ELMS: Jota Sport wint de openingsrace op Silverstone.

Print Friendly, PDF & Email

2012 ELMS logo European Le Mans SeriesHet Engelse Jota Sport heeft de eerste race in de European Le Mans Series op zijn naam geschreven. In barre weersomstandigheden  was het de Zytek Nissan Z11SN van Jota Sport met Oliver Turvey en Simon Dolan achter het stuur die onder code rood de winst wist te behalen. In de LM GTE klasse was het de Porsche 911 GT3 RSR van Proton Competition die er met de overwinning vandoor ging. Door de hevige regelval op het circuit werd er door de organisatie besloten om drie kwartier voor het einde de race vroegtijdig af te vlaggen er was toen al driekwart van de race gereden.

 

De eerste race in de European Le Mans series die werd verreden op het circuit van Silverstone duurde helaas geen drie uur zoals gepland was, maar werd door de hevig regenval ingekort met drie kwartier. Het laatste deel van de race werd er ook nog eens drie kwartier achter de safetycar gereden, deze was op de baan gekomen nadat vele auto’s door de gladheid links en rechts de baan afgleden. Uit deze toch wel aparte race is het team van Jota Sport als winnaar uit de bus gekomen want zij wisten hun auto het eerste deel van de race het beste op de baan te houden. De Zytek-Nissan Z11 Sn van Jota Sport had zich op pole gekwalificeerd maar kon deze positie na de start niet vasthouden en werd door diverse LMP2 auto’s gepasseerd. Maar door aanhoudende regen en de steeds slechter wordende baan vlogen diverse LMP2 auto’s van de baan en moeten al dan niet naar binnen voor herstel. Door deze chaos kon Jota zijn koppositie weer terug pakken en deze tot het einde vasthouden. Als tweede in de LMP2 klasse eindigde de Oreca 03 – Judd van Race Performance en de derde plek werd opgeëist door Thiriet By TDS Racing die met een Oreca 03 – Nissan reed.

 

ELMS silverstone JOTA

Foto: (c) DPPI / ELMS

In de LM GTE klasse was de Porsche 911 GT3 RSR van Proton Competition met Christian Ried, Gianluca Roda en Nick Tandy achter het stuur die als eerste eindigde. De Porsche van Proton moest in het begin van de race genoegen nemen met een derde plek achter de Ferrari’s, maar naarmate het weer slechter werd kon Nick Tandy opklimmen naar een eerste plek en hij wist deze ook vast te houden tot het einde.  Het debuterende en uit  Engeland afkomstige RAM Racing wist met hun twee Ferrari’s F458 Italia op een mooie tweede en derde plaatst te eindigen. De Porsche 911 GT3  RSR van het Belgisch Prospeed Competition moest genoegen nemen met een vierde stek .

 

ELMS Silverstone safetycar

Foto: (c) DPPI / ELMS

De overwinning in de LMPC klasse was voor Anthony Pons en Soheil Ayari uitkomend voor Team Endurance Challenge en rijdend in een FLM Oreca-09. In de LMPC klasse reden maar drie auto mee en één auto haalde door te veel schade de finish niet.

De GTC klasse ging ook maar met drie auto’s van start al waren er eerder vijf ingeschreven, maar de twee Porsche van Autorlando Sport, met o.a. Jeroen Bleekemolen, verschenen helaas niet op de officiële startlijst. De GTC klasse kende ook één uitvaller en werd uiteindelijk gewonnen door Ollie Millroy, Andrew Smith en Alasdair McCaig in een BMW Z4 van het Britse team Ecurie Ecosse en de Ferrari F458 Italia van AF Corse werd tweede.

 

ELMS Silverstone ecurie ecosse

Foto: (c) DPPI /ELMS

Ondanks een race van slechts 1,5 uur en een safetycar periode van drie kwartier was de race zeker de moeite waard om te kijken  en ondanks dat bijna alle deelnemers wel een keer van de baan afgleden is het aantal uitvallers beperkt gebleven tot slechts vier.

De volgende race in de European Le Mans Series staat gepland op 17 en 18 mei en die zal worden verreden op het circuit van Imola of zoals het tegenwoordig zo mooi heet Autódromo Enzo é Dino Ferrari.

 

 

Share

One thought on “ELMS: Jota Sport wint de openingsrace op Silverstone.

Comments are closed.