Voorbeschouwing 24 uur van Le Mans 2013, deel 3, de LM GTE-Pro klasse.

Print Friendly, PDF & Email

banner24 uur van Le Mans 2013Een jaar lang wachten is bijna voorbij, en dan is het weer zover, de jaarlijkse 24 uur van Le Mans zal dan weer worden verreden. Een jaar lang hebben we afgeteld naar 22 Juni wanneer de de grootste autorace ter wereld, de 24 uur van Le Mans, van start gaat op het Circuit de la Sarthe. Een week lang zal Le Mans het centrum van de wereld zijn voor honderdduizenden autosport liefhebbers die naar Frankrijk komen om deze wedstrijd live mee te kunnen maken. De 81ste editie van deze endurance klassieker is tevens de 90ste ‘verjaardag’ sinds in 1923 de Grand Prix d’Endurance voor de eerste keer werd verreden. Met 56 auto’s en de daarbij behorende 168 coureurs die aan de start verschijnen belooft het weer een mooie wedstrijd te worden. In vier verschillende klassen prototypen en GT wagens zal 24 uur lang worden gestreden om de overwinning. We kijken vast vooruit naar de 24 uur van Le Mans 2013 in een serie van vier artikelen waarin we ieder van de klassen onder de loep zullen nemen. Vandaag kijken we naar de LM GTE Pro klasse. Gisteren en eergisteren hebben we de LM GTE Am en de LM P2 klasse bekeken. Morgen volgt nog de LM P1 klasse.

 

De GTE klasse is ook dit jaar weer verdeeld in de GTE-Pro en de GTE-Am klasse. De GTE-Pro klasse is de snelste van de twee, en er rijden in totaal elf wagens in mee terwijl dat er in 2012 nog negen waren.  Het is een mooie verdeling van merken en teams geworden. De merken auto’s die dit jaar in de GTE-Pro klasse meerijden en aan de start van de 24 uur van Le Mans zullen verschijnen zijn: Ferrari F458 Italia (3x) , Aston Martin Vantage V8 (3x), Chevrolet  Corvette C6-ZR1 (2x), Viper GTS-R (2x) en de nieuwe Porsche 911 RSR (2x).

In 2012 werd deze klasse gewonnen door de Ferrari F458 Italia met startnummer 51 van het Italiaanse AF Corse  gevolgd door nog een Ferrari F458 Italia maar dan van het Luxury Racing Team. De derde plek werd vorig jaar ingenomen door een Aston Martin Vantage V8 van Aston Martin Racing. Aston Martin heeft dit jaar ter ere van het honderd jarig bestaan van het merk hoog ingezet en neemt dit jaar met totaal vijf auto’s deel aan deze legendarische race. Van de elf wagens in deze GTE-Pro klasse zijn er maar liefst zes die ook het hele seizoen actief zijn in het FIA World Endurance Championship waarvan de 24 uur van Le Mans een onderdeel is. De vier auto’s van Corvette Racing en SRT Motorsport rijden het hele seizoen mee in de American Le Mans Series. 

De nieuwkomers dit jaar in deze klasse van de 24 uur van Le Mans zijn het team van SRT Motorsport en het Team Manthey. Het team van SRT Motorsport komt met de vijfde editie van de Dodge Viper naar Le Mans. Deze nieuwe Viper is sinds vorig jaar  al actief in de American Le Mans Series. De Viper was eind jaren negentig al zeer succesvol in Le Mans want daar wist de mooie en snelle auto een aantal keer de GTS klasse te winnen. Het uit Duitsland afkomstige Team Manthey komt naar de 24 uur van Le Mans met twee gloed nieuwe Porsches 911 RSR. Dit team is aangewezen door Porsche om deze nieuwe auto het heel seizoen in de World Endurance Series te rijden en zo de nodige ervaring op te doen om in 2014 goed voorbereid terug te komen in de LM P1 klasse. Het beste resultaat van deze nieuwe Porsche tot nu toe is een vierde plek in de Pro klasse tijdens de 6 uur van Silverstone.

 

 DSC09120

51. AF Corse – Ferrari 458 Italia

Gianmaria Bruni – Italië

Giancarlo Fisichella – Italië

Matteo Malucelli – Italië

Het Italiaanse team van AF Corse is dit jaar met 5 auto’s aanwezig. Het zijn natuurlijk allemaal auto’s van het merk Ferrari type F 458 Italia. In deze GTE-Pro klasse rijden er twee mee die gaan voor de klasse overwinning. Beide Ferrari’s van AF Corse in deze Pro klasse rijden ook mee in het WEC kampioenschap. De auto met no. 51 behaalde vorig jaar de overwinning in de Pro klasse en had daar 336 ronden voor nodig. Het wordt voor Giancarlo Fisichella, die met deze auto vorig jaar ook wist te winnen, al weer zijn vierde deelname aan deze race sinds hij gestopt is met het racen in de Formule 1. Gianmaria Bruni is ook een vaste rijder voor het team en zal dit jaar zijn zesde Le Mans race rijden. Gianmaria zat in 2012 ook in de winnende Ferrari 458 samen met Giancarlo Fisichella en Toni Vilander. Matteo Malucelli rijd dit jaar voor de zevende keer mee en heeft deze 24 uurs race race gereden in Ferrari en Aston Martin.

