Deelnemerslijst 24 uur van Le Mans 2013 nader bekeken.

Print Friendly, PDF & Email

banner24 uur van Le Mans 2013Op vrijdag 1 februari j.l. was het eindelijk weer zover, want op deze dag werd vanuit Parijs door de ACO en de FIA  de deelnemers bekend gemaakt voor de 24 uur van Le Mans en de het FIA World Endurance Championship. De lijst met deelnemers voor de 24 uur van Le Mans bestaat uit 56 auto’s verdeeld over 4 verschillende klassen te weten de LM P1, LM P2, LM GTE-Pro en de LM GTE-Am. Net als in 2012 zal de 56ste deelnemer aan deze 81ste editie van de 24 uur van Le Mans niet racen voor een goede klassering, maar deze laatste deelnemer is uitgenodigd om te rijden met de nieuwste en innovatieve technologieën en ideeën . Ook dit jaar zijn er weer nieuwe deelnemers bijgekomen en bekende namen afgevallen, hoogste dus tijd om de voorlopige lijst eens te bekijken.

 

De snelste deelnemers zitten in de LM P1 klasse die dit jaar bestaat uit slechts acht auto’s en daarmee de kleinste groep is van dit jaar. Tijdens de 24 uur van Le Mans 2012 reden er nog 13 LM P1 auto’s mee in de race maar door de komst van nieuwe regels in 2014 voor o.a. de LM P1 auto’s wachten een aantal teams de ontwikkelingen af, of zijn al bezig met de ontwikkeling van een nieuwe auto. Audi zal de komende 24 uur  van Le Mans met drie auto’s aan de start verschijnen, de kampioenen van 2012 zullen dat doen met de 2013 versie van de Audi R18 E-tron quattro Hybrid. De grote concurrent van Audi en ook zeker kandidaat voor de overwinning is Toyota. Toyota Racing komt met twee auto’s naar Le Mans, de 2013 versie van de TS 030 Hybrid. In 2012 was Audi tijdens de 24 uur van Le Mans te sterk voor de Toyota’s maar de rest van het WEC seizoen wisten de Toyota’s enkele races te winnen, dus dat belooft dit jaar weer een mooie strijd te worden op het circuit van La Sarthe.

 

Foto: Marco van de Bildt

Foto: Marco van de Bildt

Andere deelnemers in de LM P1 klasse zijn de twee Lola’s B12/60 van het Zwitserse Rebellion Racing voorzien van Toyota motoren en een HDP ARX 03-c  van het Engelse Strakka Racing. In 2012 was Rebellion nog de snelste achter de winnende Audi’s.  

Helaas zullen we dit jaar de auto’s van o.a. Pescarolo Sport en van JRM racing moeten missen, beide teams hadden financiële problemen en ook OAK Racing is er in deze klasse dit jaar niet bij.  In tegenstelling tot voorgaande jaren rijd Jeroen Bleekemolen dit jaar niet mee in deze snelle klasse.

 De LM P2 klasse is ook dit jaar weer met 22 auto’s deelnemende auto’s de grootste groep die aan de start verschijnt en 12 van deze deelnemers rijden ook nog het hele seizoen in het FIA World Endurance Championship.  In deze groep zien we veel bekende namen terug die we vorig jaar ook al zagen maar er zijn natuurlijk ook enkele nieuwe deelnemers aanwezig. Het complete LM P2 podium van 2012 is er natuurlijk dit jaar ook weer bij, dat zijn Starworks Motorsport, Thiriet By TDS Racing en het uit Argentinië afkomstige team Pecom Racing. Nieuwe namen in deze LM P2 klasse zijn het Franse Sebastien Loeb Racing, het Britse Jota Sport en het uit China afkomstige KC Motorgroup Ltd. (KCMG). De KC Motorgoup is het eerst Chinese team dat deelneemt aan de 24 uur van Le Mans, dit team is al sinds 2007 actief in de motorsport.

 

dsc01789

Foto: Marco van de Bildt

In de LM P2 klasse komt het Franse OAK Racing dit jaar met drie auto’s, Morgan-Nissan, naar de 24 uur van Le Mans, maar ze zijn niet de enige die met meer dan één auto zullen gaan rijden in deze klasse. De teams van Gulf Racing Middle East, Greaves Motorsport en Lotus zullen ieder met twee wagens aan de start verschijnen. De motorbouwer Nissan is de LM P2 klasse weer de grootste leverancier want ze zijn terug te vinden in 16 auto’s. Andere motorbouwers in deze klasse zijn: Judd, Honda en Lotus.

