FIA WEC, voorbeschouwing 6 uur van Spa-Francorchamps.

Print Friendly, PDF & Email

Komend weekend op 5 Mei zal op het circuit Spa-Francorchamps de tweede wedstrijd van het FIA World Endurance Championship plaatsvinden. De 6 uur van Spa-Francorchamps, voorheen de 1000 km. van Spa, op het legendarische Ardennen circuit, is naast de tweede wedstrijd om het wereldkampioenschap tevens de laatste serieuze voorbereiding voor de 24 uur van Le Mans in Juni. Op de startlijst staan 42 deelnemers, verdeeld over de vier verschillende klassen, dat zijn er minder dan voorgaande jaren. Yelmer Buurman is de enige Nederlander op de startlijst. Hij komt uit voor Status GP met een  Lola-Judd in de LM P2 klasse.

 

Eerder maakte de 1000 km van Spa-Francorchamps deel uit van de Le Mans Series en de Intercontinental Le Mans Cup. In 1966 werd de 1000 km. van Spa-Francorchamps voor het eerst georganiseerd op het toen 14 km lange circuit. Vanaf 2003  maakt de race deel uit van de Le Mans Series, en nu is het dus een race van het FIA World Endurance Championship onder de naam WEC 6 uur van Spa-Francorchamps.

 

09052010-dsc05087
Foto: Marco van de Bildt.

Het deelnemersaantal is beperkt tot 42 omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van de nieuwe pitboxen. De 42 deelnemers zijn verdeeld over de vier klassen. Er zijn 28 prototypes, de LM P1 klasse met 10 deelnemers, en de LM P2, de grootste klasse met 18 deelnemers en 14 GT wagens, de LM GTE Pro telt 5 deelnemers en de LM GTE Am 9.

 

LM P1

De meest tot de verbeelding sprekende klasse, de LM P1, telt tien deelnemers. Het afscheid van Peugeot net voor het seizoen en de afwezigheid van Toyota zorgen er waarschijnlijk voor dat Audi relatief eenvoudig de overwinning mee naar huis kan nemen. Audi komt met vier wagens, die allen hun debuut maken, naar het Ardennencircuit. Twee hybride Audi R18 e-tron quattro prototypen zullen er zijn,  en twee Audi R18 Ultra’s. De hybride’s zijn voor de trio’s Fässler, Lotterer en Treluyer en Capello, Kristensen en McNish. De nieuwe Ultra’s zijn voor Dumas, Duval en Gené en voor het duo Jarvis en Bonanomi.

 

SONY DSC
Foto: Marco van de Bildt.

Helaas zal Pescarolo nog niet met de nieuwe Pescarolo 03 aanwezig zijn, de auto is niet op tijd klaar voor deze race. Wel is het team er met de Dome S102.5 en voormalig Peugeot coureurs Sebastien Bourdais en Nicolas Minassian. Rebellion Racing komt voor het eerst met de nieuwe wagen. Twee Lola B12/60-Toyota’s zullen er aan de start verschijnen.  De HPD ARX-03a maakt zijn Europese debuut bij de teams Strakka Racing en JRM. Het LM P1 veld wordt compleet gemaakt met de OAK Racing Pescarolo-Judd. Wie weet kunnen ze voor een verrassing zorgen. Met het voorspelde weer, veel regen, weet je het nooit.

LM P1
1. AUDI SPORT TEAM JOEST, Audi R18 e-tron quattro Hybrid. Marcel Fässler, André Lotterer, Benoit Tréluyer.
2. AUDI SPORT TEAM JOEST, Audi R18 e-tron quattro Hybrid. Dindo Capello, Tom Kristensen, Allan McNish.
3. AUDI SPORT TEAM JOEST, Audi R18 Ultra Romain Dumas, Loic Duval, Marc Gené.
4. AUDI SPORT NORTH AMERICA, Audi R18 Ultra. Oliver Jarvis, Marco Bonanomi.
12. REBELLION RACING, Lola B12/60 Coupé – Toyota. Nicolas Prost, Neel Jani, Nick Heidfeld.
13. REBELLION RACING, Lola B12/60 Coupé – Toyota. Andrea Belicchi, Harold Primat.
15. OAK RACING, Oak Pescarolo – Judd. Guillaume Moreau, Bertrand Baguette, Dominik Kraihamer.
17. PESCAROLO TEAM, Dome S102.5 – Judd. Sébastien Bourdais, Nicolas Minassian.
21. STRAKKA RACING, HPD ARX 03a – Honda. Nick Leventis, Danny Watts, Jonny Kane.
22. JRM, HPD ARX 03a – Honda. David Brabham, Karun Chandhok, Peter Dumbreck.

