Voorbeschouwing 12 uur van Sebring.

Print Friendly, PDF & Email

logo 12 uur van Sebring 2013De 12 uur van Sebring, die dit weekend wordt verreden op Sebring International Raceway, is de openings race van het American Le Mans Series seizoen. Het zal de laatste maal zijn dat de 12 uur van Sebring deel uitmaakt van de American Le Mans Series (ALMS). Volgend jaar immers is er het gecombineerde ALMS-Grand-Am kampioenschap. Voor de 61ste editie van de endurance klassieker zijn 42 inschrijvingen verdeeld over de vijf verschillende klassen, LM P1, LM P2, GT, LMPC en GTC. Ook de DeltaWing zal er bij zijn in de LM P1 klasse. Op de startlijst staat één Nederlander. Jeroen Bleekemolen zal voor Alex Job Racing uitkomen in de GTC klasse.

 

De starlijst van de 61ste 12 uur van Sebring telt 42 inschrijvingen in 5 verschillende klassen, drie prototype klassen en twee GT klassen. Dit is het laatste jaar voor de LM P1 wagens. Met de  vorming van het nieuwe gecombineerde kampioenschap  in 2014 zal deze klasse niet meer deelnemen. In de LM P1 klasse zijn 7 deelnemers en de LM P2 klasse is met 5 deelnemers de kleinste klasse. De Prototype Challenge (LMPC) klasse telt 7 deelnemers. De GT klasse is met 12 deelnemers de grootste klasse op de voet gevolgd door de GT Challenge (GTC) klasse met 11 deelnemers.

 

LM P1

Zoals gezegd is dit de laatste maal dat er LM P1 wagens aan de start zullen verschijnen. Zeven staan er op de startlijst voor deze 12 uur van Sebring. Een aantal daarvan zullen we gedurende het seizoen vaker tegenkomen in het kampioenschap. Zoniet Audi. de meervoudig Le Mans winnaar zal er bij zijn met twee wagens, maar in het kampioenschap spelen ze geen rol. Het is wel voor het eerst dat er met hybride wagens wordt gereden op Sebring. Rebellion Racing is met twee wagens naar Sebring gekomen. Met één wagen, de nummer 12 met Nick Heidfeld en Neel Jani, zullen ze het hele ALMS seizoen rijden. In de laatste vrije training zijn de beide Rebellions het snelste.

 

Rebellion Lola Toyota vrije training Sebring 2013

Foto: (c) alms.com

Muscle Milk Picket Racing, de titelverdediger bij de teams, is er bij met één wagen. evenals vorig seizoen een HPD, maar dan wel de doorontwikkelde HPD-03c. Bij de rijders verdedigen Klaus Graf en Lucas Luhr de titel. Dyson Racing is er met één Lola Mazda, tegenover twee in het vorige seizoen. Mogelijk komt Dyson later in het seizoen nog met een tweede wagen. In de strijd om het kampioenschap zal het dit seizoen gaan tussen Muscle Milk Picket Racing, Dyson Racing en Rebellion Racing

Na deelnames bij de 24 uur van Le Mans en Petit Le Mans is de revolutionaire DeltaWing nu ingedeeld bij de LM P1 klasse. In de vrije trainingen mist de DeltaWing vooralsnog de snelheid om vooraan mee te doen.

LM P1

No.

Coureurs

Team

Auto

1

Marcel Fassler, Benoit Treluyer, Oliver Jarvis

Audi Sport Team Joest

Audi R18 e-tron quattro

2

Lucas di Grassi,Tom Kristensen, Allan McNish

Audi Sport Team Joest

Audi R18 e-tron quattro

6

Klaus Graf, Lucas Luhr, Romain Dumas

Muscle Milk Pickett Racing

HPD ARX-03c

12

Nicolas Prost, Nick Heidfeld, Neel Jani

Rebellion Racing

Lola B12/60 Toyota

13

Mathias Beche, Congfu “Frankie” Cheng, Andrea Belicchi

Rebellion Racing

Lola B12/60 Toyota

16

Chris Dyson, Guy Smith, Butch Leitzinger

Dyson Racing Team Inc.

