ALMS: Muscle Milk Racing wint de zes uurs race op Laguna Seca.

Print Friendly, PDF & Email

Met grote overmacht wint de HPD ARX-03a met  Klaus Graf en Lucas Luhr de derde race in de American Le Mans Series. De Muscle Milk auto had 242 ronden afgelegd en daarmee een voorsprong opgebouwd van drie ronden op de nummer twee, de HPD ARX-03b van het Level 5 Motorsport team uit de LMP2 klasse. Op een mooie derde plaats eindigde de Oreca FLM09 van CORE Autosport die er 236 ronden voor nodig had. In de GTC klasse was het Jeroen Bleekemolen die de winst in een Porsche 911GT3 Cup naar zich toe wist te trekken, en zijn broer Sebastiaan eindigde in deze klasse op een vijfde plek.

 

Al tijdens de kwalificatie werd duidelijk dat van de twee LPM1 auto’s de, HPD van Muscle Milk aanzienlijk sneller was. De HDP ARX-03a had zich op pole gekwalificeerd met een voorsprong van 1,785 sec, op de Lola Mazda van het Dyson team. Na de start was de HPD van Mucle Milk dan ook als eerste weg en na wat schermutselingen in de eerste ronden met de Lola Mazda van Dyson kon de Muscle Milk auto vrijwel onbedreigd als winnaar naar de finish rijden. Ook na een aantal full course yellow situaties was de HPD van Muscle Milk iedere keer bij de herstart weer degene die het snelste er van door ging. De enige LMP1 concurrent was de Lola Mazda van Dyson Racing  maar die eindigde op een teleurstellende 23ste plek algemeen.

 

ALMS podium Laguna Seca
Foto: (c) alms.com

In de LMP2 klasse was het de HPD ARX-03b van het Level 5 Motorsport met achter het stuur  Scott Tucker, Luis Diaz en Franck Montagny die als eerste in de klasse over de streep gingen. De strijd werd vooral gevoerd met de als laatste gestarte Morgan -Nissan van het Conquest Endurance Team. Het team van Conquest voerde een mooie strijd met de HDP van Level 5 Motorsport, maar helaas moest, met nog maar een half uur te gaan, de versnellingsbak worden gewisseld. Ondanks deze problemen werd de Morgan-Nissan uiteindelijk toch nog tweede. De derde plek in deze klasse was voor de tweede auto van Level 5 Motorsport, die halverwege de race van de baan was geraakt en voor reparatie lang in de pit stond.

 

Muscle Milk winnaar Laguna Seca
Foto: (c) alms.com

De LMPC klasse was ook spannend tot het einde, de winnaar Core Autosport kon pas tweede ronden voor het einde zijn beslissende slag slaan. De winnaars, Colin Braun en Jonathan Bennett, kwamen met hun Oreca FLM09 6 ronden achter de winnaars van Muscle Milk Racing binnen. De winnende auto van Core Autosport werd eerste in de LMPC klasse en derde algemeen. Als tweede in de LMPC klasse was het de auto van RSR Racing die met een achterstand van slechts 1,532 sec. achter de auto van Core Autosport binnenkwam. Op de derde plaats in de LMPC klasse is het de tweede auto van Core Autosport die binnenkomt met een achterstand van slechts 0,369 sec. Deze uitslag is wat je noemt een “‘close finish” zeker na 6 uur racen.

 

Core Autosport Laguna Seca
Foto: (c) alms.com

Zoals we wel vaker zien in de American Le Mans Series is het gevecht in de GT klasse spannend en heftig tot het einde. De derde race in de ALMS werd een mooie overwinning voor het hele team van Corvette Racing want zowel de eerste als de tweede plek in deze klasse was voor het team van Corvette. De hele race door waren er verschillende leiders maar het was uiteindelijk de Corvette no. 4 van Oliver Gavin en Tommy Miller die na 232 ronden als eerste over de finish kwam. Als tweede was het Corvette no. 3 met Jan Magnussen en Antonio Garcia die met een achterstand van 0,262 sec. de finish bereikte. Derde in de GT strijd is het de BMW met Jorg Müller en Bill Auberlen hun achterstand op de nummer twee Corvette bedroeg slechts 0,451 sec. De hele top zeven van de GT klasse eindigde in dezelfde ronde met een verschil van 10,884 sec. tussen de nummer één en nummer zeven.

 

Corvette ALMS Laguna Seca
Foto: (c) alms.com

In de GTC klasse viel de beslissing ook pas tegen het einde van de race. Het was de Porsche 911 GT3 Cup nr 66 van TRG Racing met o.a  Jeroen Bleekemolen achter het stuur die voor de GTC klasse de volle winst binnen haalden. In het begin van de race lag de Porsche nog ruim een ronde achter op de nummer 1, maar door goede stints van Jeroen werd deze achterstand omgezet in een eerste plek in de klasse. De voorsprong op de nummer twee bedroeg uiteindelijk 12 seconden, ja Jeroen Bleekemolen heeft met deze race maar weer even zijn visitekaartje afgegeven. Sebastiaan Bleekemolen had minder geluk want zijn Porsche van Green Hornet racing kreeg halverwege de race een lekke band die veel schade aan het bodywork veroorzaakte. Uiteindelijk werd het team van Green Hornet nog vijfde.

De volledige uitslag van de race is terug te vinden op: www.alms.com. De volgende race in de American Le Mans Series is op Lime Rock Park en die zal worden verreden in het weekend van 6 en 7  Juli.

 

 

Share