Thiriet by TDS Racing wint de 6 uur van Le Castellet.

Print Friendly, PDF & Email

De eerste race in de European Le Mans Series, de 6 uur van Le Castellet op het circuit van Paul Ricard, is gewonnen door het team van Thiriet by TDS Racing met achter het stuur Mathias Beche en Pierre Thiriet.  De tweede plaats in de LMP klasse is voor het nieuwe team van Sebastian Loeb Racing en de derde plek was voor het eveneens debuterende team van  Status GP Racing met als coureur o.a. de Nederlander Yelmer Buurman. In de GT Pro klasse was het Brits JMW Racing die er met de winst vandoor ging en de winst in de GT Am klasse was voor het Belgische Pro Speed Racing.

 

Klokslag 12.00 was de start van de 6 uur van Le Castellet op het zonovergoten  Zuid-Franse circuit Paul Ricard. Aan deze eerste ronde van het kampioenschap deden slechts 21 deelnemers mee, waarvan de LM P2 klasse met 12 auto’s de grootste klasse was.  Thiriet by TDS Racing, rijdend in een Oreca 03-Nissan, had zich als eerste gekwalificeerd met vlak daarachter Yelmer Buurman in een Lola-Judd B12/80 voor Status GP op de tweede plek.

 

Foto: (c) DPPI / European Le Mans Series.

Tijdens de start kwam de Oreca 03-Nissan van Boutsen Ginion Racing  niet van zijn plek en moest terug geduwd worden naar de pitsstraat. Yelmer Buurman kwam aan de leiding na de eerste bocht vlak voor Beche die voor Thiriet by TDS Racing reed. Het eerste uur was het een constante strijd tussen deze twee auto’s waarbij Yelmer de Oreca Nissan van Beche netjes achter zich wist te houden. Greaves Motorsport met Tom Kimber-Smith achter het stuur wist zijn Zytek Nissan op een mooie derde plek te houden.

Na de eerste pitstops van Yelmer en Beche was het Greaves Motorsport die aan de leiding kwam en de Lola-Judd van Yelmer viel ver terug door problemen tijdens de stop. De race ging verder met aan kop de auto van Greaves Motorsport maar deze moest de na hun pitsstop de leiding weer terug geven aan Thiriet by TDS Racing. Met Alex Brundle achter het stuur van de Greaves Motorsport auto ging er tijdens een extra pitstop van alles verkeerd wat resulteerde in een extra tijdstraf van 2 minuten,weg goede eind klassering. Deze extra stop was nodig om de schade te herstellen die was ontstaan na een botsing met een GT auto. Uiteindelijk wist Greaves Motorsport nog wel als vierde te eindigen.

 

Foto: (c) DPPI / European Le Mans Series.

Na deze blunders bij Greaves Motorsport kon Thiriet by TDS Racing onbedreigd de overwinning pakken. Het nieuwe team Sebastian Loeb Racing wist zich met de coureurs Stéphane Sarrazin, Nicolas Minassian en Nicolas Maroc door foutloos te rijden mooi op een tweede plek te eindigen. Als derde eindigde het debuteerden team van team van Status GP in hun Lola-Judd B12/80 met o.a achter het stuur Yelmer Buurman die hierbij uitstekend heeft kunnen laten zien hoe goed hij kan racen.

De GT auto’s tijdens deze race bestaan uit 3 deelnemers in de Pro klasse en 5 deelnemers in de Am klasse. Bij de Pro klasse gaat de overwinning naar de Ferrari F458 Italia van het Engelse JMW Motorsport met Jonny Cocker en James Walker achter het stuur. Op een achterstand van slechts 0,174 sec. eindigen Jaime Melo en Marco Freza van het JMB Racing team, ook in een Ferrari F458 Italia.

In de  GT Am klasse gaat de eerste plaats naar het Belgische Prospeed Racing met o.a Marc Goossens achter het stuur van een Porsche 911 GT3 RSR. Met een achterstand van meer dan een ronde eindigt de Porsche van IMSA Performance Matmut.  Er waren tijdens de race totaal drie uitvallers te betreuren en deze kwamen alle uit de Prototype klasse. De volledige uitslag van de race is terug te vinden op http://www.europeanlemansseries.com/.

De eerst volgende race in de European Le Mans Series zal niet plaats vinden op het circuit van Zolder. Deze race is geannuleerd vanwege het gebrek aan belangstelling, slechts 19 inschrijving, maar ook vanwege eventuele veiligheidsproblemen. De volgende ronde in de ELMS zal nu plaats vinden in het weekend van 14 en 15 juli op het circuit van Donnington, Engeland.

 

 

Share

One thought on “Thiriet by TDS Racing wint de 6 uur van Le Castellet.

Comments are closed.