Lola B12/60 Mazda

0

Andy Meyrick, Olivier Pla

DeltaWing Racing Cars

DeltaWing LM12 Elan

 

LM P2

De LM P2 klasse is de kleinste in aantal. Slechts vijf auto’s zijn er te vinden op de startlijst. Titelverdediger Level 5 Motorsports is met twee HPD ARX-03b wagens op Sebring aanwezig. Extreme Speed Motorsports, het team van Scott Sharp, heeft de overstap gemaakt naar de prototypen. Vorig jaar werd het team derde in het GT kampioenschap. Naast de vier HPD’s komt Greaves Motorsport met de Zytek Nissan aan de start. In de laatste vrije training ging de strijd vooral tussen Level 5 Motorsport en de Zytek van Greaves, waarbij de Level 5 no. 551 de beste tijd op de klok liet zetten.

LM P2

No.

Coureurs

Team

Auto

41

Tom Kimber-Smith, Christian Zugel,Eric Lux

Greaves Motorsport

Zytek Z11SN Nissan

552

Scott Tucker, Marino Franchitti, Ryan Briscoe

Level 5 Motorsports

HPD ARX-03b

01

Scott Sharp, Guy Cosmo, David Brabham

Extreme Speed Motorsports

HPD ARX-03b

02

Ed Brown, Johannes van Overbeek, Anthony Lazzaro

Extreme Speed Motorsports

HPD ARX-03b

551

Scott Tucker, Ryan Hunter-Reay, Simon Pagenaud

Level 5 Motorsports

HPD ARX-03b

 

GT

De altijd competitieve GT klasse ziet er weer geweldig uit met 12 wagens van 6 verschillende fabrikanten. Uiteraard is titelverdediger Corvette Racing weer aanwezig met twee Corvettes C6. Corvette Racing is het meest succesvolle team in de geschiedenis van de American Le Mans Series met acht GT1 kampioenschappen bij de teams en fabrikanten en 77 race overwinningen waarvan 50 met een 1-2.

De BMW Z4 GTE maakt z’n racedebuut op Sebring, het team BMW RLL is er met twee wagens, en de Viper is terug. SRT Motorsports komt met twee SRT Viper GTS-R’s, de eerste fabrieks deelname bij Sebring sinds 2000. Ook Risi Competizione is er weer. In 2011 werd het team vijfde in het kampioenschap en na de afwezigheid vorig seizoen komt Risi nu met één Ferrari 458. Het veld wordt verder aangevuld met een Ferrari 458 van Team West, twee Porsches en twee fabrieks Aston Martin Vantgage V8’s.

GT

No.

Coureurs

Team

Auto

3

Jan Magnussen, Antonio Garcia, Jordan Taylor

Corvette Racing

Chevrolet Corvette C6 ZR1

4

Oliver Gavin, Tommy Milner, Richard Westbrook

Corvette Racing

Chevrolet Corvette C6 ZR1

17

Wolf Henzler, Bryan Sellers, Nick Tandy

Team Falken Tire

Porsche 911 GT3 RSR

23

Bill Sweedler, Townsend Bell, Leh Keen

Team West/ AJR/ Boardwalk Ferrari

Ferrari F458 Italia

48

Bryce Miller, Marco Holzer, Richard Lietz

Paul Miller Racing

Porsche 911 GT3 RSR

55

Bill Auberlen, Maxime Martin, Jörg Müller

BMW Team RLL

BMW Z4 GTE

56

Dirk Müller, Joey Hand, John Edwards

BMW Team RLL

BMW Z4 GTE

62

Gianmaria Bruni, Olivier Beretta, Matteo Malucelli

Risi Competizione

Ferrari F458 Italia

91

Ryan Dalziel, Dominik Farnbacher, Marc Goossens

SRT Motorsports

SRT Viper GTS-R

93

Jonathan Bomarito, Tommy Kendall, Kuno Wittmer

SRT Motorsports

SRT Viper GTS-R

97

Darren Turner, Stefan Mucke, Bruno Senna

Aston Martin Racing

Aston Martin Vantage V8

007

Paul Dalla Lana, Billy Johnson, Pedro Lamy

Aston Martin Racing

Aston Martin Vantage V8

 

LMPC

In deze klasse, waarin iedereen met de Oreca FLM 09 rijdt, zijn zeven deelnemers. Titelverdediger Core Autosport is er dit jaar bij met één auto. Rijders Jonathan Bennet en Colin Braun eindigde vorig seizoen als de nummers twee en drie in het kampioenschap achter Alex Popow. Popow rijdt dit seizoen bij RSR Racing.

