Dutch GT, dubbelzege voor Phil Bastiaans bij Paasraces.

Print Friendly, PDF & Email

dsc00850Phil Bastiaans heeft bij het openingsweekend van het HDI-Gerling Dutch GT Championship bij de Paasraces op Circuit Park Zandvoort een dubbele overwinning behaald. Bastiaans wist met de Porsche 911 GT4 zijn eigen sprintrace, en samen met Jan Lammers de hoofdrace op zijn naam te schrijven. In de eerste sprintrace was Henry Zumbrink de snelste met de Corvette C6. Maar de wagen voldeed niet aan het technisch reglement, diskwalificatie volgde waarmee Cor Euser met de Lotus Evora de overwinning pakte. Na het eerste raceweekend gaat Phil Bastiaans aan de leiding van het kampioenschap.

 

 

dsc00712
Foto: Marco van de Bildt.

SPRINTRACE 1

De eerste sprintrace van het Dutch GT kampioenschap werd op de zaterdag verreden. Henry Zumbrink, vanaf plek vier gestart met z’n Corvette C6, wist zich in de race naar een mooie eerste plaats te vechten. Maar na de keuring bleek de Corvette niet aan de technische reglementen te voldoen. Diskwalificatie volgde, en de overwinning en de 20 punten gingen naar Cor Euser met de Lotus Evora. Het team van Zumbrink heeft nog wel protest aangetekend dus een definitieve uitslag laat nog even op zich wachten.

 

dsc00131
Foto: Marco van de Bildt.

Duncan Huisman, die met de Chevrolet Camaro van pole vertrok, kende een problematische race. In eerste instantie wist Huisman de koppositie goed te verdedigen. Echter, richting het einde van de race kreeg hij te maken met problemen aan de stuurbekrachtiging waardoor hij terugviel naar plek acht. De van de tweede plaats gestarte Ricardo van der Ende moest in de race Cor Euser en de ontketende Henry Zumbrink voor zich laten gaan, om als derde over de finish te komen. Paul Vahstal, die de overwinning in de Gentlemen Cup al had, ‘promoveerde’ naar plaats drie na de diskwalificatie van Zumbrink

 

Herziene uitslag race 1:

DQ. Henry Zumbrink, Corvette C6, 14 ronden in 25:28,138 min.

1. Cor Euser, Lotus Evora GT4, op 0,846 seconde

2. Ricardo van der Ende, BMW M3 GT4, op 13,008

3. Paul Vahstal, Corvette C6, op 16,397 (Gentleman)

4. Jan Lammers, Porsche 911 GT4, op 16,529

5. Ronald Morien, Chevrolet Camaro GT4, op 32,814 (Gentleman)

6. Kelvin Snoeks, BMW M3 GT4, op 32,947

7. Duncan Huisman, BMW M3 GT4, op 34,946

8. Marcel Nooren, BMW M3 GT4, op 37,446 (Gentleman)

9. Thomas Arends, Nissan 370Z, op 1:25,104 minuten

Niet geklasseerd:

Bertus Sanders, Nissan 370Z, op 10 ronden

Christopher Stockton, BMW M3 GT4, op 11 ronden

Pieter Christiaan van Oranje, BMW M3 GT4, op 12 ronden (Gentleman)

 

dsc00822
Foto: Marco van de Bildt.

SPRINTRACE 2

Op de zondagmorgen werd de tweede sprintrace verreden. Phil Bastiaans had een goede start vanaf pole en wist als snel een comfortabele voorsprong op te bouwen. Ferdinand Kool, die met de Corvette van plaats twee was gestart wilde zich niet zomaar gewonnen geven. Kool reed een goede race en wist het gaatje te verkleinen tot iets meer dan een tiende van een seconde aan het eind van de race. Uiteindelijk was de voorsprong van Bastiaans op Kool aan de finish 0,127 sec. Ondertussen was Mathijs Harkema met zijn Corvette bezig aan een sterke inhaalrace. Van plek zes gestart kende Harkema een slecht begin van de wedstrijd, hij ging door het gras om een gespinde BMW te ontwijken en moest toen vanaf plek negen zijn race aanvangen. Met goed racewerk wist hij o.a. Jan Joris Verheul in te halen om op een mooie derde plaats te finishen op iets minder dan 20 seconden van Bastiaans.