De LM GTE-Pro klasse telt dit jaar 11 deelnemers en dat zijn er twee  meer als in 2012. De winnaars van deze klasse in 2012 was de Ferrari F458 Italia met nummer 51 van AF Corse rijd ook dit jaar mee net als de nummer  drie van vorig jaar de Aston Martin Vantage V8 van Aston Martin Racing. Het beloofd dit jaar weer een mooi strijd te worden in de GTE klasse want het is een mooie evenwichtige verdeling van auto’s geworden. Er zijn twee nieuwe teams die dit jaar meerijden en dat zijn de twee fabrieks Porsche’s 911 RSR die gerund worden door het Porsche AG Team Manthey en dat zijn twee Vipers GTS-R die door SRT Motorsport worden gerund. Natuurlijk zijn de twee Corvettes C6 ZR1 ook weer aanwezig en zowel Aston Martin Racing als AF Corse hebben twee auto’s in de strijd. Tenslotte staat er ook nog een Ferrari F458 Italia van het Engelse JMW Motorsport op de lijst.

 

Corvette 24 uur van Le Mans 2012

Foto: Frank de Ruiter

De LM GTE-Am klasse bestaat dit jaar uit 14 auto’s en dat is er één meer dan in 2012. Het complete podium van de GTE-Am klasse 2012 is ook dit jaar weer aanwezig om hun titels te verdedigen dat zijn de nummers twee en drie, AF Corse  en IMSA Performance Matmut en natuurlijk de winnaar en dat is de Corvette C6-ZR1 van Larbre Competition. AF Corse heeft totaal drie auto’s rijden in de Am klasse en is met totaal vijf Ferrari’s F458 Italia over de twee klassen wel het team met de meest auto’s. Labre Competition heeft ook net als in 2012 twee Corvettes rijden, en Aston Martin Racing heeft ook net als in de Pro klasse hier twee mooie Aston Martins Vantage V8 rijden.

In de GTE-Am klasse rijden dit jaar ook vier Porsche’s 911 GT3 RSR mee, IMSA Performance Matmut heeft twee van de vier in dienst, het Duitse Proton Competition en de nieuwkomer Dempsey Racing de andere twee Porsches. Er rijden in totaal zes Ferrari’s F458 Italia mee in de Am klasse en behalve AF Corse rijden de drie Amerikaanse teams, Krohn Racing, Extreme Speed Motorsport en 8Star Motorsport de andere Ferrari’s.

Reserve deelnemers zijn er ook dit jaar weer bij dit in het geval er teams voor de start uitvallen of hun financiële verplichtingen niet kunnen nakomen. De reserve deelnemers zijn er voor de LMP2 klasse, 6 stuks, en voor de GTE-Pro/Am klasse, 4 stuks.

 

De Green GT H2 (Foto: fiawec.com).

De Green GT H2 (Foto: fiawec.com).

De 56ste deelnemer is natuurlijk ook al bekend en dat is het Zwitserse team Green GT Technologies en die gaan rijden met een Green GT H2. De Green GT H2 auto rijd niet mee voor het klassement maar is uitgenodigd om zijn nieuwe technologieën te laten zien en in dit geval maakt de auto gebruik van waterstofcellen om een elektromotor aan te drijven. In 2012 was het 56ste deelnemer de Nissan Deltawing wat een zeer competitieve auto bleek te zijn.

Vele coureurs zijn al bekend en bij de meeste teams in de LM P1 en de LM GTE-Pro klasse zijn de meeste stoeltjes al bezet. Nederlandse coureurs komen tot nu toe nog niet op de lijst voor, dit in tegenstelling tot voorgaande jaren. Zo reden er in 2009 en 2010 acht Nederlandse coureurs mee, vorig jaar waren dat er slechts twee. Er rijden tot nu toe al wel twee coureurs uit België mee en dat zijn  Marc Goossens in een Viper GTS-R en Koen Wouters in een Oreca Nissan voor Boutsen Ginion Racing.

De complete lijst is hier terug te vinden maar zal voor dat het zover is op 22 juni nog wel enige wijzigingen ondergaan. Op 9 juni is de officiële testdag voor de deelnemers van de 24 uur van Le Mans en dan zullen alle auto’s te zien zijn op het circuit van La Sarthe.

 

 

Share