SRO trekt zich terug uit FIA GT1 en GT3 kampioenschappen.

Print Friendly, PDF & Email

De Stephane Ratel Organisation (SRO) heeft aan de GT Commission meegedeeld in 2013 niet langer door  te kunnen gaan als promotor en organisator van het FIA GT1 World Championship en het FIA GT3 European Championship. De SRO zal op verzoek van de GT Commissie nog wel het 2012 seizoen afmaken, zij het in afgeslankte vorm. De gewijzigde kalender voor het resterende deel van het seizoen zal binnenkort bekend worden gemaakt.

 

Het persbericht van de SRO noemt de verslechterde economische situatie als belangrijkste reden voor het teruglopen van de startvelden in het GT1 Wereld Kampioenschap en het GT3 Europese Kampioenschap in de overvolle Sportscar racerij.

Het FIA GT1 World Championship begon in 2010. Het GT1 Wereld Kampioenschap kende vanaf de start problemen om de startgrid vol te krijgen. Het kampioenschap begon in 2010 met 24 wagens. Maar nadat 2011 met veel moeite 18 wagens bij elkaar gescharreld werden, zakte het aantal deelnemers gestaag tot 14 deelnemers bij de laatste race op het Portugese Portimao. Dit jaar werd de inschrijftermijn al verlengt tot eind augustus om deelnemers meer tijd te geven. Echter voor het verlopen van die termijn heeft Ratel al ingezien dat het waarschijnlijk niet zal gaan lukken om voldoende deelnemers voor 2013 bij elkaar te krijgen.

 

dsc07147

Foto: Marco van de Bildt.

Ook het FIA GT3 European Championship kende zo zijn problemen. Er waren de nodige wijzigingen op de kalender, en startvelden liepen terug in aantal. Zo stonden er vorig jaar in Zandvoort nog 30 wagens op de startlijst, maar bij de laatste race op Portimao kwam het trieste aantal van elf auto’s aan de finish.

Ook reglementswijzigingen waarbij GT1 en GT3 wagens in één kampioenschap zouden gaan rijden komend jaar konden potentiële deelnemers blijkbaar niet overtuigen, waarna de SRO zich helaas genoodzaakt zag om de handdoek in de ring te gooien. Waar het wel goed mee gaat zijn de Blancpain Endurance Series van de SRO. Vele deelnemers uit de GT1 en GT3 kampioenschappen hebben de overstap gemaakt naar de Blancpain Series. Veel racen en op mooie circuits, dat is waar het om gaat. Bij de eerste race op Monza dit jaar was er een startveld van maar liefst 55 wagens.

Bij de 24 uur van Spa zal de SRO Motorsports Group zijn jaarlijkse persconferentie geven, waarbij bekend zal worden gemaakt hoe de SRO verder gaat met haar GT en F3 Series. Ook zullen er voorlopige kalenders voor 2013 bekend worden gemaakt.

 

 

Share