams al gewonnen. Bij de rijders gaat het nog ergens om. Jan Magnussen en Antonio Garcia (Corvette Racing) gaan aan de leiding, maar kunnen nog ingehaald worden door Dirk Müller met de BMW. Magnussen gaat voor de 115de keer van start dit weekend in een ALMS race, een record. Zijn team Corvette Racing gaat de boeken in als het meest succesvolle team met 82 overwinningen en 10 kampioenschappen in de GT klasse.

Het is goed om te zien dat Risi dit seizoen weer terug was bij de ALMS. Voor het kampioenschap doen ze niet meer mee, maar misschien kunnen ze nog wat laten zien in de laatste race. Dit seizoen hadden we als ‘nieuwkomer’ de Vipers erbij. Ze zaten er het hele seizoen goed bij en wisten de race op Road America te winnen. Voor het kampioenschap kwamen ze net wat tekort, maar ook zij zullen nog wat willen laten zien op Road Atlanta.

CORE Autosport komt zowel in deze klasse als in de LMPC klasse aan de start, en volgend jaar zullen zij het officiële fabrieksteam zijn voor Porsche in het United Sportscar Championship.

GT klasse

3. Jan Magnussen / Antonio Garcia /Jordan Taylor. Corvette Racing, Chevrolet Corvette C6 ZR1.

4. Oliver Gavin / Tommy Milner /Richard Westbrook.  Corvette Racing, Chevrolet Corvette C6 ZR1.

17. Wolf Henzler / Bryan Sellers /Nick Tandy. Team Falken Tire, Porsche 911 GT3 RSR.

23. Bill Sweedler / Leh Keen / Johnny Mowlem. Westport, CT Team West/ AJR/ Boardwalk Ferrari, Ferrari F458 Italia.

48. Bryce Miller / Marco Holzer /Emmanuel Collard. Paul Miller Racing, Porsche 911 GT3 RSR.

55. Uwe Alzen / Maxime Martin /Jörg Müller. BMW Team RLL, BMW Z4 GTE.

56. Dirk Müller / John Edwards/ Bill Auberlen. BMW Team RLL, BMW Z4 GTE.

62. Olivier Beretta / Matteo Malucelli / Robin Liddell. Risi Competizione, Ferrari F458 Italia.

91. Dominik Farnbacher /Marc Goossens / Ryan Dalziel. SRT Motorsports, SRT Viper GTS-R.

93. Jonathan Bomarito / Kuno Wittmer/ Tommy Kendall. SRT Motorsports, SRT Viper GTS-R.

06. Patrick Long / Colin Braun / Michael Christensen.  CORE autosport, Porsche 911 GT3 RSR.

 

Zeven deelnemers staan er op de startlijst voor de LMPC klasse. CORE Autosport komt zoals gezegd zowel in deze klasse als in de GT klasse uit. In deze klasse gaan ze samen met PR1 Mathiasen Motorsports aan de leiding in de stand om het kampioenschap. Maar ook BAR1 Motorsports en Performance Tech Motorsports maken nog kans op de titel, dus dat belooft een mooie strijd te worden dit weekend. Bij de coureurs gaat Mike Guasch aan de leiding, maar er zijn in theorie nog vijf rijders die de titel kunnen winnen.

LMPC klasse

7. Tomy Drissi / Rusty Mitchell /James French. BAR1 Motorsports, ORECA FLM09.

8. Kyle Marcelli / Chris Cumming /Stefan Johansson. BAR1 Motorsports, ORECA FLM09.

9. Bruno Junqueira / Duncan Ende/ Gustavo Menezes. RSR Racing, ORECA FLM09.

18. Tristan Nunez / Charlie Shears. Performance Tech Motorsports, ORECA FLM09.

25. Sean Rayhall / Oswaldo Negri. 8Star Motorsports ORECA FLM09.

52. Mike Guasch / David Cheng / Dane Cameron. PR1 Mathiasen Motorsports, ORECA FLM09.

05.  Jonathan Bennett / Tom Kimber-Smith / Mark Wilkins. CORE Autosport, ORECA FLM09.

 

Één van de meest attractieve en competitieve klassen van de ALMS is ongetwijfeld de GTC klasse, waarin alle teams met de Porsche 911 GT3 Cup wagen rijden. En voor ons Hollanders is het vooral interessant omdat er twee Nederlanders te bewonderen zijn. Jeroen Bleekemolen en broer Sebastiaan komen uit voor Alex Job Racing in de WeatherTech Porsche. Jeroen Bleekemolen en Cooper McNeil gaan aan de leiding van het kampioenschap met 131 punten.

Maar de race zal toch vooral overschaduwd worden door de afwezigheid van de deze week verongelukte Sean Edwards. NGT heeft besloten om uit respect niet met de no. 30 wagen aan de start te verschijnen. Edwards deelde deze wagen met Henrique Cisneros voor het grootste deel van het seizoen. Deze race zou Cisneros, die tweede staat in het kampioenschap, de wagen delen met Mario Franbacher en Kuba Giermaziak.

 

Jeroen Bleekemolen Alex Job Racing Porsche Sebring 2013

Foto: (c) alms.com

GTC klasse

10. Charlie Putman / Charles Espenlaub/ Darren Law. Dempsey Racing, Porsche 911 GT3 Cup.

11. Mike Hedlund / Jan Heylen /Jon Fogarty. JDX Racing, Porsche 911 GT3 Cup.

22. Cooper MacNeil / Jeroen Bleekemolen / Sebastiaan Bleekemolen. Alex Job Racing, Porsche 911 GT3 Cup.

27. Patrick Dempsey / Andy Lally / Joe Foster. Dempsey Racing, Porsche 911 GT3 Cup.

31. Nicolas Armindo / Christina Nielsen / Angel Andres Benitez. NGT Motorsport, Porsche 911 GT3 Cup.

44. Seth Neiman / Dion von Moltke / Brett Sandberg. Flying Lizard Motorsports, Porsche 911 GT3 Cup.

45. Nelson Canache Jr. / Spencer Pumpelly / Madison Snow. Flying Lizard Motorsports, Porsche 911 GT3 Cup.

66. Ben Keating / Damien Faulkner / Craig Stanton. TRG, Porsche 911 GT3 Cup.

 

De race gaat op zaterdag 19 oktober om 11:30 uur van start, 17:30 uur in Nederland. De race is te volgen op MotorsTV.

 

 

Share