 

Viper no 53

53. SRT Motorsports – Viper GTS-R

Dominik Farnbacher – Duitsland

Marc Goossens – België

Ryan Dalziel – Groot Brittannië

De Viper met nummer 53 van SRT Motorsport heeft met hun drie coureurs veel ervaring in de auto zitten. In het coureursklassement van de American Le Mans Series staan Marc Goossens en Dominik Farnbacher na drie races op een gedeelde derde plek. De uit België afkomstige Marc Goossens “The Goose” rijd dit jaar voor de 14de keer mee aan de 24 uur van Le Mans en is al sinds 1990 actief in de racewereld. In 2012 reed hij nog mee in een Porsche 911 RSR van Prospeed Competition en eindigde als 23ste. Voor Dominik Farnbacher is Le Mans ook niet geheel onbekend, hij rijd zijn 6de Le Mans dit jaar, vorig jaar reed hij nog in de Ferrari F 458 van Luxury Racing waar ze tweede mee werden in de Pro klasse. Voor de Schot Ryan Dalziel is het zijn derde keer dat hij Le Mans rijd, in 2012 reed hij voor Starworks Motorsport in de LM P2 klasse en werd door mooi 1ste op slechts 24 ronden achterstand op de winnende Audi.

 

DSC00983

66. JMW Motorsport – Ferrari 458 Italia

Andrea Bertolini – Italië

Abdulaziz Turko Alfaisal – Saoedi Arabië

Khalid Al Qubaisi – Verenigde Arabische Emiraten

JMW Motorsport reed in 2012 ook mee in de Pro klasse van de 24 uur van Le Mans maar de Ferrari viel na 208 ronden helaas uit. Ook dit jaar gaan ze weer meestrijden om de winst met een Ferrari 458 Italia. Andrea Bertolini is van de drie coureurs degene met de meeste Le Mans ervaring want hij heeft als enige deze race al eens gereden en dat was in 2012 voor het AF Corse team en hij werd toen netjes vierde in de Pro klasse. Abdulaziz Turko Alfaisal heeft hoofdzakelijk in het verre oosten diverse Porsche Cup en Supercup races gereden en gewonnen, maar ervaring in de 24 uur van Le Mans is er niet. Khalid Al Qubaisi heeft ook veel Porsche races gereden in het verre oosten en was in 2012 in de A6 GT klasse en 2013 winnaar van de 24 uur van Dubhai in de A6 Pro klasse met o.a. Jeroen Bleekmolen en tijdens de afgelopen 24 uur van de Nürburgring werd hij nog 19de overall, dus de snelheid zit er wel in.

 

AF Corse Ferrari 458 Italia

71. AF Corse – Ferrari 458 Italia

Olivier Beretta – Monaco

Toni Vilander – Finland

Kamui Kobayashi – Japan

De Ferrari F458 Italia met nummer 71 is de tweede auto van AF Corse in deze Pro klasse. Met deze auto reed AF Corse ook mee in 2012 maar kwam toen niet verder als de vijfde stek in deze klasse. Olivier Beretta was één van de 2012 coureurs op deze auto en zal dit jaar voor de negentiende keer aan de 24 uur meerijden. Dit wordt het tweede jaar voor Olivier bij het team van AF Corse, en hiervoor heeft hij een aantal jaar voor Corvette Racing gereden . De Fin Toni Vilander reed vorig jaar nog mee in de winnende Ferrari no. 51  en zal voor de vijfde keer Le Mans rijden, en hij is al sinds 2007 een vaste coureur voor het team van AF Corse. De Japanner Kamui Kobayashi, na drie jaar Formule 1, is nieuw voor het team en heeft de eerste twee races van het WEC seizoen al in de Ferrari gereden en zal dus ook voor het eerst aan de start staan van de 24 uur van Le Mans.

