Marc VDS Racing wint seizoensopener Blancpain Endurance Series op Monza.

Print Friendly, PDF & Email

De openingsrace van de Blancpain Endurance Series op Monza is gewonnen door Bas Leinders, Markus Palttala en Maxime Martin met de no. 3 Marc VDS Racing BMW Z4 GT3. De van de regen doorweekte race op het Autodromo Nazionale Monza kende een geheel Belgisch podium. De tweede plaats was voor de no.2 Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS gevolgd door de no. 13 KRK Racing Mercedes SLS AMG GT3 op de derde positie. Beste Nederlander was Xavier Maassen met de Prospeed Porsche 997 GT3 R op de vijfde plaats.

 

 

start Monza Blancpain Endurance Series
Foto: (c) Markus Berns / SRO

Voor deze eerste race van het 2012 seizoen van de Blancpain Endurance Series op Monza was er het record aantal van maar liefst 57 deelnemers. De drie uur durende race begon achter de safetycar vanwege de grote hoeveelheid water op de baan. De coureurs kregen 37 minuten de tijd om aan de verraderlijke omstandigheden te wennen voordat ze werden losgelaten. De van pole gestarte, en aan de leiding rijdende Kessel Racing Ferrari 458 van Stefano Gattuso wordt al snel door een aantal auto’s ingehaald. Als de schermutselingen een beetje voorbij zijn is het Marc Goossens die met de Prospeed Porsche 997 GT3 R aan de leiding komt en daar ook blijft. Bij de stops komt Xavier Maasen in de auto en ook hij zet goede rondetijden op de klok. De leiding van de race onder moeilijke omstandigheden komt niet in gevaar.

Ondertussen is de no. 3 Marc VDS Racing in handen van Bas Leinders en Markus Palttala bezig aan een inhaalrace na te zijn gestart vanaf de 18de positie. Maar het gaat pas echt los als Maxime Martin in de wagen terecht komt. Martin liet de snelste rondetijden noteren. Een uur voor het einde van de race kwam Maassen de pit binnen om het stuur over te geven aan Marc Hennerici. Hennerici was echter bij lange niet in staat om het tempo van Maassen en Goossens handhaven. Hennerici verloor zienderogen tijd ten opzichte van z’n achtervolgers. De ontketende Maxime Martin passeerde de een na de ander en kwam met nog 40 minuten te gaan aan de leiding. Na in iets meer dan drie uur 77 ronden te hebben afgelegd kwam Martin als winnaar over streep.

Voor Marc Hennerici was de ellende nog niet voorbij. Laurens Vanthoor was bezig aan een goede stint en wist op de tweede plaats te finishen met de no. 2 Belgian Audi Club Audi R8 LMS. Ook Anthony Kumpen wist Hennerici nog in te halen om met de no. 13 KRK Racing Mercedes SLS AMG GT3 op het podium te finishen. Hennerici zou uiteindelijk terugvallen naar de 5de plaats. In tijd van 20 minuten zakte de Prospeed Porsche van de leidende positie naar plek vijf. Xavier Maassen is met de vijfde plaats de best geklasseerde Nederlander, maar hij zal toch op meer gerekend hebben.

In de PRO-AM klasse ging de overwinning naar de no.57 Vita4One Italy Ferrari 458 Italia van Eugeno Amos, Giacomo Petrobelli en Alessandro Bonacini met een mooie zesde plaats algemeen. De tweede plaats in de klasse ging naar de no. 20 SOFREV ASP van Jean-Luc Beaubelique, Ludovic Badey en Patrice Goueslard gevolgd door pole sitters Richard Westbrook, Hans Guido Riegel en Mike Stursberg met de no. 8 Haribo Racing Team Porsche 997 GT3 R.

De Gentleman Trophy ging naar Pablo Paladino, Paolo Andreasi en Benjamino Caccia met de Kessel Racing Ferrari F430 Scuderia.