 

Uitslag Race 2:

1. Phil Bastiaans, Porsche 911 GT4, 14 ronden in 25:39,291 min.

2. Ferdinand Kool, Corvette C6, op 0,127 seconde

3. Mathijs Harkema, Corvette C6, op 19,409

4. Dick Freebird, Lotus Evora GT4, op 21,891

5. Jan Joris Verheul, BMW M3 GT4, op 24,646

6. Sandor van Es, Nissan 370Z, op 25,287

7. Maik Barten, BMW M3 GT4, op 37,219

8. Luc Braams, Chevrolet Camaro, op 44,951 (Gentleman)

9. Bernhard van Oranje, BMW M3 GT4, op 55,473 (Gentleman)

10. Tim Coronel, Nissan 370Z, op 1 ronde

Niet geklasseerd:

Nick Catsburg, BMW M3 GT4, op 9 ronden

Max Braams, Chevrolet Camaro, op 4 ronden

Christopher Stockton, BMW M3 GT4, op 13 ronden

 

dsc00205
Foto: Marco van de Bildt.

HOOFDRACE

De hoofdrace op de zondagmiddag werd in de regen verreden. Phil Bastiaans mocht net als in zijn sprintrace van pole vertrekken, en liet zien dat de Porsche ook op een nat circuit de snelste is. Al in de eerste ronde na de start wist hij een voorsprong te nemen van meer dan twee seconden, en hij is daarna iedere ronde meer dan een seconde sneller dan de concurrentie. Na de rijderswissel hield Jan Lammers de voorsprong in stand om met een voorsprong van 21 seconden de overwinning te pakken. De tweede plaats gaat naar de equipe Henry Zumbrink / Ferdinand Kool met de Corvette. Regerend kampioen Ricardo van der Ende finisht met teamgenoot Nick Catsburg met de Ekris BMW op de derde plaats.

Voor Dick Freebird en Cor Euser had er waarschijnlijk ook meer ingezeten, maar het mocht niet zo zijn. Freebird ging met de Lotus Evora van start en wist zich goed staande te houden in de moeilijke omstandigheden. Mathijs Harkema was niet zo geduldig en probeerde in te halen waar het niet kon. Freebird werd aangetikt en verdween in de vangrail bij de uitkomen van de Tarzanbocht en viel uit met veel schade aan de Lotus. Harkema kreeg nog wel een 30 seconden tijdstraf.

 

dsc00105
Foto: Marco van de Bildt.

Voor Duncan Huisman en Max Braams was dit een weekend om snel te vergeten. Ook in de hoofdrace gaat het niet goed met de Chevrolet Camaro. Huisman die vanaf de eerste rij mocht starten, kreeg al in de opwarmronde weer problemen met de stuurbekrachtiging, en zou niet starten.

 

Uitslag Race 3:

1. Phil Bastiaans – Jan Lammers, Porsche 911 GT4, 23 ronden in 50:00,439 min.

2. Henry Zumbrink – Ferdinand Kool, Corvette C6, op 21,047 seconden

3. Nick Catsburg – Ricardo van der Ende, BMW M3 GT4, op 34,393

4. Christopher Stockton, BMW M3 GT4, op 47,142

5. Jan Joris Verheul – Kelvin Snoeks, BMW M3 GT4, op 1:06,936

6. Pieter Christiaan van Oranje – Bernhard van Oranje, BMW M3 GT4, op 1:20,182

7. Mathijs Harkema – Paul Vahstal, Corvette C6, op 1:22,515

8. Tim Coronel – Thomas Arends, Nissan 370Z, op 1 ronde

9. Ronald Morien – Luc Braams, Chevrolet Camaro, op 1 ronde

10. Marcel Nooren – Maik Barten, BMW M3 GT4, op 1 ronde

Niet geklasseerd:

Dick Freebird – Cor Euser, Lotus Evora GT4, op 18 ronden

Duncan Huisman – Max Braams, Chevrolet Camaro, op 23 ronden

Niet gestart:

Sandor van Es – Bertus Sanders, Nissan 370Z

 

KAMPIOENSCHAP

Na de Paasraces gaat Phil Bastiaans aan de leiding aan het kampioenschap. Hij wist dit weekend het maximale aantal van 30 punten te scoren. Ferdinand Kool volgt met 24 punten op plaats twee. Voor de Gentlemen Cup deed Paul Vahstal goede zaken dit weekend. Hij gaat met 28 punten aan de leiding en wordt gevolgd Bernhard van Oranje en Luc Braams met 26 punten.

 

dsc00171

Foto: Marco van de Bildt.

Stand Kampioenschap:

1. Phil Bastiaans, 30 punten

2. Ferdinand Kool, 24

3. Ricardo van der Ende, 22

4. Jan Lammers, 20

5. Cor Euser, 20

 

Stand Gentlemen Cup:

1. Paul Vahstal, 28 punten

2. Bernhard van Oranje, 26

3. Luc Braams, 26

4. Ronald Morien, 22

5. Marcel Nooren, 18

 

De volgende races van het Dutch GT Championship zijn tijdens de Pinksterraces op 26 en 28 Mei op Circuit Park Zandvoort.

 

 

Share