Yelmer Buurman rijd met Status GP de 24 uur van Le Mans.

Print Friendly, PDF & Email

Yelmer Buurman zal tijdens de 80ste editie van de 24 uur van Le Mans één van de drie coureurs zijn die de LM P2 bolide van de Ierse Status Grand Prix zal besturen. Het is voor Yelmer de eerste keer dat hij deelneemt aan deze spectaculaire 24 uurs race die verreden wordt op het circuit van La Sarthe. Yelmer is één van de twee Nederlanders die dit jaar meerijd aan deze mooie race, de tweede is natuurlijk Jeroen Bleekemolen die voor het Rebellion Racing team deelneemt in de LM P1 klasse. 

 

Yelmer Buurman is afkomstig uit Ubbergen (in de buurt van Nijmegen) en is 25 jaar oud. Zijn vader is Herman Buurman en was in het verleden ook autocoureur en kwam o.a. uit in de diverse DNRT klassen. Yelmer begon zijn carrière in 2002 met deelname aan de Dutch Supercar Challenge en de Dutch Winter Endurance Series. De jaren 2003 tot en met 2005 reed Yelmer mee in diverse  Formule Renault  klasses en behaalde daar ook verschillende podium plaatsen mee. De jaren 2006 en 2007 waren vooral gevuld met races in de Formule 3 series met uiteraard ook de deelname aan de Formule 3 Masters op het circuitpark Zandvoort.

 

BMW Vita4One
Foto: (c) FIA GT1 World Championship.

In 2008 stap Yelmer over naar de GP2 series en hij rijd een vol seizoen mee in de Superleague Formula voor het team van PSV Eindhoven. Hier weet hij één keer de race te winnen en 3 x op het podium te staan. Ook in 2009 rijd Yelmer een heel seizoen mee in de Superleague Formula maar nu voor het Belgische team van Anderlecht, en met dit team weet hij tijdens de veertien races twee keer te winnen. In 2010 rijd Yelmer weer in de Superleague  Formula mee maar dit keer voor AC Milan en nu weet hij van de 31 races die hij rijd er 3 winnend af te sluiten. In 2011 gaat Yelmer behalve de Superleague Formula ook in aantal andere series meerijden zoals de Belcar, Benelux Radical Cup en de FIA GT1. Dit jaar rijd hij al mee in de FIA GT1 World Championship en de Blancpain Endurance Series en natuurlijk de European Le Mans Series.

 

Status GP Lola Judd
Foto: (c) DPPI.

Het seizoen 2012 rijd Yelmer in de FIA GT1 en in de Blancpain Endurance Series mee voor het team van Vita4One Racing in een mooie BMW Z4 GT3 en wist al 1 overwinning te behalen. In de ELMS rijd hij mee voor het Ierse team van Status Grand Prix en hij doet dit in een Lola Coupé B12/80 met een Judd motor. Tijdens de eerste race van het European Le Mans seizoen op het circuit van Paul Richard maakte Yelmer een zeer snelle indruk en hij reed constante en snelle ronden. Het team wist hun eerste race in de European Le Mans Series als derde te eindigen.

De tweede race in het kampioenschap verliep heel anders want door een crash van Alexander Sims in de beruchte Eau Rouge/Raidillon combinatie heeft Status Grand Prix zich voor de 6-uur van Spa-Francorchamps moeten terugtrekken. De auto is te zwaar beschadigd en de benodigde onderdelen zijn er niet om verder te kunnen en hierdoor kon Yelmer geen kilometers maken in de Lola van het team.  Hopen dat de 24 uur van Le Mans beter gaat verlopen, de teamgenoten van Yelmer zijn de Brit Alexander Sims en de Fransman Romain Iannetta.

 

Share