De Viper keert terug naar American Le Mans Series.

Print Friendly, PDF & Email

De legendarische Viper keert terug op de circuits. Chrysler heeft op de New York Autoshow tijdens de presentatie van de SRT Viper GTS bekend gemaakt dat er, naast de straatversie, ook een SRT Viper GTS-R zal komen, de race versie van de wagen. De GTS-R zal nog dit seizoen in de American Le Mans Series gaan racen. De Viper GTS-R zal uitkomen in de GT klasse. De Viper was voor het laats met een fabrieksteam in de ALMS te zien in 2000. Een exacte datum voor het race debuut is nog niet gegeven.

 

De nieuwe SRT Viper GTS-R is door SRT Motorsports samen met Riley Technologies ontwikkeld en gebouwd. De wagen voldoet aan de GT specificaties voor de American La Mans Series en het FIA World Endurance Championship. De wagen zou dus ook in de 24 uur van Le Mans kunnen uitkomen. De wagen moet wel een ‘beetje’ worden gedowntuned. De 8,4 liter V10 motor van de Viper-GTS levert maar liefst 649 pk. terwijl de ALMS 500 pk als maximum in de reglementen heeft staan. Het uiterlijk van de wagen lijkt op de Dodge Viper maar verschillen zijn er ook. De bumbers zijn anders gevormd en er is gebruik gemaakt van koolstofvezel en aluminium voor gewichtsbesparing. Één ding is gebleven, de wagen beschikt over het karakteristieke “double-bubble” dak.

 

SRT Viper GTS-R
Foto: (c) americanlemans.com

 SRT Viper Racing heeft laten weten dat ze met twee Viper GTS-R’s zullen uitkomen in de American Le Mans Series (ALMS). De rijders van één auto zijn al bekend gemaakt. Kuno Wittner, Dominik Farnbacher en Marc ‘The Goose’ Goossens zijn de coureurs die al bevestigd zijn voor de eerste wagen. Farnbacher (viervoudig winnaar van de GT klasse) en Goossens hebben al de nodige ervaring in de ALMS, voor Wittner wordt het zijn debuut in de Amerikaanse race serie. 

 

De Viper kent een roemruchte geschiedenis. In de loop der tijd is de naam Dodge verdwenen en inmiddels zijn we toe aan de vijfde generatie Viper. SRT, oftewel Street and Racing Technology, vormt de groep die verantwoordelijk is voor de Viper binnen het Chrysler concern.

 

Dodge Viper GTS ALMS
Foto: (c) americanlemans.com

De originele Viper GTS-R maakte z’n debuut in 1996 bij de 24 uur van Daytona, en won driemaal het FIA GT Championship.In 2000 werd de 24 uur van Daytona gewonnen. Het Viper Team ORECA van Hugh de Chaunac won met de Viper het ALSM GTS kampioenschap voor teams in 1999 en 2000, en in 2000 won Dodge het GTS kampioenschap voor fabrikanten. In het laatste jaar, 2000, werden 11 van de 12 races gewonnen door de Oreca Viper. Bij de 24 uur van Le Mans werd in de jaren 1998, 1999 en 2000 het GTS kampioenschap gewonnen.

In de loop van dit seizoen moet de nieuwe Viper met een fabrieksteam in de American Le Mans Series gaan aantreden. Een exacte datum voor de eerste race is nog niet bekend gemaakt.

 

 

Share

One thought on “De Viper keert terug naar American Le Mans Series.

Comments are closed.