FIA GT Series gaat van start op Nogaro, Zandvoort in Juli.

Print Friendly, PDF & Email

logo FIA GT SeriesKomend weekend gaat het FIA GT Series kampioenschap van start op het Franse Circuit Paul Armangac bij Nogaro. De dit jaar debuterende FIA GT Series is de opvolger van het door de SRO opgezette FIA GT1 World Championship en het FIA GT3 European Championship. De kalender van het kampioenschap telt zes raceweekenden, waarvan vijf op Europese circuits. Voor de laatste race in November is nog geen definitieve locatie bekend. In Juli komt het kampioenschap naar Circuit Park Zandvoort tijdens het Masters of Formula 3 weekend. Helaas zijn er geen (vooralsnog) Nederlandse teams of coureurs aanwezig.

 

In de drie jaar dat het FIA GT1 Wereld kampioenschap werd verreden waren er toch vaak problemen om  startvelden van acceptabele grootte te formeren. In de verslechterende economische omstandigheden waren de kosten voor de GT1 wagen en de verplaatsingen over de hele wereld simpelweg te groot voor de teams. Voor de SRO was dit reden genoeg om het roer om te gooien, en te stoppen met het wereldkampioenschap.

Het nieuwe door de SRO en FIA georganiseerde FIA GT Series kampioenschap begint met een bescheiden kalender van zes races. Voor de zesde en laatste race van het seizoen, in november, is nog geen definitieve datum en locatie. Maar waarschijnlijk wordt er geracet in het Midden Oosten. De FIA GT Series staan open voor wagens volgens GT3 specificatie, en voor de raceweekenden is het format overgenomen van het GT1 en GT3 kampioenschap van vorig jaar, d.w.z. twee sprintraces van twee uur met een pitstop.

Voor de eerste race op het circuit van Nogaro staan 26 wagens op de startlijst, en naar verluid is er nog meer belangstelling voor de volgende race in België. Er zijn 16 teams die met acht verschillende merken aan de start zullen verschijnen. Daaronder zijn enkele bekende namen uit voorgaande GT1 en GT3 kampioenschappen, zoals Vita4One Racing en Belgian Audi Club Team WRT die respectievelijk met de mooie BMW Z4 en de Audi R8 LMS aan zullen treden.

Een opvallende naam op de lijst is die van rallylegende Sebastian Loeb. Negenvoudig rally wereldkampioen Loeb komt met z’n eigen team, met twee McLaren MP4-12C wagens.

 

dsc07147

Foto: Marco van de Bildt

In het weekend van 6 en 7 Juli zal het FIA GT Series kampioenschap Circuit Park Zandvoort aandoen. Dit is ook het weekend van de Master of Formula 3. Helaas staan er (nog) geen Nederlandse teams of coureurs op de deelnemerslijst, maar dat zou nog kunnen veranderen voor Juli.

 

Kalender FIA GT Series:

1 April. Nogaro, Frankrijk

21 April. Zolder, België

7 Juli. Zandvoort, Nederland

18 Augustus. Slovakia Ring, Slowakije

13 Oktober. Navarra, Spanje

16 of 23 November. Midden Oosten, exacte datum en lokatie nog niet bekend

 

De startlijst voor de eerste race op Nogaro is hier te vinden.

 

 

 

Share