De Audi R8 LMS oppermachtig tijdens de eerste FIA GT1 ronde.

Print Friendly, PDF & Email

De eerste twee races in het FIA GT1 Wereld Kampioenschap van 2012 zijn met grote overmacht gewonnen door het Belgische WRT team. Het waren Laurens Vanthoor en Stephane Ortelli die met hun Audi R8 LMS in beide races op het Franse circuit van Paul Armagnac, Nogaro als eerst over de finish kwamen. De tweede auto van het WRT team, met Frank Stippler en Oliver Jarvis achter het stuur, wist in beide races als tweede te eindigen. De concurrentie kwam er in beide races niet aan te pas.

 

 

start kwalificatie race nogaro fia gt1 2012
Foto: (c) Markus Berns / SRO

Op Zondag 8 April werd de kwalificatie race onder natte omstandigheden verreden, maar ondanks het feit dat dit bekend was bij de coureurs maakte Stef Dusseldorp al voor de start een foutje, en kon hij de start door de opgelopen schade wel vergeten. Bij de start mocht de Ferrari van AF Corse van pole vertrekken, maar hij kon niet verhinderen dat hij al snel werd ingehaald door de Tsjech Thomas Enge die met zijn Reiter Lamborghini met een bliksem start bezig was en al na drie ronden de leiding in handen had. De Ferrari van AF Corse wist de rest van het veld nog wel een tijdje achter zich te houden maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plek.

Als snel na de verplichte stops kwamen de twee Audi’s van het WRT team dichter bij de Reiter Lamborghini,  de Audi R8 LMS van Laurens Vanthoor en Stepane Ortelli wist de leidende positie in de 28ste ronde over te nemen van Von Thurn und Taxis in de Reitner Lamborghini. De Tweede Audi met Frank Stippler achter het stuur had nog 5 extra ronden nodig om de tweede plek te bemachtigen. De Lamborghini met Von Thurn und Taxis achter het stuur wist uiteindelijk nog derde te worden. De beste Nederlander was Nicky Pastorelli die met zijn Mercedes AMG SLS als zevende over de streep kwam.

 

Audi Mercedes  Nogaro FIA GT1 2012
Foto: (c) Jhon Rourke / SRO.

De hoofdrace, Championship Race, werd verreden op tweede paasdag onder droge omstandigheden en werd net als de kwalificatie race gedomineerd door de twee Audi’s van WRT Racing.  Na de start waren de Audi’s weer als eerste weg maar kon de Ferrari F458 met Toni Vilander achter het stuur zijn auto nog wel op de tweede plek krijgen. Dit duurde echter niet lang want hij kreeg  een drive through voor het maken van een valse start. Na de verplichte pitstops van de teams waren het weer de twee Audi’s van WRT Racing die voor in het veld reden. Het laatste deel van de race was het een strijd tussen de beide Audi’s om de leidende positie. Deze strijd werd net als de kwalificatie race, gewonnen door de Audi met Laurens Vanthoor en Stephane Ortelli achter het stuur.

 

Nogaro podium 2012 FIA GT1
Foto: (c) Markus Berns / SRO.

Op een derde en vierde plek eindigde de twee Mercedessen AMG SLS van All-Inkl.Com. De beste Nederlander deze race is weer Nicky Pastorelli die zijn Mercedes op een vierde plek weet neer te zetten. Peter Kox eindigde deze race als zevende, en in de kwalificatie race was hij als achtste geëindigd. Yelmer Buurman reed met zijn BMW Z4 in de kwalificatie race naar een twaalfde plaats en de hoofdrace naar een tiende plaats.  Stef Dusseldorp had geen goed weekend want beide races kwam zijn auto niet over de finish wat te wijten was aan falende elektronica in de hoofdrace en schade voor de aanvang van de kwalificatie race.

De volgende race in het FIA GT World Championship is in het weekend van 20-22 April, en wordt verreden op het Belgische circuit van Zolder.

 

 

Share