Audi presenteert de R18 e-tron quattro hybride prototype racer.

Print Friendly, PDF & Email

Audi heeft zijn hybride prototype racer gepresenteerd waarmee het team dit jaar in actie zal komen in de LM P1 klasse. Met de Audi R18 e-tron quattro wil de Duitse fabrikant dit jaar wederom een gooi doen naar de winst bij de 24 uur van Le Mans, en en passant de titel van het  FIA World Endurance Championship mee naar huis nemen. Één van de wagens bij de 80ste 24 uur van Le Mans op 16 en 17 Juni dit jaar, zal in ieder geval zijn voor de Le Mans winnaars van vorig jaar, Marcel Fässler, Andre Lotterer en Benoit Treluyer.

 

 

Audi heeft de afgelopen tijd, naast de ontwikkeling van de LM P1 hybride wagen, gewerkt aan het upgraden van de R18 TDI en deze gepresenteerd als de R18 Ultra. De basis van de R18 Ultra en de R18 e-tron quattro is, afgezien van de hybride motor, hetzelfde. De hybride wagen maakt gebruik van de vliegwiel technologie welke is ontwikkeld door Williams. De energie bij het remmen wordt opgeslagen met het vliegwiel, en kan op de vooras worden losgelaten bij het uitaccelereren boven een snelheid van 12o km./uur. De conventionele turbo diesel drijft de achteras aan en levert ongeveer 510 pk.

 

Audi R18 e-tron quattro hybride
Foto: (c) Audi.

 Zoals gezegd zal Audi zich richten op een overwinning bij de 80ste 24 uur van Le Mans op 16 en 17 Juni van dit jaar. Mocht dat gaan lukken dan zou dat voor Audi de derde overwinning op rij worden. Het winnende trio van vorig jaar, Marcel Fässler, Andre Lotterer en Benoit Treluyer, zal de beschikking krijgen over één van de hybride wagens met no. 1. De no. 2 Audi e-tron quattro is voor Dindo Capello, Tom Kristensen en Allan McNish. De twee conventionele R18 TDI wagens zijn voor Timo Bernhard, Romain Dumas en voormalig Oreca Peugeot coureur Loïc Duval en Marco Bonanomi, Oliver Jarvis en Mike Rockenfeller.

De Audi R18 e-tron quattro zal zijn race debuut maken bij de  6 uur van Spa-Francorchamps in België op 5 Mei. Deze race die meetelt voor het FIA  World Endurance Championship is de laatste serieuze test voor de 24 uur van Le Mans. Audi komt met vier wagens naar die race, twee hybride’s en twee conventionele R18 TDI’s. De coureurs samenstelling zal dezelfde zijn als bij de 24 uur van Le Mans.

 

Audi R18 e-tron quattro hybride
Foto: (c) Audi.

 Bij de 12 uur van Sebring, de eerste wedstrijd van het dit jaar debuterende FIA World Endurance Championship zal Audi met drie conventionele R18 wagens komen. De rijderssamenstelling zal dan zijn, op de no.1 Marcel Fässler, Andre Lotterer en Benoit Treluyer, op de no. 2 Dindo Capello, Tom Kristensen, Allan McNish en de no. 3 wagen is voor het trio Timo Bernhard, Romain Dumas en Loïc Duval.

De 12 uur van Sebring is op 17 Maart, gevolgd door de 6 uur van Spa-Francorchamps op 5 Mei, en de 80ste 24 uur van Le Mans op 16 en 17 Juni. Allemaal terug te vinden op onze kalender natuurlijk.

 

 

 

 

 

 

Share