Toyota in 2013 met twee auto’s in het FIA World Endurance Championship (WEC).

Print Friendly, PDF & Email

Toyota tmg logoToyota maakte met de TS030 Hybrid in 2012 hun debuut in de LMP1 klasse van het FIA World Endurance Championship en na een moeizame start van het seizoen wisten de Japanse autobouwers er tenslotte drie races in het kampioenschap mee te winnen. Toyota heeft onlangs aangekondigd om ook in 2013 aan het FIA World Endurance Championship deel te nemen. De huidige Toyota 030 Hybrid wordt nu verder ontwikkeld en in 2013 zullen ze dan ook met twee vernieuwde auto’s aan het volledige seizoen deelnemen.

 

 

Toyota rijd sinds begin seizoen 2012 mee in het FIA World Endurance Championship, maar de eerste echte race was pas de derde ronde op de kalender te weten de 24 uur van Le Mans. De eerste twee races, de 12 uur van Sebring en de zes uur van Spa-Francorchamps moest het team missen omdat de auto nog niet gereed was als gevolg van een crash tijdens de eerste tests. Het echte debuut maakte de Toyota TS030 Hybrid tijdens de testdag voor de 24 uur van Le Mans op 3 juni. De beide Toyota’s hadden zich voor de 24 uur van Le Mans netjes gekwalificeerd op een derde en vijfde plek, tussen het geweld van de vier Audi’s. Helaas zou geen van de beide Toyota’s de 24 uur van Le Mans uitrijden. De Toyota no. 8 met Antony Davidson kwam in hun 82ste ronde hard in aanraking met een Ferrari van AF Corse hetgeen een spectaculaire crash teweeg bracht en het einde betekende van beide auto’s. Toyota no. 7 kwam niet verder dan ronde nummer 137 en moest door technische problemen de strijd opgeven.

 

 

In het FIA World Endurance Championship volgen na de 24 uur van Le Mans nog vijf races van ieder zes uur en Toyota weet drie van deze races op snelheid te winnen van hun directe concurrenten, de Audi’s.  Twee overige races in het WEC kampioenschap die Toyota niet weet te winnen zijn de 6 uur van Silverstone, daar worden ze tweede, en de 6 uur van Bahrein wordt door technische problemen de finish niet gehaald.

Het is voor de Toyota TS030 Hybrid een mooi seizoen geworden want ze kunnen goed meekomen met de top en zijn ze af en toe sneller dan de Audi’s. Door de goede resultaten van dit jaar heeft met bij Toyota besloten om in 2013 met twee Toyota’s in de WEC te gaan rijden en dus ook met minimaal twee auto’s deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans. Ze zijn bij de fabrikant nu druk bezig om de huidige auto te verbeteren, zo wordt de Full Hybrid aandrijflijn vernieuwd en de tweede elektromotor op de vooras verwijderd en dit alles voor een betere prestaties en betrouwbaarheid. 

 

toyota no 7

Foto: Marco van de Bildt

De coureurs voor de twee Toyota’s zullen dezelfde als dit jaar zijn te weten: Alex Wurz, Nicolas Lapierre en Kazuki Nakajima in de ene auto en Stéphane Sarrazin, Anthony Davidson en Sébastien Buemi in de andere auto. De vernieuwde en doorontwikkelde versie van de Toyota TS030 Hybrid komt in het nieuwe raceseizoen voor het eerst in actie tijdens de 6-uursrace van Silverstone op 14 april 2013. Voor die tijd ondergaat de raceauto nog vijf intensieve tests.

 

 

Share

One thought on “Toyota in 2013 met twee auto’s in het FIA World Endurance Championship (WEC).

Comments are closed.