 

Corvette Racing

73. Corvette Racing – Chevrolet Corvette C6-ZR1

Antonio Garcia- Spanje

Jan Magnussen – Denemarken

Jordan Taylor – Verenigde Staten

Het Amerikaanse Corvette Racing team er er dit jaar natuurlijk ook weer bij met twee mooie auto’s van het type C6-ZR1. Vorig jaar eindigde de auto met nummer 73 op een enigszins teleurstellende vijfde plek in het Pro klassement met een achterstand van tien ronden op de winnende Ferrari. Deze nummer 73 auto wist de afgelopen race op Laguna Seca in de American Le Mans Series nog op te winnen en is dus in vorm om een betere klassering neer te zetten dan vorig jaar.  De samenstelling van het rijderstrio is het zelfde gebleven als in 2012, te weten Antonio Garcia, Jan Magnussen en Jordan Taylor. Jan Magnussen rijd al sinds 2004 voor het Corvette Racing Team en is een vaste kracht binnen het team van Corvette Racing, hij begint dit jaar aan zijn vijftiende Le Mans. Antonio Garcia rijd sinds 2010 mee voor het team en zal dit jaar voor de zevende keer aan de start van deze 24 uurs race staan. Jordan Taylor kwam vorig jaar nieuw het team versterken en zal dit jaar dus zijn tweede Le Mans rijden.

 

Corvette Racing

74. Corvette Racing – Chevrolet Corvette C6-ZR1

Oliver Gavin – Groot Brittannië

Tommy Milner – Verenigde Staten

Richard Westbrook – Groot Brittannië

Deze Corvette auto met no. 74 wist in 2012 de finish van de 24 uur van Le Mans door technische problemen wel te halen maar doordat ze te weinig tijd op de baan reden werden ze niet genoteerd in het eindklassement. Het zijn weer dezelfde drie coureurs als vorig jaar en zullen er dus weer alles aan doen om nu wel goed te eindigen. Tommy Milner en Oliver Gavin zijn het hele jaar de vaste coureurs die in deze auto rijden tijdens het hele seizoen van de American Le Mans series, terwijl Richard Westbrook het team bijspringt tijdens de langere races zoals de 24 uur van Le Mans.  Oliver Gavin is de meest ervaren coureur op deze auto want hij rijd al sinds 2001 Le Mans en voor Corvette Racing. Richard Westbrook  en Tommy Milner zijn beide wat jonger en zijn alle twee pas drie keer aan de start van de 24 uur van Le Mans verschenen. Het is tevens de vraag of dit het laatste jaar is dat we de Corvette C6-ZR1 te zien zullen krijgen en of er volgend jaar een opvolger is, zoals de nieuwe Corvette Stingray.

 

Porsche 911 RSR

91. Porsche AG Team Manthey – Porsche 911 RSR

Marc Lieb – Duitsland

Richard Lietz – Oostenrijk

Romain Dumas – Frankrijk

Het Porsche team Manthey komt met twee gloednieuwe en speciaal voor de WEC ontworpen Porsche’s 911 RSR (997) naar Le Mans. Het Duitse Team Manthey zal 2013 als leerjaar gebruiken om in 2014 goed voorbereid met een nieuwe Porsche LM P1 auto te gaan rijden. De coureurs zijn dan ook niet de eerste de beste. Marc Lieb en Richard Leitz reden vorig jaar nog beide in de Pro Porsche voor Felbermayer Proton maar vielen na 185 ronden uit, maar in 2011 werden ze in dezelfde auto nog vierde. Beide coureurs zijn zeer ervaren in het rijden van Porsche. Romain Dumas heeft 12 keer de 24 uur van Le mans gereden voor o.a Pescarolo en Audi Sport en het laatst genoemde team heeft hij in 2010 ook gewonnen in de LM P1 klasse. Een zeer ervaren team in de auto dus.

 

Porsche AG Team Manthey

92. Porsche AG Team Manthey – Porsche 911 RSR

Jörg Bergmeister –  Duitsland

Patrick Pilet  – Frankrijk

Timo Bernhard – Duitsland

Beide Porsches rijden dit hele seizoen ook mee in het FIA World Endurance Championship hun beste klassering was een vierde plek op Silverstone en een vijfde plek op Spa-Francorchamps. De Porsche met startnummer 92 zal ook bestuurd worden door drie ervaren coureurs. Jorg Bermeister is een echte Porsche rijder en heeft al 11 keer mee gereden aan de 24 uur van Le Mans en reed in 2012 mee voor het Flying Lizard Team was helaas naar 114 ronden uitviel. Voor Patrick Pilet wordt het zijn 5 de Le Mans welke hij vorig jaar ook voor Flying Lizard reed in de AM Klasse en deze als 27ste algemeen eindigde. Timo Bernard rijd vanaf 2001 met diverse Porsche’s in o.a  de American Le Mans Series en in 2010 won hij 24 uur van Le Mans 2010 in een Audi R15.