LMPC

No.

Coureurs

Team

Auto

7

Tomy Drissi, Rusty Mitchell, Chapman Ducote

BAR1 Motorsports

ORECA FLM09

8

Kyle Marcelli, Chris Cumming, Stefan Johansson

BAR1 Motorsports

ORECA FLM09

9

Bruno Junqueira, Alex Popow, Duncan Ende

RSR Racing

ORECA FLM09

52

David Cheng, Mike Guasch, David Ostella

PR1 Mathiasen Motorsports

ORECA FLM09

81

Micro Schultis, Patrick Simon, Pierre Kaffer

DragonSpeed Mishumotors

ORECA FLM09

05

Jonathan Bennett, Colin Braun, Mark Wilkins

CORE Autosport

ORECA FLM09

500

Tristan Nunez, Charlie Shear,  David Heinemeier Hansson

Performance Tech Motorsports

ORECA FLM09

 

GTC

In de altijd competitieve GTC klasse zijn 11 deelnemers, met daarbij de enige Nederlander Jeroen Bleekemolen. De Le Mans winnaar (2008, LM P2) wist in 2010 het rijders en team kampioenschap in de GTC klasse te winnen samen met Tim Pappas met de Black Swan Porsche. Dit jaar verschijnt hij aan de start met de WeatherTech – Alex Job Racing Porsche. In de laatste vrije training zit de snelheid er in ieder geval goed in, ze zetten de snelste tijd neer in de klasse.

 

Alex Job Racing Porsche Jeroen Bleekemolen Sebring 2013

foto: (c) alms.com

Flying Lizard Motorsports is dit seizoen te zien in de GTC klasse in plaats van de GT klasse. Vorig jaar werden ze vierde in het GT kampioenschap. Patrick Dempsey komt dit seizoen in de GTC klasse in actie met z’n eigen team, Dempsey Del Piero Racing, wat hij heeft opgezet samen met oud voetballer Alessandro del Piero. 

GTC

No.

Coureurs

Team

Auto

10

Michael Avenatti, Andrew Davis, Bob Faieta

Dempsey Del Piero Racing

Porsche 911 GT3 Cup

11

Mike Hedlund, Jan Heylen, Jon Fogarty

JDX Racing

Porsche 911 GT3 Cup

22

Cooper MacNeil, Jeroen Bleekemolen, Dion von Moltke

Alex Job Racing

Porsche 911 GT3 Cup

27

Patrick Dempsey, Andy Lally, Joe Foster

Dempsey Del Piero Racing

Porsche 911 GT3 Cup

30

Henrique Cisneros, Marco Seefried, Sean Edwards

NGT Motorsport

Porsche 911 GT3 Cup

31

Carlos Gomez, Mario Farnbacher, Kuba Giermaziak

NGT Motorsport

Porsche 911 GT3 Cup

44

Pierre Ehret, Alexandre Imperatori, Brett Sandberg

Flying Lizard Motorsports

Porsche 911 GT3 Cup

45

Nelson Canache Jr., Spencer Pumpelly, Brian Wong

Flying Lizard Motorsports

Porsche 911 GT3 Cup

66

Ben Keating, Damien Faulkner, Craig Stanton

TRG

Porsche 911 GT3 Cup

68

Al Carter, Kevin Estre, Carlos de Quesada

TRG

Porsche 911 GT3 Cup

99

David Calvert-Jones, Sascha Maassen, Lawson Aschenbach

Competiton Motorsports

Porsche 911 GT3 Cup

 

De 12 uur van Sebring is, met een kleine onderbreking, in Nederland live te volgen op MotorsTV vanaf 15:30 uur op zaterdag 16 Maart.

 

 

Share