 

Prospeed Competition Porsche Xavier Maassen Blancpain Endurance Series
Foto: (c) Arno Murith / SRO

De Nederlanders?

Zoals gezegd was Xavier Maassen van de veertien aanwezige Nederlanders de best geklasseerde. Paul van Splunteren greep in de PRO-AM klasse net naast het podium, tiende algemeen, vierde in de klasse. Mike Hezemans finishte met team genoten Bert Longin en Henri Moser vlak daarachter op plaats 11 gevolgd door de Vita4One BMW met Yelmer Buurman. Niek Hommerson finishte met de AF Corse Ferrari 458 op de 17de plaats.

Op de plaatsen 19 en 20 vinden we twee auto’s terug van het Nederlandse team DB Motorsports, met daarin de Nederlanders Jeroen den Boer, Jeffrey van Hooydonck, Simon Knap en Jochen Habets. Marius Ritskes en Dennis Retera finishte met de KRK Racing Mercedes op de 27ste positie. Het andere Nederlandse team, Race Art finisht met Phil Bastiaans, Roger Grouwels en Niels Bouwhuis op de 35ste plaats.

 

winnaar Monza Blancpain Endurance Series
Foto: (c) Markus Berns / SRO

UITSLAG:

1. Markus Palttala /Bas Leinders /Maxime Martin, no.3 Marc VDS Racing Team, BMW Z4, 3:00:34.026,  77 ronden.

2. Edward Sandstrom /Laurens Vanthoor /Marco Bonanomi, no.2 Belgian Audi Club Team WRT, Audi R8 LMS, op 17.574 sec.

3. Koen Wauters /Karl Wendlinger /Anthony Kumpen, no.13 KRK Racing, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, op 20.923 sec.

4. Stefano Gattuso /Davide Rigon /Daniel Zampieri, no.71 Kessel Racing, Ferrari 458 Italia, op 24.543 sec.

5. Marc Hennerici /Xavier Maassen /Marc Goossens, no.75 Prospeed Competition, Porsche 997 GT3 R, op 38.010 sec.

6. Eugenio Amos /Giacomo Petrobelli /Alessandro Bonacini, no. 57 Vita4One Team Italia, Ferrari 458 Italia, op 1:40.641 min.

7. Christopher Haase/Christopher Mies/Stephane Ortelli, no.1 Belgian Audi Club Team WRT, Audi R8 LMS, op 1:48.098 min.

8. Jean-Luc Beaubelique /Patrice Goueslard /Ludovic Badey, no.20 SOFREV ASP, Ferrari 458 Italia, op 2:07.245 min.

9. Richard Westbrook /Mike Stursberg /Hans Guido Riegel, no.8 Haribo Racing Team, Porsche 997 GT3 R, op 1 ronde

10. Dylan Derdaele /Paul van Splunteren /Maxime Soulet, no.74 Prospeed Competition, Porsche 997 GT3 R, op 1 ronde

11. Bert Longin / Henri Moser / Mike Hezemans, no. 4 Marc VDS Racing Team, BMW Z4, op 1 ronde

12. Gregory Franchi / Frank Kechele / Yelmer Buurman, no. 66 BMW / Vita4one Racing Team, BMW Z4, op 1 ronde

17. Niek Hommerson / Louis Machiels / Andrea Bertolini, no. 52 AF Corse, Ferrari 458 Italia, op 1 ronde

19. Jeroen den Boer / Stephane Lemeret / Jeffrey van Hooydonck, no. 36 DB Motorsports, BMW Z4, op 1 ronde

20. Simon Knap / Andrew Danyliw / Jochen Habets, no. 37 DB Motorsport, BMW Z4, op 1 ronde

27. Rafael Vanthoor / Marius Ritskes / Dennis Retera, no. 14 KRK Racing, Mercedes SLS AMG GT3, op 2 ronden

35. Phil Bastiaans / Roger Grouwels / Niels Bouwhuis, no. 70 Race Art, BMW Z4, op 3 ronden

 

 

Share