Blancpain Endurance Series, 60 auto’s aan de start op Monza.

Print Friendly, PDF & Email

logo Blancpain endurance seriesOveral zit het tegen als het gaat om kalenders en startvelden vol te krijgen, maar niet bij de Blancpain Endurance Series. Op het Autodromo Nazionale Di Monza, waar het derde seizoen komend weekend van start gaat worden 39 verschillende teams verwacht met ruim 60 GT3 wagens. Sinds het begin van het kampioenschap zijn de deelnemersaantallen alleen maar gegroeid. Nog niet alle namen van de coureurs zijn ingevuld, maar nu al staan er zeven Nederlanders op de startlijst, waaronder o.a. Peter Kox, Yelmer Buurman, Xavier Maassen en Stef Dusseldorp. Niek Hommerson komt dit seizoen zijn titel uit 2012 verdedigen met de AF Corse Ferrari 458.

 

In totaal staan er dit seizoen 5 races op de kalender, dat is één minder ten opzichte van vorig jaar. Het Spaanse Navarra is dit jaar afgevallen. Evenals voorgaande jaren is het eerste raceweekend op Monza op het circuit Autodromo Di Monza, waar een race over drie uur zal worden verreden. De belangrijkste ontmoeting op de kalender is de 24 uur van Spa-Francorchamps. Daarnaast zal als laatste race van het seizoen de 1000 km. van de Nürburgring nieuw leven ingeblazen worden. De andere races zijn races van drie uur.

Evenals vorig seizoen bestaat het grote startveld uit drie categorieën. In de PRO Cup komen de professionele coureurs uit terwijl de PRO-AM  Cup open staat voor combinaties van professionele en amateur rijders. De derde klasse, de Gentlemen’s Trophy, is voor amateur coureur. Indeling bij Pro of Am klasse gebeurt op basis van de ranking van de coureurs door de FIA op basis van ervaring.

 

Nederlanders.

Op de startlijst staan zeven Nederlanders. Yelmer Buurman en Nick Catsburg komen in actie voor het Belgische Marc VDS Racing Team in de PRO-Cup. BMW fabrieksrijder Buurman deelt de BMW Z4 met Bas Leinders en Maxime Martin. Team genoten van Catsburg op de no. 4 wagen zijn Henri Moser en Markus Palttala. Ook Xavier Maassen en Stef Dusseldorp komen uit in de PRO-Cup. Maassen komt voor Prospeed uit op de Porsche 997. Dusseldorp rijdt met de Mclaren MP4-12C voor Hexis Racing.

In de Pro-Am Cup vinden we Peter Kox die de Blancpain Racing Lamborghini Gallardo deelt met Marc Hayek. Ook Klaas Hummel en titel verdediger Niek Hommerson komen uit in de Pro-Am Cup, respectievelijk in de Black Falcon Mercedes SLS AMG en de AF Corse Ferrari 458 Italia.

 

Het belooft een mooi seizoen te worden met de grote startvelden met daarbij nieuwe teams en coureurs, maar ook titel verdedigers zoals het Belgische team Belgian Audi Club Team WRT dat met twee mooie Audi’s R8 LMS Ultra naar Monza komt om de strijd aan te gaan met de BMW’s van Marc VDS Racing. Ook in de Pro-Am Cup komt de titelverdediger,  AF Corse met de Ferrari 458 Italia, weer in actie. Titelverdedigers Niek Hommerson en Louis Machiels delen de wagen met Andrea Bertolini.

 

Kalender Blancpain Endurance Series 2013:

14 april – Monza, Italië

2 juni – Silverstone, Groot Brittannië

30 juni – Paul Ricard, Frankrijk

28 juli – Blancpain Endurance Series

22 september – 1000 km. van de Nürburgring, Duitsland

 

 

Share