Voorbeschouwing 12 uur van Bathurst.

Print Friendly, PDF & Email

Armor All Bathurst 12 hour 12 uur van BathurstDit weekend, op zondag 26 Februari, wordt op het legendarische Mount Panorama circuit de jaarlijkse 12 uur van Bathurst verreden. De Australische endurance klassieker kan zich verheugen op steeds meer interesse van buitenlandse teams, o.a. vanwege het toelaten van GT3 wagens sinds vorig jaar. Ook de samenwerking met de door Creventic gepromote 24H SERIES zal hieraan hebben bij gedragen. In ieder geval twee Nederlanders zullen aan de start verschijnen in de GT3 klasse. Peter Kox met een Lamborghini Gallardo en Jeroen Bleekemolen met de Mercedes Benz SLS AMG GT3.

 

 

De 12 uur van Bathurst

De  Armor All Bathurst 12 hour is zoals de naam al doet vermoeden een 12 uurs race. In 1991 werd de eerste 12 uur van Bathurst verreden.De race is ontstaan uit de Bathurst 1000, een 1000 km. wedstrijd voor tourwagens die vanaf de jaren 60 op de kalender staat. De reglementen waren gebaseerd op de Group 3E Series Production Car regels van het Australian Production Car Championship. Bij Bathurst werden echter wel ruimere regels gehanteerd, waardoor o.a. ook turbo V8 wagens werden toegelaten. Na de nodige hoogte en diepte punten, de race werd verplaatst naar Eastern Creek in November en kwam later op de kalender als een 24 uurs race, werd er in 2007 weer een ‘ouderwetse’ 12 uur van Bathurst verreden op Mount panorama. De Bathurst 1000 staat overigens nog steeds op de kalender van de V8 Supercars.

 

Mount Panorama Circuit
Mount Panorama Circuit (fig: Wikipedia).

Het ruim 6 km lange Mount Panorama Circuit is één van de mooiste circuits ter wereld. Het circuit ligt in New South Wales, en naast de 12 uurs race in Februari is het circuit de gastheer voor de Bathurst 1000 in Oktober. Het is een straten circuit en kent een hoogteverschil van 174 meter. Het circuit telt maar liefst 23 bochten, met tot de verbeelding sprekende namen als Hell Corner, The Esses en de Dipper, zo genoemd vanwege een ‘deuk’  die daar vroeger in de baan zat.

 

12 uur van Bathurst Mount Panorama
Foto: (c) bathurst12hour.com.au

Deelnemers 2012

De sinds vorig jaar toegelaten GT3 wagens vormen inmiddels de grootste klasse van het vijf klassen tellende endurance evenement. In Class A, GT3 Outright, staan 11 wagens op de start lijst waaronder drie Audi’s R8 LMS, twee Ferrari’s 458, twee Lamborghini’s en twee Mercedesen SLS AMG. De Nederlanders Peter Kox en Jeroen Bleekemolen zien we terug in respectievelijk een Lamborghini LP600 en een Mercedes SLS AMG. tevens zien we op de startlijst nog een Mosler en de Speedlover Porsche. In Class B, GT3 klasse, vinden we de Porsche 997 GT3 Cup auto. Daarvan staan er drie op de lijst.

Class C is de GT4 klasse, met daarin mooie auto’s zoals de Lotus Exige, de Nissan GTR en de Corvette Z06. Één van de deelnemers in deze klasse is oud Formule 1 coureur Christian Klien die met een Lotus Exige S aan de start zal verschijnen.

In de klassen D en E vinden we productie wagens zoals BMW en Holden met hier en daar een verdwaalde Ford en Subaru. Class I tenslotte is voor de Invitationals met daarbij de Seat Leon van het Red Camel Jordans team. Bij dit dit team rijden naast de Australiër Martin Bailey ook de Nederlanders Ivo Breukers en Henk Thijsen.

De race, welke een zeer interessante belooft te gaan worden, kan in z’n geheel live op internet worden gevolgd via 12bathurst.com en de officiële Armor All Bathurst 12 hour site. De race gaat van  start op zondagochtend 6:30 uur lokale tijd in Bathurst.

