Classic Le Mans 2012.

Print Friendly, PDF & Email

In het komend weekend van 7 en 8 juli wordt voor de zesde keer de Classic Le Mans gereden. Deze 24 uurs race wordt maar één keer in de twee jaar gehouden maar behoord door zijn uitstraling en zijn deelnemersveld wel tot één van de mooiste race van dit jaar. Er wordt net als in de voorgaande editie geracet in 6 verschillende groepen en daardoor is het aantal auto’s en de diversiteit  enorm groot. Er wordt gebruik gemaakt van het gehele originele 13,6 kilometer lange circuit van La Sarthe. Tijdens de vijfde editie van van de Classic Le Mans in 2010 kwamen er ruim 100.000 bezoekers op dit spektakel af en de verwachting is dat ook dit jaar dit aantal wordt gehaald of overschreden. Aan dit spektakel doen dit jaar in totaal 414 auto’s mee komend uit de periode 1923 tot en met 1979.

 

Deze historische race wordt natuurlijk verreden over het 13,6 kilometer lange circuit van La Sarthe en de aanvang hiervan is op zaterdag 7 juli om 16.00 uur en wordt afgevlagd 24 uur later op zondag 8 juli om 16.00 uur. Het totale deelnemersveld bestaat dit jaar uit maar liefst 414 auto’s verdeeld over 6 verschillende groepen, iedere groep omvat een bepaalde periode die valt tussen 1923 en 1979. Iedere groep bestaat uit 69 deelnemers maximaal en zijn er ook nog 36 reserve deelnemers ingeschreven. Er is dus meer dan genoeg animo voor dit mooie raceweekend.

 

DSC03327

Foto: Marco van de Bildt

 Iedere groep rijd gedurende de 24 uur drie keer een stint van 50 tot 60 minuten. De stints zijn verdeeld over de dag en de nacht. Het is de bedoeling dat iedere groep zowel ‘s nacht als overdag rijd.  In totaal zijn er 69 teams die in iedere groep een auto heeft rijden en het team wat uiteindelijk de meeste punten heeft uit alle zes de groepen heeft de race gewonnen.  Auto’s die mee mogen rijden moeten aan één belangrijk criterium voldoen, en dat is dat het type auto in de periode tussen 1923 en 1979  de 24 uur van Le Mans heeft gereden. Het hoeft niet de originele auto te zijn maar wel het juiste merk en type.

Merken die we het meeste te zien krijgen zijn de Porsche’s, Jaguars, Bugatti’s, Alfa Romeo, Lotus en natuurlijk het Engelse Aston Martin. Je kan je voorstellen dat bij 414 deelnemende auto het aantal coureurs ook enorm moet zijn. Het is echter niet verplicht om net als de echte 24 uur van Le Mans drie coureurs per auto te hebben. Er zijn ook coureurs die in meerdere groepen deelnemen. Er zijn natuurlijk ook weer een aantal Nederlandse coureurs aanwezig en dat zijn er dit jaar totaal 9 stuks. Opvallend is vooral de deelname van vele Engelse automerken uit het verleden in echter de meeste hiervan bestaan helaas niet meer, gezien dit  rijke verleden is het niet vreemd dat er ieder jaar weer zoveel Engelse fans aanwezig zijn bij de 24 uur van Le Mans.

 

DSC03395

Foto: Marco van de Bildt

De zes verschillende groepen waaruit deze Classic Le Mans 2012 uit bestaat zijn de volgende:

Groep 1:

Auto’s die hebben meegereden in de 24 uur van Le mans in de periode 1923 tot en met 1939. De oudste deelnemende auto uit deze groep is een Bugatti 35B uit 1924. Bugatti wist echter pas in 1935 voor het eerst de 24 uur van Le Mans te winnen toen met een Bugatti 57G. Bugatti s in deze groep wel als merk  met 14 auto’s het meest aanwezig. De oudste deelnemende winnaar van de 24 uur van Le Mans in deze groep is een Lorraine Dietrich B3/6 Sport uit 1925 die toen ruim 2233 kilometer aflegde in 129 ronden (de winnende Audi in 2012 reed  5181 kilometer in 378 ronden). Andere merken die meerijden in deze groep zijn: Bentley, Talbot, Delahaye, Aston Martin, Morgan, MG, Riley, Singer, Alfa Romeo, Amilcar, Laganda, Inicta, BMW, Lombard, Simca, Stutz, Chrysler, O.M en het Franse Salmson.

