Silverstone, openingsrace van de European Le Mans Series 2013.

Print Friendly, PDF & Email

2012 ELMS logo European Le Mans SeriesZaterdag 13 April wordt op het legendarische Engelse circuit van Silverstone de openingsrace van het nieuwe seizoen van de European Le Mans Series 2013 verreden. Deze drie uur durende race is de eerste van de in totaal vijf races telende kalender van dit jaar. Het aantal deelnemers voor deze openingsrace is blijven steken 25 stuks hetgeen 4 lager is dan wat in eerste instantie was aangegeven. Er wordt gereden in vier verschillende klassen waarvan de LMP2 niet alleen de grootste is maar de klasse waar de snelste auto’s in rijden. Er rijd in deze race helaas maar één Nederlander mee en dat is Jeroen Bleekemolen en hij is terug te vinden in een Porsche 911 GT3 RSR uit de GTC klasse.

 

Het schema van de European Le Mans Series is dit jaar  in totaal 5 races groot en het 5,8 kilometer lange circuit van Silverstone is de gastheer van deze openingsrace. Deze race valt samen met de openingsrace van het FIA World Endurance Championship (WEC) die op Zondag verreden gaat worden. Door een combinatie van deze twee mooie races te maken in één weekend hopen ze natuurlijk de bekendheid te vergroten en meer toeschouwers te trekken. Vorig jaar reden de auto’s in de European Le Mans Series nog races van zes uur, maar die zijn met ingang van dit jaar ingekort naar drie uur.Het aantal deelnemers voor deze openingsrace is blijven steken op totaal 25 stuks, hetgeen 4 lager is dan we in eerste instantie wisten te melden. Er wordt dit jaar weer geracet in vier verschillende klassen te weten: LMP2. LM PC, LM GTE en GTC.

 

Thiriet by TDS Racing

Foto: Marco van de Bildt

De LMP2 klasse is met negen deelnemers de grootste klasse en Nissan is hier de grootste motoren leverancier want het Japanse merk levert aan vijf teams hun krachtbron. Opvallend in deze klasse is hier de terugkeer van het legendarisch merk Alpine die samen met Signatech dit seizoen voor de eer in de LMP2 klasse gaan strijden. Van de negen deelnemende teams rijden ervan acht ook mee in de 24 uur van Le Mans en staat er één van op de reservelijst (DKR Engeneering). Na deze race op Silverstone kunnen de teams zich tijdens de race op Imola van 7-9 mei nog verder voorbereiden op die ene 24 uurs race.

De LMPC klasse is met drie auto’s de kleinste klasse dit seizoen. De drie deelnemende Formula Le Mans-Oreca 09 auto’s rijden voor het Endurance Challenge Team en hebben meestal jonge en onbekende coureurs als rijders in dienst.

 

Foto: Marco van de Bildt

In de LM GTE klasse rijden dit seizoen acht auto’s mee. Het zal dit jaar een strijd worden tussen de  merken Ferrari (5 auto’s) en Porsche (3 auto’s ). Het zeer ervaren team van AF Corse is met twee Ferrari’s F485 Italia  aanwezig. Ferrari wordt verder nog door twee Britse teams vertegenwoordigd, zo is JMW Motorsport met één auto aanwezig en het nieuwe team van RAM Racing zal dit debuutseizoen met twee Ferrari’s F458 Italia de strijd aangaan. De  drie Porsches 911 GT3 RSR zijn in handen van de teams: IMSA Performance Matmut, Proton Competition en het Belgische Prospeed Competition.

In de GTC klasse rijden dit jaar 5 auto’s mee bestaand uit vier verschillende merken, te weten Ferrari, BMW, Audi en Porsche (2). De enige Ferrari F458 Italia is in handen van het Italiaanse AF Corse, terwijl de Audi R8 LMS door het Amerikaanse Momo Megatron DF1 wordt aangestuurd. De enige BMW Z4 die rijd mee voor het Britse team van Ecurie Ecosse en de twee Porsche’s 911 GT3 RSR in handen zijn van Autorlando Sport. Jeroen Bleekemolen is helaas de enige Nederlandse coureurs die in de ELMS meerijd, en hij doet dit voor het team van Autorlando Sport in een Porsche 911 GT3 RSR.

De race op het circuit van Silverstone wordt live uitgezonden via Motors TV van 15.45 uur tot 19.15 uur en de complete deelnemerslijst is terug te vinden op: http://www.europeanlemansseries.com/en/s52_circuits/s52p06_engages.php?circuit=6&annee=2013.

 

 

Share