American Le Mans Series en Grand-Am in 2014 samen verder.

Print Friendly, PDF & Email

logo Grand-AM/ALMSVier maanden geleden was al bekend geworden dat de American Le Mans Series en Grand-Am als één serie verder zouden gaan, maar nu in aanloop naar de 24 uur van Daytona is ook meer bekend geworden met welke klassen de nieuw te vormen serie verder gaat. Zoals nu bekend is geworden wordt er vanaf 2014 in vier of vijf klassen geracet. De snelste klasse wordt gevormd door de LMP2 auto’s uit de American le Mans Series samen met de DP (Daytona Prototypes) uit de Grand-Am.

 

 

In 2014 rijden de American Le Mans Series en de Grand-Am samen in één serie, hoe deze gaat heten is nog niet bekend gemaakt. Wel weten we iets meer over hoe deze nieuwe serie er uit gaat ziet. Zoals het er nu naar uitziet vormen auto’s uit de LMP2 en de DP klasse samen de nieuwe hoofdcategorie en deze wordt aangevuld met fameuze Deltawing.  De prestaties van de verschillende wagens zullen via een balance of performance systeem aan elkaar gelijk gemaakt worden. Dit houdt in dat de prestaties van de Daytona Prototypes, LMP2 en de Deltawing zodanig worden aangepast dat ze alle drie in principe even snel kunnen zijn. Helaas zullen de snelle en duurdere LMP1 auto’s in de nieuwe serie niet worden toegelaten en kunnen dus vanaf 2014 alleen maar rijden in het FIA World Endurance Championship.

 

De Nissan DeltaWing tijdens de 24 uur van Le Mans 2012 (Foto: Marco van de Bildt).

De Nissan DeltaWing tijdens de 24 uur van Le Mans 2012 (Foto: Marco van de Bildt).

De tweede klasse wordt gevormd door de prototype auto’s uit de LMPC klasse van de American Le Mans Series, en ook deze auto’s zullen waarschijnlijk worden afgeknepen om zodoende de snelheid wat omlaag te brengen. 

De bestaande GT klasse uit de twee bestaande series zullen beide blijven bestaan en er komt waarschijnlijk nog een derde GT klasse bij. De huidige GTE auto’s uit de American Le Mans Series blijven welkom en zullen uitkomen in de GT-klasse, terwijl de Grand-Am GT en de GTC’s uit de ALMS samengevoegd worden in één klasse. Waarschijnlijk wordt er ook nog een derde GT klasse toegevoegd en dat zal dan de GX klasse zijn. De GX klasse werd dit jaar in het Grand-Am kampioenschap geïntroduceerd om nieuwe technologieën te stimuleren zoals het gebruik alternatieve brandstoffen. Dertien modellen zijn er tot nu toe geselecteerd en indien de klasse succesvol blijkt zal deze dus ook in het nieuwe kampioenschap blijven bestaan, echter pas twee merken hebben zich voor deze klasse in de Grand Am ingeschreven en dat zijn de Mazda 6 GX en de Porsche Cayman.

 

Corvette ALMS Laguna Seca

Foto: (c) alms.com

Voor de LMP1 auto’s is 2013  dus het laatste seizoen in de American Le Mans Series wat jammer is want juist dit seizoen heeft ook Rebellion Racing aangegeven mee te zullen rijden in koningsklasse van deze serie. De verdeling is aardig goed tussen de twee series want voor zowel de ALMS en de Grand Am rijden er in 2014 drie klasses mee. Het is echter de vraag hoe de auto’s de komende maanden technisch zodanig op elkaar afgesteld gaan worden dat ze ook daadwerkelijk allemaal even goed presteren.  Meer details over de nieuwe serie zoals de naam en de kalender 2014 worden in de loop van het jaar bekend gemaakt. Wij zijn dan ook er benieuwd hoe deze nieuwe serie, met races zoals de 24 uur van Daytona, 12 uur van Sebring en Petit Le Mans, er in 2014 uit gaat zien.   

 

Foto: (c) daytonainternationalspeedway.com

Foto: (c) daytonainternationalspeedway.com

 

 

Share

2 thoughts on “American Le Mans Series en Grand-Am in 2014 samen verder.

Comments are closed.