 Groep 2:

Auto’s die hebben meegereden in de 24 uur van Le Mans in de periode 1949 tot en met 1956. In deze periode was het Engelse merk Jaguar wat regelmatig goede zaken deed. Zo wist het merk in deze periode vijf keer de 24 ur van Le Mans te winnen en deze drie types zien we natuurlijk terug op de startgrid van deze groep. In deze periode neemt ook Porsche voor het eerst deel aan de 24 uur van Le Mans en doet dat nog tot op de dag van vandaag. Merken die we we ook nog gaan zien op de grid van deze groep zijn: Lancia, Fiat, Maserati, Fraser Nash, Aston Martin, Triumph, Ferrari, Kieft, Morgan, Austin Healey, Mercedes Benz, Ac Ace, DB HBR, Allard, Renault, Lotus, Skoda, Osca, Deutch Bonnet, Cooper  en MG.

 

20090613-dsc00139

Foto: Marco van de Bildt

Groep 3:

Auto’s die hebben meegereden in de 24 uur van Le Mans in de periode 1957 tot en met 1961. In deze vijfjarige periode was het merk Ferrari sterk in opkomst en wist de race dan ook drie keer te winnen. Echter niet in 1959 want toen was het de beurt aan de Aston Martin DBR1 om de race te winnen. Het is tot nu toe de enige overwinning van dit mooie Engelse merk geweest. In deze periode was de snelheid aanzienlijk toegenomen en ook de afgelegde afstand die ongeveer 4200 kilometer bedroeg. Andere deelnemende merken in deze groep zijn : Lotus, Jaguar, Cooper Margan, Deep Sanderson, Saab, Panhard, Abarth Simca, Alfa Romeo, Maserati, Austin Healy, DB HBR, Chevrolet Corvette, Ac Ace, MG, Osco en natuurlijk niet te vergeten Porsche.

Groep 4:

Auto’s die hebben meegereden in de 24 uur van Le Mans in de periode 1962 tot en met 1965. Deze korte periode werd gekenmerkt door de dominantie van het merk Ferrari. Het Italiaanse automerk wist  in deze periode alle 24 uur van Le Mans races met overtuiging te winnen. Ieder jaar overigens met een ander type auto zo waren er de Ferrari 250 en 275 en de Ferrari 330 LM en 275 LM. Merken die we uit deze periode ook mogen bewonderen de komende Classic Le Mans zijn: Ac Corba, Ford GT40, ElvaGT 160, Aston Martin DP 212, Lister Coupe, Morgan, Alpine, Lotus,  Marcos Mini, MB , TVR, Jaguar Type E, Alfa Romeo, Sunbeam Alpine, Bizzarrini, Porsche en de schitterende  Triumph Spitfire uit 1964.

Groep 5:

Auto’s die hebben meegereden in de 24 uur van Le Mans in de periode 1966 tot en met 1971. Deze periode van zes jaar werd vooral gedomineerd door het merk Ford die met met de Ford GT40 4 van de 6 races in deze periode wist te winnen. Ook werd in 1970 voor het eerst de 5000 kilometergrens overschreden en was er voor de Nederlander Gijs van Lennep succes, die wist in 1971 in een Porsche 917K de Le Mans race te winnen in een nieuw record met een afstand van ruim 5335 kilometer. Andere merken die we in deze klasse kunnen bewonderen zijn o.a : Ferrari, Lola, Costin Nathan, Howmet TX, Alpine A 210, Alfa Romeo, Nomad BRM, Chevron en de snelle en bloedmooie Corvette uit 1968.

Groep 6:

Auto’s die hebben meegereden in de 24 uur van Le Mans in de periode 1972 tot en met 1972. Deze laatste periode die meerijd aan de Classic Le Mans 2012 werd door Porsche en Matra gedomineerd in overwinningen. Het merk Matra wist met de Matra MS 670 drie keer  te winnen met achter het stuur o.a Henri Pescarolo. Porsche was in deze periode ook goed voor drie eindoverwinningen in de 24 uur van Le Mans. Porsche reed o.a met de 936  met Jacky Ickx en Gijs van Lennep die in 1976 voor de tweede keer de winst wist te pakken.  Andere merken uit deze mooie periode zijn o.a BMW, Lola, Chevron, Ferrari, Duckham, De Tomaso, Osella, Inaltera, Gulf, Cheetah, Moynet, WM, Sauber, Dodge en een Franse Mirage.

 

DSC03306

Foto: Marco van de Bildt

Het beleven van dit evenement is natuurlijk mogelijk door er kaarten voor te kopen en er gewoon weer een weekend naar toe te gaan, maar het een en ander is ook weer op tv te volgen via Motors TV. Voor verdere informatie over dit spektakel verwijzen wij je graag door naar o.a www.lemansclassic.nl of naar www.lemansclassic.com.

 

 

 

Share