 

Inschrijvingen 12 uur van Bathurst

Class A – GT3 Outright

23. Lago Racing, Lamborghini LP 600 GT3. Roger Lago, David Russell, Wayne Park

4. Consolidated Chemicals,  Lamborghini Gallardo LP 560. Ted Huglin, Cameron McConville, Peter Kox, Luke Searle

17. Maranello Motorsport, Ferrari 458 GT3. Allan Simonsen, Dominik Farnbacher, John Bowe, Peter Edwards

33. Clearwater Racing (Intl) Ferrari 458 GT3. Mok Weng Sun, Craig Baird, Matt Griffin

1. Phoenix Racing 1 (Intl), Audi R8 LMS. Christopher Mies, Darryl O’Young, Christer Jons

2. Phoenix Racing 2 (Intl), Audi R8 LMS. Craig Lowndes, Warren Luff, Mark Eddy

22. United Autosports (Intl), Audi R8 LMS. Mark Patterson, Alain Li, Frank Yu

21. Black Falcon (Intl), Mercedes Benz SLS AMG. Rob Wilson, Sean Paul Breslin, Vimal Mehta, Sean Patrick Breslin

20. Erebus Racing (Black Falcon), Mercedes Benz SLS AMG. Tim Slade, Jeroen Bleekemolen, Peter Hackett, Bret Curtis

Bar One World, Mosler MT900. Rod Salmon

Speedlover, Porsche 997 GT3

 

Class B – GT3

66. Motorsport Services (Intl), Porsche 996 GT3 Cup. Bruce Thomlinson, Allan Dippie, Mark Maddren

65. Motorsport Services (Intl), Porsche 997 GT3 Cup. Scott O’Donnell, Brett Niall, Simon McLennon

3. Tinkler Motorsports, Porsche 997 GT3 Cup. Nathan Tinkler, Steven Johnson, Steven Richards

 

Class C – GT4

55. Simply Sports Cars,  Lotus Exige S. Adam Gowans Richard Meins Chris Lillington-Price

10. Mark O’Connor, Lotus Exige S. Mark O’Connor

25. Paul Freestone, Corvette ZO6. Paul Freestone, Hayden Pullen

62. Robert Thomson, Lotus Exige S. Rob Thompson, Christian Klien, Sarah Harley

44. Anthony James Alford, Nissan R35 GTR. Anthony Alford, Peter Leemhuis, Adam Beechey

 

Class D – Production (High Performance)

68. Motorsport Services (Intl), BMW 135i. David Glasson, Dennis Roderick, Aaron Harris

67. Motorsport Services (Intl), BMW 135i. Todd Murphy, Antony Head, John De Veth, Lewis Scott

53. James Atkinson Boss Plaster,  Holden HSV GTS. Rick Newman, Dean Lillie, James Atkinson

28. GWS Personnel Motorsport, BMW 335i. Peter O’Donnell, Matt Hansen, Christian D’Agostin

7. Dean Herridge Maximum Motorsport, Subaru WRX Sti. Dean Herridge, John O’Dowd, Angus Kennard

 

Class E – Production (Performance)

27. GWS Personnel Motorsport, BMW 130i. Allan Shephard, Kean Booker

26. GWS Personnel Motorsport, BMW 130i. Garth Duffy, Richard Gartner

91. Mark Bell, Ford Falcon XR8. Mark Bell, Adam Dodd, Aaron Zerefos

Racer Industries, Holden HSV VXR. Gerard McLeod, Elliot Barbour, James Small, Scott Pye

 

Class I – Invitational

35. Ric Shaw, Mazda RX-7. Ric Shaw, Andrew Bollom, James Parish

80. Beric Lynton BMW,  BMW Mini Cooper S JCW. Beric Lynton, John Modystach

14. Red Camel Jordans (Intl), Seat Leon 2.0 TDI. Ivo Breukers, Henk Thijssen, Martin Bailey

32. Michael Caine, Mazda RX-7. Michael Caine

 

 

 

Share