 

LM P2

De LM P2 is de grootste klasse met maar liefst 18 deelnemers op de lijst. Bij deze 18 deelnemers zijn ook European Le Mans Series deelnemers die aan deze wedstrijd konden deelnemen na het vervallen van de ELMS race op Zolder. De verschillende teams maken gebruik van zes verschillende chassis, HPD, Oreca, Lola, Zytek, Morgan en Norma. Afgezien van de Norma kunnen alle auto’s vooraan meestrijden om de prijzen. Zeven van de chassis zijn van Oreca, gevolgd door vijf Lola’s,  twee Morgans, twee Zyteks, een HPD en een Norma. Met tien Nissan motoren heeft de Japanse fabrikant duidelijk de overhand. Andere motoren komen van Judd (5x) en Lotus (2x) en éénmaal van Honda. Bij de 6 uur van de Castellet gingen de eerste twee plaatsen naar de Oreca 03 – Nissans van Thiriet by TDS Racing en Sebastien Loeb Racing respectievelijk. Beide teams zijn er hier niet bij.

 

dsc01961
Foto: Marco van de Bildt.

Favoriet voor de overwinning is ook de enige ingeschreven HPD-ARX-03b in het veld van Starworks Motorsport. Op Sebring werd de LM P2 klasse gewonnen met een derde plaats algemeen, en dit weekend mag de auto met een kleinere restrictor op pad. Bij Status GP komt Yelmer Buurman aan de start met de Lola B12/80 Coupé-Judd samen met teamgenoten Alexander Sims en Romain Ianetta. Bij de eerste ELMS race op Paul Ricard finishte Buurman met Sims en Dean Stirling als derde.

LM P2
23. SIGNATECH NISSAN, Oreca 03 – Nissan. Jordan Tresson, Franck Mailleux, Olivier Lombard.
24. OAK RACING, Morgan – Judd. Jacques Nicolet, Matthieu Lahaye, Olivier Pla.
25. ADR-DELTA, Oreca 03 – Nissan. John Martin, Robbie Kerr, Tor Graves.
26. SIGNATECH NISSAN, Oreca 03 – Nissan. Pierre Ragues, Nelson Panciatici, Roman Rusinov.
28. GULF RACING MIDDLE EAST, Lola B12/80 Coupé – Nissan. Fabien Giroix, Maxime Jousse, Stefan Johansson.
29. GULF RACING MIDDLE EAST, Lola B12/80 Coupé – Nissan. Frédéric Fatien, Keiko Ihara, Jean-Denis Deletraz.
30. STATUS GP, Lola B12/80 Coupé – Judd. Alexander Sims, Yelmer Buurman, Romain Ianetta.
31. LOTUS, Lola B12/80 Coupé – Lotus. Thomas Holzer, Mirco Schultis, Darius Ahrabian.
32. LOTUS, Lola B12/80 Coupé – Lotus. Luca Moro, Kevin Weeda, James Rossiter.
35. OAK RACING, Morgan – Judd. David Heinemeir Hansson, Bas Leinders.
38. JOTA, Zytek Z11SN – Nissan. Simon Dolan, Sam Hancock.
40. RACE PERFORMANCE, Oreca 03 – Judd. Michel Frey, Jonathan Hirschi, Ralph Meichtry.
41. GREAVES MOTORSPORT, Zytek Z11SN – Nissan. Christian Zugel, Ricardo Gonzalez, Elton Julian.
43. EXTREME LIMITE ARIC, Norma M200P – Judd. Philippe Thirion, Philippe Haezebrouck.
44. STARWORKS MOTORSPORTS, HPD ARX 03b – Honda. Vicente Potolicchio, Ryan Dalziel, Stéphane Sarrazin.
45. BOUTSEN GINION RACING, Oreca 03 – Nissan. Jack Clarke, Bastien Brière, Jens Petersen.
48. MURPHY PROTOTYPES, Oreca 03 – Nissan. Warren Hughes, Jody Firth, Brendon Hartley.
49. PECOM RACING, Oreca 03 – Nissan. Luis Perez Companc, Pierre Kaffer, Soheil Ayari.