 

SRT Viper no 93

93. SRT Motorsports – Viper GTS-R

Tommy Kendall – Canada

Jonathan Bomarito – Verenigde Staten

Kuno Wittmer – Canada

Viper is dit jaar weer te bewonderen met hun nieuwe model de GTS-R en wordt gerund door het Amerikaanse SRT Motorsport. Beide Vipers rijden dit seizoen mee in de American Le Mans Series waar ze goed mee kunnen in het GT geweld. De coureurs die deze auto besturen hebben echter weinig of geen ervaring in de lange afstand races. Tommy Kendall en Kuno Wittmer zijn sinds vorig jaar actief in GT races en alleen Tommy heeft in 2010 al een keer meegereden aan deze 24 uurs race en deed dat toen in een Porsche 911 GT2 voor het team van Konrad Motorsport. Kuno Wittmer rijd samen met Jonathan het hele seizoen in de American Le Mans Series verder reed Jonathan  een paar jaar mee in de SCCA World Challange 2008 / 2011.

 

 24 uur van Le Mans 2013 Aston Martin

97. Aston Martin Racing – Aston Martin Vantage V8

Darren Turner – Groot Brittannië

Stefan Mücke – Duitsland.

Peter Dumbreck – Groot Brittannië

Van de vijf Aston Martins Vantage V8 nemen er drie deel aan de Pro klasse. De nummer 97 eindigde in 2012 nog als derde in de Pro klasse, hun achterstand op de no. 2, de Ferrari van Luxury Racing, was toen slechts 1 ronde. Ook deze Aston Martin is het hele jaar actief in de WEC, en ze wisten de openingsrace op Silverstone te winnen en de 6 uur van Spa-Franchorchamps eindigde ze als vierde. Stefan Mücke en Darren Turner reden vorig jaar ook op deze auto tijdens de 24 uur van Le Mans. Stefan Mücke rijd sinds 2007 voor het team van Aston Martin en Darren Turner sinds 2004. Darren Turner was de teamgenoot van Jos Verstappen in 2009 toen ze reden in de LMP1 klasse met een Lola Aston MartinB09/60. Peter Dumbreck reed in 2006/2008 en 2010 met een Spyker uit Zeewolde in de GT klasse en deed dat met diverse Nederlandse coureurs. Vorig jaar reed hij met JRM in een HDP ARX-03 en werd daar zesde algemeen.

 

AMR Aston Martin Vantage V8

98. Aston Martin Racing – Aston Martin Vantage V8

Bruno Senna – Brazilië

Frédéric Makowiecki – Frankrijk

Rob Bell – Groot Britanië

De Aston Martin met nummer 98 is de enige van de vijf Aston Martins die niet het hele WEC seizoen rijden, maar aan de 6 uur van Spa-Francorchamps deden ze wel mee en werden gelijk netjes tweede achter de Ferrari F458 van AF Corse. Dit team heeft misschien coureurs op de auto zitten die niet veel Le Mans ervaringen hebben maar het zijn wel hele snelle coureurs. Bruna Sena heeft alleen in 2009 voor het Team Oreca Matmut de 24 uurs race gereden maar haalde de finish niet. De fransman Frédéric Makowiecki heeft hiervoor twee jaar gereden voor het Luxury Racing team in een Ferrari 458 met als beste resultaat een tweede plaats in de Pro klasse in 2012. Voor Rob Bell wordt het zijn zesde 24 uur van Le Mans en in 2011 was hij een teamgenoot van Xavier Maassen en ze eindigde met hun Ferrari F 458 op de 24 plaats algemeen.

 

Aston Martin V8 Vantage

99. Aston Martin Racing – Aston Martin Vantage V8

Pedro Lamy – Portugal

Bill Auberlen – Verenigde Staten

Paul Dala Lana – Canada

De derde Aston Martin Vantage V8 in de Pro klasse is de wagen met nummer 99. Deze auto werd nog derde, in de Pro Klasse, tijdens de WEC race op Silverstone maar slechts zesde tijdens de 6 uur van Spa. Bill Auberlen is een zeer ervaren coureur die voornamelijk in de verenigde Staten actief is en dit jaar voor de vijfde keer de 24 uurs race in Frankrijk rijd. Hij rijd daar al sinds 1990 zijn rondjes en de laatste jaren voor voor in een BMW voor het RLL team en ook dit jaar met de nieuwe BMW Z4 GTE. Pedro Lamy rijd dit jaar voor de 13de keer de 24 uur van Le Mans, hij vier keer voor Peugeot uitgekomen in de LMP1 klasse met een tweede plek algemeen als beste resultaat. Vorig jaar reed hij mee in een Corvette C6 ZR1 voor het team van Larbre Competition. Paul Dana Lana heeft de afgelopen drie jaar in de Verenigde Staten geracet in de Grand Am en zal dit jaar voor het eerst de Franse 24 uurs race rijden.

 

Alle foto’s (c) Marco van de Bildt, behalve no. 53 (c) 24h-lemans.com, no. 93 (c) SRT Viper.

 

 

 

Share