Dutch Power Pack 2012 (+ kalender).

Print Friendly, PDF & Email

De winter ligt al weer een tijdje achter ons in de vorm van het Winter Endurance Kampioenschap, en het wordt tijd om een vooruit te kijken richting het Dutch Power Pack (DPP) seizoen 2012. Met de Paasraces van het Dutch Power Pack start traditioneel het Nationale autosport seizoen op Circuit Park Zandvoort. Bij deze races komen alle onderdelen van het Dutch Power Pack in actie voor hun openingsraces in actie. Het DPP telt inmiddels zes verschillende race series.

 

Het Dutch Power Pack (DPP) bestaat zoals gezegd uit zes raceklassen waarvan het Dutch GT Championship de topklasse vormt. De instapklassen worden gevormd door Formido Swift Cupe en de Renault Clio Cup. De Formule Ford is de enige formule klasse in Nederland en sinds vorig jaar is er ook de sportscar klasse, het Dutch Radical Championship. Nieuw dit jaar is het Burando Production Open, de opvolger van de Toerwagen Diesel Cup.

 

DSC00574
Foto: Marco van de Bildt.

 Dutch GT Championship

Na drie jaar Dutch GT4 Championship gaat de eredivisie van de nationale  autosport het vierde seizoen in met een nieuwe sponsor en een naamswijziging. De sponsor voor de komende drie jaar is HDI-Gerling, een groot industriële schadeverzekeraar. Ook de overeenkomst met de SRO is voor de komende drie jaar vastgelegd. Dit seizoen staan er zeven race weekenden op de kalender. Het Dutch GT Championship komt viermaal in actie bij de DPP.

Het raceformat blijft ongewijzigd, twee sprintraces van 25 minuten en een hoofdrace van vijftig minuten met een verplichte pitstop. Het Dutch GT zou een aantal weekeinden samen rijden met de GT4 European Cup, maar dit zal niet door gaan vanwege het cancelen van dit Europese GT4 kampioenschap. Voor de meeste evenementen heeft dit, los van een kleinere grid, geen gevolgen. Wat er met de races in Slowakije gaat gebeuren is nog onduidelijk. Mogelijk wordt hier een andere locatie voor gezocht.

Formido Swift Cup

Dit jaar wordt in de Formido Swift Cup gereden met de nieuwe Suzuki Swift, waarmee de serie weer drie jaar vooruit kan. De Swift Cup zal de instap klasse blijven van waaruit talenten zich verder kunnen ontwikkelen, zoals voormalig kampioenen Jeroen den Boer, Niels Langeveld en Pieter Schothorst laten zien.

 

DSC01776
Foto: Marco van de Bildt.

Dutch Renault Clio Cup

De Dutch Renault Clio Cup zal zeven keer in actie komen, waarvan vijf weekenden op Zandvoort. In ieder geval tot en met 2013 zal er met het huidige model Clio worden gereden. Ook is er weer de Olympia Cup voor de minder ervaren rijders. Op de voorlopige inschrijflijst staan al bijna dertig deelnemers.

Elk raceweekend telt twee races van ieder dertig minuten. De startopstelling van de tweede race wordt door de kwalificatietraining bepaalt. Voor de startgrid van de eerste race wordt de top acht uit de kwalificatie omgedraaid, de nummer acht start dus van pole.

 

05042010-dsc04270
Foto: Marco van de Bildt.

Dutch Formula Ford

De Dutch Formula Ford is de enige Formule klasse die Nederland rijk is. Al tientallen jaren staat de Formule Ford op de Nederlandse kalender. De Formule Ford is een goed opstap om de fijne kneepjes van het Formule racen te leren. Zo hebben o.a. Tom Coronel, Jeroen Bleeekemolen, Jaap van Lagen en Ricardo van der Ende in de formule Ford laten zien dat ze uit het juiste racehout zijn gesneden.

De Formule Ford komt zeven maal in actie dit seizoen. Ieder raceweekend worden er meestal drie races van 18 minuten verreden. De beste kwalificatie tijd bepaalt de grid voor race één. Voor de tweede race telt de tweede kwalificatie tijd. Bij een derde race telt de uitslag van race twee.

 

24072010-dsc08888
Foto: Marco van de Bildt.

Dutch Radical Championship

Voor het Dutch Radical Championship, een snelle sportscar klasse met de Radical SR3-RS wagens, wordt 2012 het tweede seizoen. Er worden twee races gereden van ieder vijftig minuten met een verplichte pitstop, waarbij teams met twee coureurs een rijderswissel uitvoeren.Van de zes raceweekenden op de kalender zijn er vier op Circuit Park Zandvoort.

 Burando Production Open

Dit jaar nieuw bij het Dutch Power Pack is het Burando Production Open. Het dit jaar debuterende kampioenschap is de opvolger van de Toerwagen Diesel Cup. De klasse staat open voor toerwagens en GT’s.

Het raceformat omvat een lange race van 60 minuten en twee sprintraces van ieder 25 minuten. De twee sprintraces worden direct achter elkaar verreden binnen een uur. Na het afvlaggen van race 1 volgt een pitstop en eventuele rijderswissel waarna het veld zich achter de safetycar formeert voor de rollende start van de tweede race.

De auto’s worden ingedeeld in drie divisies, met ieder een eigen podium en klassement. De indeling vind plaats op basis van de maximale rondetijd.

 

Kalender Dutch Power Pack, Circuit Park Zandvoort:

7 – 9 april, Kruidvat Gillette Paasraces.

26 – 28 mei, Profile Tyrecenter Pinksterraces.

13 – 15 juli, Masters of Formula 3.

11 – 12 augustus, Dutch Power Pack Festival.

22 – 23 september, Trophy of the Dunes.

5 – 7 oktober, Formido Finaleraces.

 

De eerste ontmoeting van het Dutch Power Pack, waarbij alle raceseries aanwezig zijn, is op Circuit Park Zandvoort met de Paasraces:

 

 

Share