 

LM GTE-Pro

Slechts vijf wagens vinden we aan de start bij de LM GTE-Pro klasse. Een klein veld, maar wel een sterk en mooi veld. Drie Ferrari’s 458, waarvan twee van AF Corse, verschijnen er aan de start. Verder de Porsche 911 van Felbermayr-Proton en de Aston Martin Vantage van AMR. De Porsche is de auto volgens de 2012 specificaties, de enige op de lijst. De Ferrari’s zijn favoriet, maar op Sebring kwam ook de Aston Martin goed mee, zij kunnen nog voor een verrassing zorgen.

 

SONY DSC
Foto: Marco van de Bildt.

LM GTE-Pro
51. AF CORSE, Ferrari F458 Italia. Giancarlo Fisichella, Gianmaria Bruni.
59. LUXURY RACING, Ferrari F458 Italia. Frédéric Makowiecki, Jaime Melo.
71. AF CORSE, Ferrari F458 Italia. Andrea Bertolini, Olivier Beretta.
77. TEAM FELBERMAYR-PROTON, Porsche 911 RSR. Richard Lietz, Marc Lieb.
97. ASTON MARTIN RACING, Aston Martin Vantage V8. Stefan Mücke, Adrian Fernandez, Darren Turner.

 

LM GTE-Am

In de LM GTE-Am staan negen auto’s ingeschreven. Voor de Corvettes moeten we hier zijn. Larbre Competition neemt er twee mee naar Spa. De strijd om de overwinning in deze klasse zal waarschijnlijk gaan tussen de Felbermayr Porsche, de AF Corse Ferrari en de eerder genoemde Larbre Corvettes. Op Sebring ging de winst nog naar de Team Felbermayr-Proton Porsche 911, en zij zullen dat succes graag nog een keer willen herhalen.

 

dsc01910
Foto: Marco van de Bildt.

LM GTE-Am
50. LARBRE COMPETITION, Chevrolet Corvette C6-ZR1. Patrick Bornhauser, Julien Canal, Fernando Rees.
55. JWA-AVILA, Porsche 911 RSR (997). Joël Camathias, Markus Palttala, Paul Daniels.
57. KROHN RACING, Ferrari F458 Italia. Tracy Krohn, Niclas Jönsson, Michele Rugolo.
58. LUXURY RACING, Ferrari F458 Italia. Pierre Ehret, Franck Montecalvo, Gunnar Jeannette
61. AF CORSE-WALTRIP, Ferrari F458 Italia. Robert Kauffman, Rui Aguas, Brian Vickers.
67. IMSA PERFORMANCE MATMUT, Porsche 911 RSR (997). Nicolas Armindo, Raymond Narac, Anthony Pons.
70. LARBRE COMPETITION, Chevrolet Corvette C6-ZR1. Christophe Bourret, Pascal Gibon, Jean-Philippe Belloc.
81. AF CORSE, Ferrari F458 Italia. Piergiuseppe Perazzini, Marco Cioci, Matt Griffin.
88. TEAM FELBERMAYR-PROTON, Porsche 911 RSR (997). Christian Ried, Gianluca Roda, Paolo Ruberti.

 

De race over 6 uur gaat op zaterdag om 14.30 uur van start. Op de voorafgaande vrijdagmiddag zijn vanaf 15.10 uur de kwalificatie trainingen.

 

Share